0Yorum

Eğitime Adanan Ömür

Kimya hocası bir deney sırasında öğrencilerine ders vermek amacıyla “Hiç gözlem yapmıyorsunuz. Ezbere hareket ediyorsunuz. Yaptıklarınızın farkına varın ve ona göre hareket edin” dedikten sonra masanın üzerinde duran iğrenç kokulu sıvının içine parmağını daldırdı ve ağzına götürdü. Öğrencilerinden de yaptığını tekrar etmesini istedi. Öğrenciler, isteksiz bir şekilde ama karşı gelmemek için söyleneni yaptılar. Yapar yapmaz da hepsinin yüzlerinde acı dolu bir ifade belirdi. Bunun üzerine öğretmen öğrencilerini yeniden uyardı: “Bir daha söylüyorum. Gözlem yapmıyorsunuz. Eğer dikkatli bakmış olsaydınız ağzıma götürdüğüm parmağın sıvıya batırdığım parmak olmadığını fark ederdiniz.” Selçuk Pehlivanoğlu, eğitim konusunda yapılan her işin farkında olan, dünyadaki eğitim sistemlerini yakından bilen, konusunda dünya ile entegre olmuş bir eğitim gönüllüsüdür. TED’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2003 yılından beri yürüten Pehlivanoğlu, Türkiye’de kaliteli eğitimin oluşması için gece gündüz araştırmalar yapmakta ve çalışmaktadır.

GELECEĞİMİZ EĞİTİME BAĞLI

Birisine bir balık versen doyar bir defa, balık tutmayı öğret doysun ömür boyunca. Bir yıl sonrasıysa düşündüğün tohum ek, ağaç dik on yıl sonrasıysa tasarladığın, ama düşünüyorsan yüz yıl ötesini, halkı eğit o zaman… Bir kez tohum ekersen, bir kez ürün alırsın. Bir kez ağaç dikersen, on kez ürün alırsın. Yüz kez olur bu ürün, eğitirsen toplumu. Eğitim böyle bir şey, bir ülkenin geleceği o ülke insanlarının göreceği eğitime bağlıdır. Yıllar önce Hollanda’da bir ev ziyaretinde tanıştığım Hollanda Maliye Bakanlığı görevlisi o yıl bütçelerinin fazla verdiğini, bütçe fazlasının ise sağlık ve eğitim bakanlıklarına aktarıldığını söyleyince gelişmiş ülkelerin eğitime verdikleri öneme gözlerimle tanık olmuştum.

ÖĞRENCİYE ÖNEM VERİR

Selçuk Pehlivanoğlu’nun yaşamında en çok ilgi duyduğu konu okuma hevesi içinde olup imkânları olmayan çalışkan öğrencileri tespit etmek ve onların ihtiyaçları olan bursları temin edip okutmaktır. Türkiye’nin her yöresinde gözü kulağı olup, yetenekli öğrencileri ülkeye kazandırma çabası içinde olan Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu lise tahsilini TED Ankara Koleji’nde tamamladıktan sonra ODTÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitirdi. Bir süre Almanya’da inşaat mühendisi olarak çalıştı ve Sepe İnşaat şirketinde genel müdürlük görevinde bulundu.

ÇEVRESİ ÇOK GENİŞ

Türkiye’nin eğitim alanında en köklü sivil toplum örgütü olarak faaliyet gösteren Türk Eğitim Derneği herhangi bir şahsın veya kurumun mülkü değildir. Selçuk Bey’in her kesimden iş adamı, bürokrat, yönetici ile dostlukları vardır. TED yönetiminde başarılı iş adamı dostum Uğur Boz’dan, Kemal Savran’a ve Kavaklıdere Şarapları’nın başarılı yöneticisi Caner Şener’in babası Ali Bey’e kadar birçok konusunda uzman ve gönüllü dostum var. Hepsi eğitim konusunda idealist insanlar. Bu idealist insanları aynı çatı altında toplayıp başarılara başarı katmak da Selçuk Bey’in yöneticilikteki hüneri. Deneyimler ona bu başarıyı yakalattı. 1993 yılında siyasi hayata giriş yapan Pehlivanoğlu, Anap Gönüllüler Grubunu kurdu. Anap Genel Başkan Yardımcılığı, Seçim İşleri Başkanlığı ve Gönüllüler Grubu Başkanlığını yürüttü. Balık ve deniz ürünlerine oldukça düşkün olan Pehlivanoğlu özel konuklarını ağırladığı Trilye’ye pek çok ünlü isimle gelmekte ve yemekli toplantılar düzenlemektedir.

KOLTUKLARINDA ÇOK KARPUZ

Selçuk Pehlivanoğlu, TED Başkanlığı, TED Yüksek Öğretim Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanlığı, TED Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir. Kaliteli eğitim vermenin tüm koşullarını sağlayan öğrenci merkezli felsefesi ve uluslararası bağlantılarıyla fark yaratıp öğrenen, araştıran ve keşfeden bir kurum olma arzusunu eğitim kurumlarında yaratan Pehlivanoğlu göreve geldiği günden beri heyecanını hiç yitirmemiştir. Eskişehir’e yaptığım bir ziyarette gezdiğim TED Koleji’ni o günden beri herkese gıpta ile anlatıyorum. Belki dünyada bile emsaline rastlanmayan, çocuklar yaralamasın diye kalorifer peteği bile bulunmayan okulda yüzme havuzundan, alttan ısıtmaya kadar her şey düşünülmüş. İnsan göğsünü gere gere Türkiye’de de güzel şeyler oluyor diyebiliyor. Konuşmalarında eğitim sisteminin kurallarının tespit edilip mega planlar dahilinde yürütülmesi gerektiğini, kişilerin ve siyasilerin farklı arzularının önüne geçilmesinin gerektiğini anlatmaktadır. Türkiye’nin eğitim alanında en köklü sivil toplum örgütü olarak faaliyet gösteren Türk Eğitim Derneği’nin Genel Başkanı Pehlivanoğlu’nun hayatta yaptığı her iş ses getirmiştir. Türkiye’nin her alanda kalkınabilmesi ve fark atabilmesi için kaliteli eğitim sisteminin birinci koşul olduğunu söyleyen Pehlivanoğlu iyi bir eğitimden geçen insanın verilen işe özen gösterdiğini, kendini anlatabildiğini, kısa sürede başkasının ne anlattığını anlayabildiğini, eleştiriye ve ithamlara dayanabilme gücü olduğunu, eleştirel bakış açısına sahip olabildiğini, geleceğe yönelik planlar yapabildiğini, bilgiye ulaşmanın yollarını öğrenebildiğini, kendini yenileme alışkanlığı kazandığını, diyaloga açık, uzlaşmacı bir tutuma sahip olduğunu ve farklı düşüncelere her zaman saygılı olduğunu sık sık dile getirmektedir. Bir ülkenin geleceğinin o ülke insanlarının aldığı kaliteli eğitimle doğrudan ilgili olduğunu yinelemekten yorulmayan Pehlivanoğlu ömrünü adeta eğitime adamıştır. Gerçekleri istiyorsan onu ara, gerçeklerle evlenmek istiyorsan onu tanı, gerçekleri sahiplenmek istiyorsan ona inan. Çünkü gerçekler güneş gibi tek yüzlüdür, hayallerden daha ilginçtir ve herkesin kaldıramayacağı kadar ağırdır.

Yorum Yazın