0Yorum

Bulutların Üzerine Çıkanlar

Yola dizilmiş bir kervanda en önde giden katır daima başı yerde olduğu halde, ikide bir tökezliyor, düşüp kalkıyordu. Katırın arkasındaki develerin başları havada, yolu hiç izlemedikleri halde yollarına devam ediyorlardı. Katırın biri buna çok üzüldü ve deveye sordu: “Arkadaş… Bu nasıl iş? Sen başın havalarda, iniş olsun çıkış olsun en dar yollarda bile güzelce gidiyorsun, hiç kapaklanmıyorsun. Bense, başım önde tökezleyip duruyorum. Bu neden?” Deve şöyle cevap verdi: “Benim başım dik. Daima ileriyi görür, gelecek tehlikeleri önceden sezinlerim. Ona göre önlemler alırım, düşmem. Sen ise üç adım öteyi göremiyorsun, önüne bakıp duruyor, çukurları önceden göremediğin için, bir kör gibi içine düşüyorsun. Nedeni bu…” Yaşar Kababulut 1970 – 2000 yılları arasında Ankara’nın en ünlü mobilya markası ve Kababulut ailesinin ilk göz ağrısı olan Bulut Mutfak’tan sonra bulutların üzerinde dünyaca ünlü Lazzoni firmasını yaratan çok değerli bir iş adamıdır. Yaşar Bey ile subaylık yıllarımdan beri çok yakinen tanıdığım Güven Gürcan Bey vasıtasıyla tanıştım. Trilye’nin ilk açıldığı günden beri yoğun iş temposundan ancak sıyrılıp geç saatlerde balık ve deniz mahsulleri ile yorgunluk atmak için gelen Yaşar Bey çok çalışkan, geniş bir vizyon sahibi iş adamıdır. 63 yıl önce Arhavili baba Osman Kababulut’un kapı ve pencere doğraması yaparak temellerini attığı, “Karadeniz mobilya fırtınası estiren sektörde biz de varız, hem de ilelebet kalıcıyız” diye sahalara inen Lazzoni firmasının adı İtalyanca gibi algılansa da yüzde yüz yerli üretim yapmaktadır.

FARKLILIK YARATTI

Bir önderin, tam bir meslek erbabının gerçek göstergelerinden birisi akla gelmeyeni yapmaktır. Dokunulmayacağa dokunmaktır. Bu dokunuşu yapmış Lazzoni. ABD’deki “Dünyanın Türk Şefleri” programının çekimleri sırasında çok şık dizaynı nedeniyle yanından geçerken dikkatimi çeken mağazanın Lazzoni olduğunu görünce gözlerimin dolduğunu hissettim gerçekten. Faaliyetlerine başladığı günden itibaren kaliteden hiç taviz vermeden yolunda ilerleyen firma, TBMM, GATA gibi önemli kurumların doğrama işlerini yapmış, ilk çelik kapı ve modüler mutfak dolaplarını üretmiştir.

DÜNYA DEVLERİYLE YARIŞIYOR

Geçen yıl babası Osman Bey’i kaybettikten sonra çalışmalarına devam eden Yaşar Bey, Lazzoni firmasının da isim babasıdır. Geleneklerimizden bir şeylerin markamıza yansıması gerektiğini şiddetle savunuyor. 2006 yılında Akyurt’ta 24 bin metrekarelik kapalı alana sahip fabrikalarının faaliyete geçmesiyle üretimini ve satışlarını katlayarak, ciddi bir büyüme trendi yakalayan Lazzoni, yurt dışında toplu satış ya da corner’lardan çok sadece Lazzoni levhası taşıyan mağazalar açmayı planlıyor. Ünlü İtalyan tasarımcılarla çalışan Lazzoni, 40 yıllık İtalyan firması Nicoletti Home ile distribütörlük anlaşması yaparak tam bir sinerji oluşturdu. Özellikle deri koltukları ile dünya çapında üne sahip olan İtalyan firması zevkli çizgi ve tasarımlarıyla hep dikkat çekmekte.

TEK YOL KALİTE

Bilinçli tüketicilerin iyi kötü, sağlıklı sağlıksız, kaliteli kalitesiz ayrımı yapması, kaliteli işlerde hiç taviz vermeyen Lazzoni’nin yolunu açtı. New York Soho’da ünlü Green Street’te (Broadway’in arka caddesi) insanların akın akın yürüdüğü işlek bir yerdeki muhteşem mağaza, Manhattan ve New Jersey’deki mağazalar gerçekten göğsümüzü kabartıyor. Münih’te 250 yıllık tarihi binanın altında, Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da, Zürih yakınında İsviçrelileri Almanya’ya mobilya almaya getiren mağazaları ile ne kadar övünsek azdır. Yakın zamandaki hedeflerinden biri de Miami ve San Fransisco’da mağaza açıp Güney Amerika Latin kökenli hedef kitleye ulaşmak. Pek yakında Singapur ve Berlin’de de mağaza açmayı planladıklarını söyleyen Yaşar Bey, ABD, Orta Doğu, Avrupa ve Türk Cumhuriyetleri’nde ve dünyanın her yerinde tanınmış ve kalıcı marka olma amaçladıklarını belirterek sağlam ve emin adımlarla ilerlemektedir.

TURİZM ATAĞI

“Biz hizmet sektöründe pek çok dünya markasından daha iyi işler çıkarırız” deyip İstanbul Sütlüce’de 140 odalı ve 360 yatak kapasiteli Lazzoni Oteli’nin ön açılışını ağustos ayında yapacak. Dünyaca ünlü ve Türkiye’nin yakından tanıdığı bir şefi de bünyesine katacak olan kongre otelinde son derece modern sauna ve spa da bulunacak. Tenis ve sauna tutkunu, son derece yapıcı bir kişiliğe sahip, kaprisleri olmayan, kimliğindeki kendini doğru ifade etme özelliğini şirketine yansıtan Yaşar Bey, kibar ve düzeyli tavırlarıyla dikkatleri hep üzerine çekmiştir. Zaman zaman zarif eşi Sevtap Hanım ve çocukları Efecan, Berke ve Ada ile Trilye’de beraber yemek yeme fırsatı bulurlar. Büyük oğlu Efecan, Amerika’da Endüstri Tasarımı eğitimi aldıktan sonra çok emin adımlarla modern çağın geleneklerine uyarak Manhattan’daki operasyonun başında bulunmaktadır. ABD’den Senegal’e uzanan mağaza zinciri ile uluslararası trendlere uygun koleksiyonlara ve kalitesiyle yabancı markaları aratmayan “esnek” üretim kabiliyetlerine sahip Lazzoni hak ettiği zirveyi yakalamıştır. Arhavi’den gelen, Ankara’nın bağrından çıkan iş adamı Yaşar Kababulut ve eserleriyle ne kadar gurur duysak azdır. Dört dörtlük şirketler mükemmelliğe inanmazlar, yalnızca sürekli ilerlemeye ve sürekli değişmeye inanırlar. Böyle cesur girişimlere cesaret etmek bir an için ayaklarının yerden kesilmesidir. Cesaret etmemek ise kafanın kesilmesi.

Yorum Yazın