0Yorum

Denemeyi Göze Alanların Başarıları

Kral maiyetini önemli bir görev için sınamak istemiş. Birçok güçlü ve akıllı adam etrafına toplanmış. Kral onları bugüne kadar görüp görebilecekleri en kocaman kapının önüne getirerek şöyle söylemiş: “Siz akıllı insanlar, benim bir sorunum var ve hanginizin bunu çözebileceğini görmek istiyorum. Burada krallığımdaki en büyük ve en ağır kapıyı görüyorsunuz. Hanginiz bunu açabilirsiniz?” Saray mensuplarından bazıları açamayız der gibi başlarını sallamış. Diğerleri çevresindekilere göre daha akıllı sayılanlar kapıyı daha yakından incelemiş fakat onlar da açamayacaklarını kabul etmişler. Bu akıllı insanlar böyle söyleyince, saraylılar sorunun çözülemeyecek kadar zor olduğunda fikir birliğine varmışlar. Sadece bir vezir kapının yanına giderek, onu şöyle bir gözden geçirmiş ve elleriyle yoklamış, açmak için çeşitli yolları denemiş, en sonunda kuvvetle yüklendiğinde ağır kapı açılmış. Meğer kapı zaten tam kapalı değilmiş ve açmak için deneme isteği ve yüreklilikle davranma cesaretinden başka bir şey gerekmiyormuş. Kral vezire şöyle demiş: “Sadece gördüğün ve işittiğine bağlı kalmadan, kendi gücünü devreye soktuğun ve denemeyi göze aldığın için saraydaki görevi sen alacaksın.” Ejder Sedef, balığa ve deniz ürünlerine oldukça mesafeli durulan bir ülkede denemeyi göze alma cesaretinde bulunup sonunda başarıyı yakalayan çok değerli bir girişimcidir. Aşçılık mesleğinin rağbet görmediği, balık lokantalarının parmakla gösterildiği yıllardan itibaren adını duyuran, yaptığı işlerde herkesi mutlu etmek için çaba gösteren Ejder Usta’yı uzun yıllardır tanırım.

KARAYA VURAN BALİNA

Değerli dostum eski Bakan Halit Dağlı, Ankara’da klasikleşen Adana Sofrası’nın sahibidir. İzmir’deki ünlü Deniz Restoran’da yemek yerken önüne gelen balık buğulamanın tadını çok beğenir ve buğulamayı pişiren şefi masaya davet edip kendisiyle tanışır. Sohbetin sonunda ağzındaki baklayı çıkarıp: “Şefim, benim Ankara’da bir et lokantam var ama ben balık yemeklerini çok seviyorum ve balık tutkunuyum, lokantamın yanına balık koymak istiyorum” deyip ikna yeteneğini kullanır. Bakanlığı döneminde ve daha sonraki iş hayatında eşi Şenay Hanım ile birlikte ülkeye çok büyük hizmetlerde bulunan Dağlı, Ejder Usta’yı başkente kazandırmakla da hayırlı bir iş yaptı. İzmir’de denizin dibindeki Deniz Restoran’dan gelip denizi olmayan Ankara’da karaya vurmuş balina gibi çırpınıp balık sevgisini gece gündüz demeden insanlara aşılamaya büyük çaba sarf eden Ejder Usta, o günden beri canla başla çalışarak mesleğinin zirvesine tırmanmayı başarmıştır.

YARDIMSEVER KİŞİLİK

Ejder Sedef, hiç olumsuz düşünce barındırmaz üzerinde. Her zaman yapıcı ve yardımseverdir. Hani tanımaktan gurur duyacağınız ve hakkını vererek bugünlere gelmiş, oldukça popüler olmasına rağmen şımarmamış, müşterisiyle kolay iletişim kuran, değerlerini yitirmeyen havalara girmeyen yalın bir insandır Ejder Bey. Geçenlerde ortak bir dostumuz açtığı otelin restoranına yardımcı olsun diye davet etti Ejder Usta’yı. Hemen kolları sıvayıp, planlamalarını yaptı ve işi gücü bırakıp kısa bir süre de olsa dostumuzun yanında olmaya karar verdi. Genelkurmay’da çalıştığım yıllarda da yoğun olduğumuz zamanlarda Ejder Usta’ya bir haber saldığımızda hiç kırmadan soluğunu ensemizde hissettirirdi.

YELKENLERİ RÜZGÂR DOLDURDU

Kendi hayat çizgisini önüne çıkan engellerle boğuşarak kendisi çizdi Ejder Bey. Onu destekleyen, iten bir sermaye gücü olmadı hiçbir zaman. Kahramanmaraş’ta henüz ilkokul çağındayken hem bulaşık yıkayıp ekmeğini kazandı hem de okula gitti. Tırnaklarıyla kazıyarak başarıyı yakaladı ve sonunda Ahmet Mithat Efendi’deki ünlü Yelken Balık Evi’ni açtı. Hayaline kavuştu ve heyecanını yitirmeden başarılarına başarı eklemektedir. Yelken Balık Evi’ni açtıktan sonra balık ve deniz ürünlü meze severleri buluşturdu Ejder Usta. Pek çok balık lokantasındaki şefler onun talebesidir. O hiçbir zaman eskiden bildiklerini göstermemek için arkasını dönen şeflerden olmadı. Bildiklerini öğretti genç aşçılara, hiçbir şeyi esirgemedi. Ejder Bey’in hünerli elleri lokantasının kısa sürede Ankara’da ve Türkiye’de hak ettiği şöhreti kazanmasını sağladı. Son derece donanımlı, bilgili olduğu deniz ürünleri ve balık konularını herkesle paylaşmayı ve yaşamı seven mütevazı insandır Ejder Usta. Çalışma hayatına en alt merdivenlerden başlayıp merdivenleri teker teker çıktı Ejder Bey. O nedenle durduğu yerde sağlam duruyor. Asansörle çıkanlar bazen paraşütsüz yere çakılabiliyorlar. İzmir’in gözde semti Alsancak’ta bulunan, Türkiye’nin en köklü balık restoranlarından Deniz Restoran’da engin tecrübeler edinen Ejder Bey, Ege mutfağı ve deniz ürünleri tutkusunu kendi mekânını açmadan önce pek çok tanınmış restoranda da şef olarak sürdürdü. Her zaman bilgi alışverişinde bulunan Ejder Usta eleman çalıştırırken etik kurallara son derece riayet eder. Asla günübirlik düşünmez. Zamanla neler geliyor neler geçiyor felekten, un elerken deve bile düşüyor elekten. Ama Ejder Usta eleğini hep iyi elemiş kendisine hatırı sayılır bir çevre yapmış, başkalarının işleriyle ilgilenmemiş, çalışmaya ve başarıya odaklanmıştır. Siz de hayatınızda mucizeler olsun ve size imkânsız gibi görünen hayalleriniz gerçek olsun istersiniz. Onun için şuna inanın; “Hayatta size hiçbir istek verilmemiştir ki onu gerçekleştirecek güç de birlikte verilmemiş olsun.” Gücün bol, yolun açık olsun Ejder Usta!

Yorum Yazın