0Yorum

Devler Ligindeki Temsilcimiz

Bilge bir adama sormuşlar:

“Kalbinize nasıl söz geçirebiliyorsunuz? Üç kez sizi imparatorun danışmanı olarak tayin ettiler ama hiç gururlanmadınız. Üç kez sizi bu görevden aldılar ama bu kararı her defasında gülümseyerek karşıladınız. Bunu nasıl yapıyorsunuz?”

Bilge adam cevap vermiş:

“Ben kendimi asla başkalarından üstün görmedim, görevi elimden aldıkları zaman da tutmaya çalışmadım. Kazanmak ve kaybetmek bana bağlı değil diye düşünüyorum. Öyleyse ne diye üzüleyim ki? Ben diğerlerinden daha değerli miyim ki? Bilmediğim bir şey daha var: Ben mi değerliyim, bana verilen görev mi değerli? Eğer görev değerliyse demek ki değer bende değil, eğer ben değerliysem demek ki görevin değeri yok. İlk önce bu sorulara cevap verilmesi gerekiyor. İnsanların bana değer verip vermediklerini düşünecek zamanım yok.”

Sani Şener Türkiye’nin ekonomisine artı değer katan çok değerli bir iş adamıdır. Bilge öyküsünü anlatınca yıllar önce bir İtalya seyahatimden dönüşüm gözümün önüne geldi. Sektördeki yenilikleri izlemek, biraz da modanın merkezinde alışveriş etmek için gittiğim Milano’da hoş vakit geçirmiştik. Kısa bir süre de olsa insan vatan topraklarını hemen özlüyor ve bir başka ülkede milliyetçilik duyguları kabarıyor. İtalya’daki devletin sunduğu hizmetlerden yıl boyunca yararlanmadığınız için alışverişlerimizde vergi olarak ödediğimiz kısımları geri almak üzere uçak kalkış saatinden iki saat önce Malpensa Uluslararası Havaalanına gitmiştik. Tax free denilen vergi iadesi işlemini yapmak için sıra bekledik. Sabah ışıkları henüz kendini gösteriyordu. İşimiz çabuk bitti ama birkaç dakika sonra arkamızda uzun bir kuyruk oluştu. Ortalama süreyi kafamda hesapladığımda kuyruğun sonundakilerin ya uçağı kaçıracaklarını ya da vergi iadelerini almaktan vazgeçeceklerini tahmin ettim. Az sayıda görevlinin çalıştığı bölümde personelin de ağır iş yaptığına tanık olunca özellikle para ödememek için yapıyorlar diye düşünmekten kendini alamıyor insan.

İŞİNE ODAKLI

Bir kuruşumu İtalya’da bırakmamanın verdiği gururla mis gibi kahve kokularının geldiği cafeye doğru giderken saçları bana benzeyen, tanıdık, tonton bir simayı gördüm. Çok dikkatli bir şekilde havaalanını inceliyordu. Uzay çatıda hangi ayrıntılara dikkat ediyordu acaba? Kafasında hangi tilkiler uçuşuyor, hangi matrix hesapları yapılıyordu? Uçağa binmeden önce havaalanının hangi ayrıntılarını incelediğini, son dakikalarını nasıl değerlendirdiğini gözlerimle görünce, kimsenin uzmanı olduğu konularda tesadüfen bir yerlere gelmediğine tanık olmuştum.

İş hayatında oldukça ayrıntılara dikkat eden, titiz bir iş adamıdır Sani Şener. Çok kuvvetli bir hafızaya sahiptir, kolay kolay unutmaz. Özel ilişkilerinde dostluğa çok önem verir. Vefalıdır, dost canlısıdır.

MÜTEVAZI KİŞİLİK

TAV Havalimanları Holding’in ve TAV İnşaat’ın Kurucu Ortağı ve İcra Kurulu Başkanı olan Sani Şener, Trabzon’da doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra İngiltere’nin Sussex Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans yaptı. Şener’e Türkiye’nin altyapı projelerine olan katkılarından dolayı Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından Doktora derecesi verildi. TAV’daki görev süresi boyunca proje ve risk yönetimi konusunda başarıları nedeniyle de Amerikan Helenik Üniversitesi tarafından Onur Doktorası’na layık görüldü.

İşine odaklı, çalışma tutkunu bir insan olan Şener’in TAV’da çalışan pek çok dostumla konuşurken ne kadar çok seveni olduğunu anlayabiliyorum. En alt kademedeki çalışandan, üst düzey yöneticisine kadar herkes sever Sani Bey’i. Ofislerin çoğunda kendisiyle çalışanlarının omuz omuza çekilmiş fotoğrafları vardır. Sevecenliği, tontonluğu, herkes tarafından beğenilen çok önemli özellikleridir.  

DENİZ ÜRÜNLERİNE TUTKUN

Trilye’yi açtığımız ilk günlerde bizi keşfetmiş Sani Bey. Sera Yapı isimli firmasından her gün paket balık siparişi gelirdi. Yanında salata ve brokoli. Daha sonraları firmanın sahibinin Sani Şener olduğunu öğrendim.

Sağlığına dikkat eden bu insanın kim olduğunu merak ederdim. Yemek yemeye bile vakit bulamayan iş adamı Sani Bey’le daha sonra tanıştığımda bu denli dünya çapındaki başarılara sahip olan birisinin özelliklerini de yakından tanımış oldum.

KÖRFEZ BÖLGESİNDE TANINIYOR

TAV Grubu CEO’su Sani Şener, inşaat sektöründe körfez bölgesindeki en etkili iş insanları listesinde ilk 10’da yer alan tek Türk firması ve Türk iş insanı olma gibi mutluluk verici bir başarı payesinin de sahibi. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerde TAV’ın havaalanı inşaatında çok güçlü bir firma olduğunu zaman zaman yabancı basın dile getirmektedir. Türk mühendislik tekniğinin ve işçiliğinin, kurumsal yönetiminin dünyanın en zor pazarlarında gösterdiği başarının sonuçlarının hem madden hem de manen alındığını söyleyen Şener, tecrübeleriyle genç mühendislere daima öncülük etmektedir. İnşaat şirketi ile Orta Doğu büyümesine devam ederken, havaalanları konusunda da fırsatlar açmayı sürdürdüklerini söyleyen Sani Bey, gerçekten ülkemizin yurt dışında güzel görünmesini sağlayan yetenekli bir sanatçı gibidir. Ülkemizi yurt dışında önemli projelere attığı imzalarla çok iyi temsil eden Sani Şener’le ne kadar gurur duysak azdır.

23 farklı ülkede dünyanın çeşitli yerlerinde havaalanı yapan küresel marka TAV İnşaat ve TAV Holding’i yaratan Sani Şener, Karadeniz’in tipik bir insanıdır. “Hem sevdiğiniz hem de becerilerinizin uyduğu bir işte para kazanıp, mutlu olursunuz” diyen Şener, işini büyük bir aşk ile yapıyor. Çok hızlı karar veriyor. Her konu ile birebir ilgileniyor. Yönetimde uyguladığı başarı gerçekten öğrencilere örnek olacak nitelikte. Şirketteki her konuya vakıf bir yapısı var. Yönetici takımını özelliklerine göre üçe ayırır Şener. “Her birimin görevi ayrıdır ama sizin o üç görevi de bilmeniz gerekir” demektedir. Mühendis çocuklarıyla da gurur duyan Şener İngiltere’de master ve doktora yaparken eşi Asuman Hanım’la evlenir. Sani Bey’in annesi Cumhuriyet dönemi öğretmenlerinden, ablası ise YÖK’te profesör.

GENÇLERE ÖNEM VERİR

İnsanın her yaşta kendisini geliştirmeye, eğitim almaya gereksinimi olduğunu söyleyen Sani Şener, gençlere “Diplomalarınız kredi kartı gibidir, geçerlilik süresi vardır. Eğer kendinizi yenilemezseniz ne olursanız olun, bu diplomalar bir işe yaramaz” diye sık sık önerilerde bulunmaktadır. Yüksek tuttuğu hayallerine göre hedeflerini belirleyen Sani Bey iş hayatının dışında sosyal sorumluk projelerinde de ülkemize oldukça yararlı işler yapmaktadır. En son Cumhurbaşkanı ile birlikte Esenboğa’da gerçekleştirdikleri cami açılışında da yaptığı güzel işlerin mesajını verirken yüzündeki mutlu ifadenin ekrana yansıdığını gördüğümüz Sani Bey ülkemizin önemli bir değeridir.

İyi bir yönetici sıradan insanları sıra dışı şeyler yapar hale getirir. Lider bulaşıcı bir iyimserliğe sahip olmalıdır. İyi pazarlar.

Yorum Yazın