0Yorum

Büyümeye Odaklananlar

  Parkta oturan adam, temiz hava alıyor ve etrafı seyrediyordu. Biraz ilerde, kazma kürekle çalışan iki kişi dikkatini çekti.

Öndekinin elinde kazma vardı ve çukur açıyordu. Arkadakinin elinde kürek, açılan çukuru dolduruyordu. Bu arada elinde kazma olan az ilerde yeni bir çukur açıyordu, arkadaki gelip çukuru dolduruyordu. Üç, beş kez olay yinelendi.

Adam bu manzara karşısında bir süre kafa yordu, ne yapıyorlar diye. Ama mümkünü yok, bir türlü çözemedi. Meraktan da ölecek. Kalktı, yanlarına gitti.

“Yahu arkadaşlar sabahtan beri sizi seyrediyorum. Ne yaptığınızı bir türlü anlayamadım. Neden biriniz çukur açıyor, sonra diğeriniz o çukuru kapatıyor?”

Adamlardan biri cevap verdi:

“Aslında biz üç kişilik bir fidan ekibiyiz. Fidanı çukura koyan arkadaş bugün izinli de…”

2007 yılında hipodromda büyük bir savunma fuarı vardı. En ilgi çeken standlardan birisi Mercedes’e aitti. Ürünleri incelemek için mola vermiştim. Genelkurmay Karargahı’ndan tanıdığım bir sima ile göz göze geldim. Çok dolu, yetenekli ve çalışkan bir subay olan Emekli Kurmay Albay Alim Gürerk stanttaki pek çok ziyaretçiye Mercedes’in yeni ürünleri tanıtıyordu. Sarıldık, öpüştük, eski günleri uzun bir süre yad ettik. Bir ara bu kadar güzel işleri yapan kişiyi merak ettim: Alim Albay, “Mustafa Koluman” dedi. Anlatmaya başladı: “O bir dahi gibidir. Saatlerce otururuz, odama gelir, sohbet ederiz ve her sohbette kendisinden yeni bir şeyler öğrenirim. Eline kibrit kutusunu alır, çevirir, üzerine denklemler yazar, matrixler çözer ve yanında geçirdiğim her saniye beni mutlu eder. İdeal bir bilim adamı gibidir.”

Bu söyleşiden sonra Mustafa Koluman ile ilgili her şeyi merakla izlemeye başladım. Yıllar sonra restoranıma geldi ve daha sonra müdavim oldu Mustafa Bey.

Ankara’daki özel sektörün öncülerinden olan Mustafa Koluman, Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı’dır. Yaşanan krizlere ve olumsuzluklara rağmen yoluna emin adımlarla devam eden Mustafa Koluman, motorlu araçlar şirketini 1965 yılında kurmuştur. Mümessillik ve ithalat alanında kurulmuş bir şirket olan Koluman, bugün motorlu araçlar, inşaat ve mühendislik, pazarlama ve dış ticaret alanlarını kapsayan geniş bir yelpazede faaliyet göstermektedir.

1984 yılında Otomarsan’a ortak olarak Mercedes Benz’in Türkiye’de yeniden yapılanması sırasında ülkemizde henüz yeşeren otomotiv pazarında önemli bir sorumluluk almıştır. Karayolları, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları olmak üzere birçok kamu kuruluşuna ve belediyelere yaptığı satışlar ve kurduğu tesislerle devlet sektörüne güvenle hizmetlerini sürdürmektedir. Avrupa standartlarındaki pazarlama ve servis kalitesini imalat alanına da taşıyarak, damper ve tanker üretiminin yanı sıra yangın söndürme üst yapıları, tuz serici, vakumlu süpürge, ön süpürge ve kar bıçağı ekipmanlarını da güvenle piyasaya sürmektedir.

Tarsus’ta ortağı olduğu Koluman Kögel Treyler Sanayi A.Ş.’nin fabrikasında üretilen Kögel marka treyler de kaliteleriyle piyasada haklı bir şöhret yaratmıştır. Ankara’nın en çok vergi verenleri arasında bulunan Koluman şirketi Türkiye’de en büyük 500 firma arasındadır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde topçu birliklerinin kullandığı ve ayrıcalıklı ürün kabul ettiği UNIMOG araçları da Mercedes Benz firmasının üretimleri arasındadır.

Son yıllarda yurt dışı yatırım atağına geçen Mustafa Koluman, Romanya, Irak ve Suriye’de yatırımlar gerçekleştirmektedir. Eşi Anne-Liis ile birlikte sık sık Trilye’ye balık yemeye gelen Mustafa Bey, “Yılın İş Adamı” gibi sayısız ödüllere layık görülmüştür. Ülke ekonomisi için olağanüstü çaba gösteren Koluman dopdolu ama çok mütevazı bir iş adamıdır. Onunla sohbet ettiğinizde karşınızda 20 yaşında, geniş vizyon sahibi birisini görüyor gibi olursunuz. İnanılmaz derecede çalışkan, yenilikçi, çağın gereksinimlerine ayak uyduran hatta daha ötesine geçen Mustafa Bey’in azminden ve mücadeleci yapısından kapılacak pek çok şey var. Çalışkan ve donanımlı insanlar doğru işleri doğru şekilde yaptıklarında bir hayli mesafe alırlar.

Bundan 20 yıl sonra yaptıklarınız değil, yapamadıklarınız için üzüleceksiniz. Dolayısıyla halatları çözüp, limandan uzaklaşıp yelken açmak gerekir. Rüzgarı yakalayıp, araştırıp, düşleyip keşfetmektir amaç. O halde yapabileceğiniz denli söz verin. Sonra söz verdiğinizden daha fazlasını yapın. Unutmayın ki oturarak başarıya ulaşan tek yaratık tavuktur.

Doğru yolda bile olsanız, eğer oturuyorsanız sizi ezip geçerler. Yaratıcılık insanın içindeki fazla enerjinin kullanılmasıdır. Eğer son birkaç yılda önemli bir fikrinizi değiştirip yenisini edinmediyseniz, hemen nabzınızı kontrol edin, ölmüş olabilirsiniz!

Nabzı, genç ve idealist bir öğrenci gibi atan Mustafa Koluman Ankara’ya ve Türkiye’ye daha nice yıllar nice güzellikler kazandıracaktır.

Yorum Yazın