0Yorum

Fırtınalı Denizlerin Cesur Kaptanı

Her şeyin üstesinden gelen bir ulus olduğumuz için sık sık güzel yakıştırmalara konu oluruz. Türkler zoru başarır. İmkansızı mı? Eğer gerekiyorsa elbette değil. Bir gün, baba oğluna timsahla kaplumbağanın öyküsünü anlatır. Der ki;
“Bir timsah kaplumbağayı yutmak ister, kovalamaya başlar. Tam yakalayıp yutacağı sırada kaplumbağa kenara sıçrar ve bir ağaca tırmanır.” Öykünün burasında çocuk hayretle:
“Baba, hiç kaplumbağa ağaca çıkar mı?” diye sorar. Babası şu cevabı verir:
“Çıkması lazımdı oğlum, çıkması lazımdı. Kurtulması için çıkması lazımdı.”
Afrikalı kâşif David Livingstonu’u duymuşsunuzdur. Bu ünlü gezgine bir gün Güney Afrika’daki derneklerden biri mektup gönderir: “Bulunduğunuz yere ulaştıracak iyi bir yol tespit ettiniz mi? Eğer böyle bir yol varsa bize bildirin, size katılmak isteyenleri yanınıza gönderebilelim.”
Livingstone’un mektuba cevabı şu şekilde olur:
“Buraya eğer iyi bir yol varsa gelmek isteyenleri ben istemiyorum. Benim yol olmadığı halde gelmek isteyenlere ihtiyacım var.”
Güntekin Köksal yolların olmadığı, komünizmin öcü gösterildiği, “Bu kış komünizm gelecek” korkularının yaşandığı dönemlerde Sovyetler Birliği’nde iş yapma cesaretini göstermiş, müteahhitlik sektörünü yurt dışına açan, ilkler arasında olan çok değerli bir iş ve bilim adamıdır.

ÇALIŞMAK ÇALIŞMAK ÇALIŞMAK

Petrol sektörünün duayen isimlerinden Prof. Dr. Güntekin Köksal, Milliyet Ankara ekini ve TRT Türk’teki “Dünyanın Türk Şefleri” programını her hafta takip eder ve telefonla beni arayarak yorumlarını bildirir. Çok değerli görüşlerinden her zaman istifade ettiğim Köksal, hayatındaki başarıyı üç kelimeyle özetliyor: “Çalışmak, çalışmak, çalışmak!”

Avusturya Leoben Üniversitesi’nde Sondaj Mühendisliği ve Petrol Mühendisliği dallarında yüksek lisans yapan Prof. Dr. Güntekin Köksal 1990 yılında Pet Holding’in bir alt kuruluşu olan Pet Oil’i kurdu.
Azerbaycan, Yemen, Kuzey Irak, Rusya, Kazakistan’da petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulundu. Tıpkı Şevket Süreyya Aydemir’in “Suyu Arayan Adam” isimli ünlü romanındaki gibi kazdı, kazdı, kazdı. İçindeki ses daha derinlere inmesini söyledi, daha derinlere indi ve petrolü buldu.

AİLECE ÇOK BAŞARILILAR

Neşeli kahkahalarıyla ve mütevazı kişiliğiyle tanıdığımız Güntekin Köksal’ı özgüveni, yaşam sevgisi, insan ve ülke sevgisi, hayata bağlılığı ve ailesine olan düşkünlüğü hep ön plana çıkarmıştır.
Pınar Köksal’ı, Türk Sanat Müziği yarışmalarını izleyen ve bu müzik türüyle ilgilenen herkes tanır. O, zor şarkı yarışmalarının jürisi olarak her zaman görev alır. Güzel, büyüleyici ve kadife sesi kulağınızı okşar adeta, nostaljik anlar yaşatır. Aynı zamanda Köksal Eğitim Vakfı Başkanı’dır Pınar Hanım. Başarılı iki kız evlat yetiştirmiştir Köksallar. Büyük kızları Ayşe Köksal Çetin, İngiltere’de aynı dalda faaliyet göstermektedir. Londra’da iki master yapan Zeynep Köksal Yaykıran ise karizmatik kişiliğiyle ve çalışkanlığıyla Ankara’da ve Türkiye’de çok güzel anılmaktadır. Kızlarının başarılarından çok gururlanan Köksal çifti geleceğe daha net bakmaktadırlar.

KIZIL MİLYARDER

Bir zamanlar Sovyetler Birliği’nde yaptığı yatırımları nedeniyle “kızıl milyarder” lakabıyla anılan Güntekin Köksal, TPAO’da üretim, sondaj, rezervuar, makine ve bakım bölümleri yöneticilikleri de dahil olmak üzere toplam 17 yıl çalıştı. Yıllar önce söylediği öngörülerinde haklı çıktı. “Yurt dışında petrol araması yapın” diye teşvik ettiği ve yol gösterdiği pek çok şirket bugün yurt dışında birçok sahanın sahibi oldu ve ülkemize önemli miktarda döviz kazandırmaktadır.
Devletten bir kuruş yardım almadan, çarığını giyip, çıkınını yanına alıp diyar-ı gurbetlere giden Güntekin Köksal’ın holdingi petrol ağırlıklı olmak üzere mermer, gayrimenkul ve turizm alanlarında faaliyet göstermektedir. 40 yılı aşan bir şirketin başarısı, vizyon sahibi bir yönetim kadrosu daha çok yol alacak gibi.

SOSYAL SORUMLULUKLAR

Müjde Ar’ın oynadığı meşhur Aşk-ı Memnu dizisinin çekildiği İstanbul’daki yalıyı da portföyüne katan Köksal ailesi sosyal sorumluluk konularında son derece duyarlı hareket etmektedir. Kurduğu eğitim vakfı uzmanlık alanında daha da ileriye gitmek isteyen genç mühendislere kapılarını açıyor.
Bilgisini, deneyimini, birikimini bu ülkenin gençlerine anlatarak uzun yıllar ODTÜ’de yeni yetişen genç petrol mühendislerine ders veren Güntekin Bey, fırtınalı denizlerin cesur kaptanı gibi çalışmıştır.

ÖLÜME MEYDAN OKUDU

Dünya onu 2003 yılında Kuzey Irak’ta petrol sahasında geçirdiği mide kanaması sırasında tanıdı. Genelkurmay Başkanlığı’nın girişimi ile ABD’ye ait bir helikopterle Türkiye’ye getirilen Köksal’ın kurtarılışı yüksek tirajlı gazeteler tarafından dünyada manşetlere taşındı. “Ölüm adın kalleş olsun, benim Türkiye’ye kazandıracağım çok şey var” dercesine süratle sağlığına kavuşan Köksal, binlerce tehlikeye göğüs germiş, her zaman yüreğinin sesini dinlemiş, mantığının ve inançlarının yönüne doğru gitmiştir.
Hayat oyunu iyi bir ele sahip olmak değil, kötü bir eli iyi oynamaktır.

Yorum Yazın