0Yorum

Turizme Gönül Verenler

Yakın tarihle uğraşan herkes Franklin D. Roosevelt’i hatırlar. Amerika’ya ardı ardına dört kez başkan seçilerek bu konuda rekor kıran Roosevelt, 39 yaşında çocuk felci hastalığına yakalanır ve yürüyemez hale gelir. Fakat bu konumu onun başarı merdivenlerini hızla tırmanmasına engel olamaz. ABD’nin 32. Başkanı olan Franklin D. Roosevelt, hayli tempolu geçen başkanlık günlerinde, buna 2. Dünya Savaşı da dâhil, onca işin üstesinden gelmesine rağmen nasıl bu kadar zinde ve dinç kalabildiği sorulduğunda şu yanıtı verir: “Beyler! Şu an ayağının başparmağını hareket ettirebilmek için iki yıl uğraşan birine bakıyorsunuz.” Seçim Aydın, sadece Ankara turizmi için değil, Türk turizmi için ömrünü adayan çok değerli bir iş adamıdır. Henüz emekliye ayrıldığım 1999 yılında öğlenleri yeni açılan köfteci, tavukçu gibi yerlerde akşamları da Çankaya’daki Mado’da toplanır, saatlerce sohbet ederdik. Çünkü o zaman Ankara’da restoran sayısı parmakla gösterilecek kadar azdı. Gruptaki arkadaşlar “Değerli Türk Büyükleri!” olarak anılırdı: Radyo Bek’in ve Bektaşlar’ın sahibi Hüseyin Bektaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, Sergen’in sahibi Hasan Kabalak idi. Sohbetlerde ağırlıklı konu turizmin geleceği olurdu.

ANKARA TURİZMİNİN SAC AYAKLARI

Turizmciliği ile tanınan Vali Alâaddin Yüksel’in daha önceki görev yeri Antalya’ya sağladığı katkıları hepimiz biliyoruz. Turizmdeki “T”lerin yaratıcısı İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar’la yıllardır yakın temasta çalışan Seçim Aydın bu üçlü ayağın adeta tamamlayıcısı gibidir. Ankara kültür mirası ve kültür ekonomisinin oluşturduğu Ankara kültür envanterinin tamamlanmasında büyük çaba gösteren Seçim Aydın, Anadolu Turizm İşletmeleri Derneği (ATİD)in Başkanı’dır. Başarılı bir iş adamı olan Aydın, Efes Oteli’nin sahibidir. Gazetelerde uzun yıllar turizm konusundaki aydınlatıcı yazılarından istifade ettiğimiz Seçim Aydın, aynı zamanda iyi bir yazardır. On parmağında on marifet bulunan Aydın’ı uzun yıllardır tanırım. Enerjisini hiç kaybetmeden çalışıp, birleştirici yapısıyla herkese elinden geldiğince yardımcı olur.

OYBİRLİĞİ İLE SEÇİMİ KAZANDI

Geçtiğimiz mayıs ayında ATİD Başkanlığı seçimini yeniden kazanan Seçim Bey’in seçiminde bulundum. Yaptığı çalışmalar hep oy birliği ile onandı. Bir ara ben oy vermemeyi düşündüm. Seçim Aydın muhalefete rağmen kazandı diyebilelim diye! Ama sevenleri ve onun dürüstlüğüne, çalışkanlığına inanan büyük bir kitle vardı salonda. Hep birlikte ATİD Başkanı’nı seçtik. Ona güvendiğimizi onayladık. Sivil toplum kuruluşu olarak ATİD’in yıllardır sektöre sağladığı faydalar yadsınamaz. Ucuz elektrik kullanımı dâhil, üyelerine her konuda sahip çıkıp ellerinden tutan bu kuruluş Seçim Bey’in başkanlığı ile birlikte pek çok yeniliğe imza attı. Çalışmalarına aynı hızla devam ediyor.

TURİZMDE YENİ ÜRÜNLER

Eskiden turizm denince akla Antalya gelirdi. Türkiye Antalya ile tanınıyordu. Rusya’ya yaptığım pek çok seyahatte tanıştığım insanlarda neredeyse Türkiye’nin başkentinin Antalya olduğuna bile inanabilecek kadar bir Antalya bilinirliği vardı. Turizm demek deniz, güneş ve kum demekti. Turizmin patlaması, Antalya’da yatak kapasitesinin tamamen dolması ile eş anlama geliyordu Türkiye için. Seçim Aydın ATİD Başkanlığı’na başladıktan sonra hemen Anadolu için kolları sıvadı. Anadolu’ya dikkat çekti sürekli olarak. Sağlık turizmini kendi arasında tasnifledi. Kaplıcalardan, spalara kadar Anadolu’nun şifa dağıtan değerlerine dikkat çekti. Komşu ülkelerin taleplerinin nasıl karşılayacağının üzerinde durulmasını sağlayıp modern hastanelerin yapılması algısını yarattı. Turizmin damarlarını kılcallarına ayırıp pazarlanması fikrini oluşturan ve her kılcalın birbirinden ayrı çok önemli değerler olduğunu söyleyen Aydın, bu konuda da oldukça büyük başarı sağladı.

ANKARA’NIN YENİDEN KEŞFİ

Ankara’nın kültür ve inanç turizmi konusunda bir hamle daha ileri gitmesinde büyük rolü olan kültür ve turizm derneği ATİD, Ankara’da bilim, sağlık, teknoloji ve ticaret alanında sağlanan gelişmeler ve diplomasiyle bürokrasinin birikimleriyle birlikte turizm açısından da yeni ümitler doğduğunu gündeme getirdi. Ayrıca Ankara’ya özgü Ankara tavşanı ve Ankara tiftiğiyle yapılan angora ve mohairin yeniden şahlanmasında da büyük rol oynadı Seçim Bey. Unutulmaya yüz tutmuş bu müstesna ürünün tekrar canlanmasında büyük çaba sarf etti. İyi de oldu. Yurt dışında büyük paralar ödediğimiz bu değerli ürünleri bu kez ziyaretlerimizde hediye olarak götürmeye başladık. Çünkü buram buram Anadolu ve kalite kokuyor. Yıllardır turizm konusundaki öngörülerinin tutması Seçim Bey’i daha da hırslandırdı, her geçen gün büyük çabalarını artırarak çalışmalarına devam etmektedir. İş hayatında son derece prensip sahibi olan doğruluk, kalite gibi konularda hiç taviz vermeyen bir mizaca sahiptir Seçim Bey. En zor dönemlerde bile çizgisinden ödün vermemiş ve asla sapmamıştır. Zaten güçlükler insanın gerçekten ne olduğunu meydana çıkaran şeylerdir. “Üstesinden gelinmesi” gereken zorluklar olmasaydı, insanoğlu en büyük zenginliği olan başarılarından tat alma duygusunu yitirirdi. Derin ve karanlık vadiler olmasaydı, dağların dorukları da o kadar güzel olmazdı. Ankara ve Türkiye turizmine yürekten inanmışlığıyla büyük gayret gösteren Seçim Aydın’ın meyvelerini hepimiz bir bir toplamaktayız. Şunu unutmamak gerekir ki nisanda yağan yağmur yerleri çamur yapsa da mayıs çiçeğini getirir.

Yorum Yazın