2Yorum

Yarım Asırlık Efsane: Saffet Tarı

 

 

         Artura Toscanini, orkestra şefi olarak dünyanın tanıdığı bir isimdir. 80’inci doğum gününü kutlarken, gazeteciler oğlu Walter’a şu soruyu yöneltirler: “Babanızın bunca yıldır yaptıkları arasında en önemli işi, en büyük başarısı nedir sizce?” Walter tereddütsüz şu cevabı verir: “Babam açısından böyle bir şey düşünülemez. Çünkü herhangi bir anda, ne iş yapıyorsa, o iş babamın hayatının en büyük işidir. İster bir orkestra yönetsin, isterse portakal soysun, yaptığı her şeye büyük önem verir ve özenle yapar.”

         Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi’nden Yüksek Kimya Mühendisi olarak mezun olduktan sonra Başkent’e çok özel bir mekan kazandıran Saffet Tarı, Walter’ın tanımladığı portreye uyan, seçtiği işi en iyi yapan, çok değerli bir işadamıdır.

         Hafta sonunu iple çektiğimiz öğrencilik yıllarında en büyük sıkıntımız sivil elbise giyebilmekti. Eğer yakalanırsanız sonunda büyük cezaları vardı. Ankara’da hiç akrabam yoktu. Ağabeyimin asker arkadaşı, Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Nizamettin Koç bize evini açmıştı. Okuldan kahvaltı etmeden ayrılır, Esat Caddesi’ndeki evde üzerimizdeki resmi üniformaları çıkarıp sivil giysilere bürünürdük ve koşa koşa Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki buram buram kokularıyla bizi çeken Flamingo Pastanesi’ne giderdik. Nefis poğaçaları midemize indirirdik. Mevsim kış ise sıcak bir sahlep, yaz ise limonata yudumlardık. Hele dondurmaların tadına doyum olmazdı. Özel çiftliklerde yetiştirilen hayvanlardan elde edilen katkısız sütler, Saffet Bey’in sanki kimya laboratuvarındaymış gibi titiz çalışmasıyla birleşince damaklarda şimşek çaktıran lezzete dönüşüyordu. Kısa ömürlü pek çok mekanın gelip geçtiği Ankara’da bizlere nostalji rüzgarına yelken açtıran bir pastanenin varoluşu, sıcakkanlı personeliyle doyulmaz lezzetler yaratması artık “Bizde de Avrupa’daki gibi yarım asrı geçmiş markalar var” dememize neden oluyor.

JAPONYA ve BELÇİKA GÜNLERİ

         1955’te hafif içkili kokteyl salonu ruhsatıyla Ziya Gökalp Caddesi’nde açılan Flamingo Pastanesi, Tunalı, Bulvar, Selanik caddelerindeki diğer şubeleriyle de faaliyetlerine devam etmiştir. Taş yerinde ağırdır diyerek, bir poğaça alan müşterinin bile Saffet Bey’in mah-cemalini görmek istemesi onun Tunalı şubesinde kalmasına neden olmuştur.

         Saffet Bey, 1958’de Belçika’nın başkenti Brüksel’de altı ay süren bir fuarda Türk lokumlarını tanıtır. İki pişmiş, Hindistan cevizli v.s. 1970’de ise Japonya’nın Osaka şehrinde Türkiye’nin müthiş tanıtımını yapan bir stand açar. O yıllarda Japonlar Türkiye ile ilgili sadece iki şeyi biliyorlarmış. Birincisi Atatürk, ikincisi Katibim şarkısı. “Üsküdar’a gider iken aldı da bir yağmur, katibime kolalı da gömlek ne güzel yaraşır.” Altı ay konakladığı fuar alanında, 10 kız garsona Türkmen kızı kıyafeti giydirir. Hepsine Ayşe, Fatma, Zeynep gibi Türkçe isimler verir. Standta sürekli Türkçe müzikler çalar. Askılı çay tepsilerinde çaylar ikram edilir. Dört yılda bir yapılan bu enternasyonel fuarda Saffet Bey çok güzel tanıtım yapar. Eşi Zafer Hanım günün her saatinde kendisine müthiş destek vererek ülkesini tanıtmak için çaba gösterir. Kısa sürede Japonların sevgisini kazanan çifte Japonya’ya yerleşmeleri için çok güzel tekliflerde bulunulur. Ancak Ankara sevdası ağır bastığı için ülkelerine dönmeyi tercih ederler.

CELAL BAYAR MÜDAVİMDİ

         Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Flamingo’ya çok sık gidermiş. Kendi elleriyle gümüş çaydanlıkta çay servisi yapan Saffet Bey’in o günleri anlatırken gözlerinin içi gülüyor. Mesleğini bu kadar seven bir insan çok az tanıyorum. Zeki Müren’in Flamingo’yu ziyareti sırasında kendi el yazısıyla yazdığı yazı hala duvarda çerçeve içinde duruyor. “Dost muhiti kendini hemen hissettiriyor, huzur veriyor” diyerek Flamingo’yu çok güzel özetlemiş sanat güneşi.

         Çok iyi derecede Fransızca konuşan Saffet Bey’in her zaman yanında canla başla çalışan ortakları İsmet Bey, İbrahim Bey ve Sinan Bey başarılara ivme katmışlardır. Giyinişiyle, titizliğiyle, engin tecrübesiyle her zaman örnek alınacak, çok bilgili, sürekli okuyan, herkesin saygı duyduğu bir insandır Saffet Tarı.

         Kaliteli hizmet, yukarıdan aşağıya doğru gelişen bir olaydır. Ya yukarıda başlar ya da hiç başlamaz. Yönetim, başarı merdivenlerinin tırmanılmasında verimlilik sağlayan en önemli unsurdur. Merdivenin doğru duvara dayalı olup olmadığını liderlik belirler.

         Şeker Bayramınızın Flamingo’nun tatlıları gibi tatlılıkta ve güzellikte geçmesi dileğiyle. İyi bayramlar.

Yorum Yazın