0Yorum

Tasarım Dehası

Gary Player uzun yıllar ulusal ve uluslararası golf turnuvalarında başarıyla oynayan usta bir golf oyuncusuydu, insanlar ona sürekli şöyle diyorlardı:

“Topa sizin gibi vurabilmek için her şeyimi verirdim.”
Bir gün yine aynı sözlerle karşılaşan Player, sonunda kendini tutamayıp karşılık verdi:
“Hayır vermezdiniz. Topa benim gibi vurabilmek için her şeyi ancak kolay olsaydı yapardınız. Topa benim gibi vurmak için ne yapmanız gerekiyor biliyor musunuz? Her sabah saat 05:00’te kalkıp golf sahasına gidip bin tane topa vurmanız gerekiyor. Elleriniz kanamaya başlayınca, kulüp binasına gidip elinizdeki kanı temizledikten sonra bir bant yapıştırıp, bin tane daha topa vurmanız gerekiyor. İşte o zaman topa benim vurduğum gibi vurabilirsiniz.”
Faruk Malhan’ın başarılarını uzun yıllardır takip ederim. Türkiye’ye büyük bir prestij kazandıran Malhan ile 2009 yılında Chaine des Rotisseurs Derneği’nin Monaco’daki yemeğinde tanıştım. Prenses Caroline’in de katıldığı yemekte Türk grubu olarak aynı masadaydık. Seyahati birlikte yaptığımız ünlü marka avukatı Teoman Seyithanoğlu’nun zarif eşi Kadriye Hanım’ın ODTÜ’de Mimarlık okurken öğrencisi olduğunu da o gece öğrendim. Talebesi, Kadriye Hanım’a öğrencilik yıllarındaki saygıyı gösteriyordu.
Yemek konularına da çok ilgili olan Faruk Malhan özgün ve samimi tasarımları ile hep takdir toplamıştır.

VAR ETME YOLCULUĞU

Zamanda ve mekanda gezintilere çıkan, Mezopotamya’dan, Antik Yunan’a kadar bilginin, yaratıcılığın kaynağına inip, Rönesans’a kadar araştırıp evrenin merkezine oturan insanın nasıl tasarımlar yarattığını çok iyi anlatan Faruk Bey her sektörde tasarımın ve inovasyonun gerektiğini sık sık vurgulamaktadır.
Türk sanayi ürünlerinin kalite ve fiyat konularında çok iyi konumda olduğunu ancak tasarım ve inovasyon alanlarındaki ataklarla rekabette çok daha öne çıkabileceğini vurgulamakta ve gençlerin yolunun açılması için tüm olanaklarını seferber etmektedir.

TASARIMIN KÖKLERİ BU TOPRAKLARDIR

En iyi tasarımın köklerinin Anadolu topraklarında olduğunu sık sık dile getiren Malhan, kültürel kökler açısından en zengin topraklarda yaşadığımızı söylemektedir. Tarihi zenginliklerimizden övgü ile söz eden Faruk Bey, Mardin’de öyle zanaatkârlar olduğunu ve 2500’lü yıllardan günümüze ulaşmış çok özgün üretim tekniklerini halen yaşattıklarını söylemektedir.

TASARIM VAKFI

Pek çok yabancı firmanın peşinden koştuğu, dünyadaki çok önemli tasarımlara imza atan Faruk Malhan, Türkiye’nin yetiştirdiği çok değerli iş adamı, çok zevkli bir mimardır.
Eserlerinde geleneksellikten yola çıkıp modern ile buluşma var. Dünyaya yaklaşımı mesleğini icra etmesinde hep önemli bir farklılık yaratmıştır.
Geçen yıl Sheraton Oteli’nde Tasarım Vakfı ile ilgili yaptığı bir sunumda Mardin Midyat bölgesindeki zenginliğin sıradan sunuluşuna, kendi yeni tasarımlarıyla attığı imzalar bu objelerin dünyanın en iyi markaları ile yarışabileceğini göstermişti. Slaytlardaki objeleri izleyenler hayretlerini gizleyemediler ve herkes gıpta ile baktı. Bir objenin değerini belirleyenin yapıldığı malzeme değil, arkasındaki fikir olduğunu hep vurgulayan Malhan kendi şirketi Koleksiyon ile başlayan tasarım tutkusunu vakfa dönüştürdü. Faruk Malhan’ın yeni hedefi Tekirdağ’da tasarım köyü kurmak. Bu köyde yer alacak atölyelerde tasarımcılar üretim yapacak, firmalar da buradan tasarım satın alacak.
“Zihin haritaları” ve “zihinsel okuryazarlık” kavramlarının sahibi, Forbes Magazine tarafından 1994’te dünyanın en büyük beş uluslararası konuşmacısından biri seçilen Tony Buzan, önemli işlere imza atabilmek için beynin her iki yarısının da etkili şekilde kullanılması gerektiğini vurguluyor. “Tarihin en büyük komutanları, kazandıkları zaferleri beyinlerinin sağ yarısından (hayal gücü) yola çıkarak, sol yarısını (mantığı) kullanmalarına borçludurlar. Hayal gücü olmadan başarı ihtimali zayıftır.” Günün büyük bir zaman diliminde hayal gücünü sınırsız çalıştıran Faruk Malhan, herkesi büyüleyen tasarımlara imza atmaktadır.

YEMEK PİŞİRMEK TASARIMDIR

İyi bir gurme olan Faruk Malhan yemek pişirmenin de sanatın bir kolu olduğunu, yemek pişirmenin tasarım olduğunu her söyleşisinde dile getirmektedir.
Ev dekorasyonunun püf noktalarından, yemek takımı, çay bardağı tasarımlarına kadar çok şık çalışmalar yapan Faruk Malhan’ı anlatmaya gerçekten sayfalar yetmez.
Dünyanın övgü ve saygı ile baktığı çok özel bir insan olan tasarım dehası Faruk Malhan’ın daha çok başarılı işlere ve sosyal sorumluluk projelerine imza atacağına eminim.
Bazı insanlar çok büyük işler başardığında, o işin imkânsız olduğunu bilmedikleri için başardılar.

Yorum Yazın