2Yorum

Bir Ankara Sevdalısı

Yıllar önce Londra bağlantılı bir Amerika seyahatine çıkmıştım. Yanıma Amerikalı bir siyahi oturmuştu. Birkaç duble viski içtikten sonra benimle samimi bir şekilde konuşmaya başladı. Amerika ve Türkiye ile ilgili pek çok konuda sohbet ettik. Hangi eyaletten olduğunu sordum, cevap alamayınca sorumu üç kez yineledim ama okyanusu geçip Washington D.C.’de uçak inene kadar yaşadığı ve doğduğu eyaletin ismini öğrenmekte güçlük çektim. Tek bir cümle ile soruma yanıt veriyordu. “Ben Amerikalıyım.” Büyük devlet olmak için herhalde başlangıç noktası tüm vatandaşların ülke sevgisi, birlik ve beraberliğin belirlediği tek bir hedefte buluşma arzusunda yatmaktadır. Ayhan Sümer Cumhuriyetin kurulduğundan bu yana Ankara’ya imzasını atmış ünlü Ayhan Mağazası’nın sahibidir. Kendisi ile ne zaman sohbet etmeye başlasak dakikaların nasıl geçtiğini anlayamam. Günlerce kendisini dinlesem, kendimi tarih kitaplarının sayfalarında dolaşıyormuş gibi hissederim. Çocukluğunda Atatürk’ün katafalkının önünden geçtiği günü dün gibi hatırlıyor. Ne krizler, ne ihtilaller görmüş Ayhan Bey. Ülkemizin geçmiş yıllarda çektiği tüm sıkıntılardan sonra kazanılan her şeyin kıymetinin bilinmesini istiyor. “Çocuklar çalışalım, üretelim, ülkemize sahip çıkalım. Başka Türkiye yok.” diyor.

ANKARALILAR VAKFI KURUCU ÜYESİ

Ayhan Bey İstanbul Şişli’de konuşlanan Hanteks firmasının da sahibidir. Haftanın belli günleri İstanbul’a gidip geliyor. Oğlunun yürüttüğü tekstil işine de yardımcı oluyor. Ayhan Bey Nallıhan Vakfının Başkanı. Babası bir zamanlar Nallıhan’da cuma namazlarını kıldıran hafız, kız kardeşi ise ünlü yazar Adalet Ağaoğlu’dur. Nallıhan’dan sevgisini ve imkanlarını esirgemiyor, ilçeyi kalkındırmak, orada yaşayanlara istihdam sağlamak için çabalayıp duruyor. Atatürk Nallıhan’a geldiğinde golf pantolon giymiş kızları görünce çok mutlu olmuş. Modern Türkiye o yıllarda Anadolu’nun en ücra köşesinden gülümsüyormuş medeniyet dünyasına.

HER GÜN PİYANO DİNLETİSİ

Kızılay’ın en işlek yeri olan Ziya Gökalp Caddesi üzerinde Avrupa’daki mağazaları aratmayacak Ayhan Mağazası’nda 35 yıldır her gün 15:00 ile 17:00 saatleri arasında piyano çalınır. İnsanlar mağazaya girdiklerinde kendilerini başka bir dünyada sanırlar. Böyle ince duygular içinde bulunan Ayhan Bey’in akşam iş çıkışları saatlerinde mağazası cıvıl cıvıl olur. Mağazanın ziyaretçileri alışverişin yanı sıra kendisiyle birkaç dakika sohbet ederek, bir iki kitap okumuş kadar bilgi sahibi olmaya çalışıyorlar. Hayat ve tecrübe dolu bir insan olan Sümer şimdiye kadar 1000’in üzerinde öğrenciye öğrenim olanağı sağlamıştır. Nallıhan’da babasının adını verdiği Hafız Mustafa Sümer Kız Öğrenci Yurdu, Ankara’da kendi adını taşıyan Ayhan Sümer Anadolu Lisesi ve Dikmen’de de eşinin isminin verildiği, ISO 9001 Kalite Belgesine sahip Serpil Sümer Anaokulunu çağımızın eğitim koşullarına uygun ve modern bir şekilde yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim etmiştir. Kalbi sevgi ve iyilikle dolu olan nazik eşi Serpil Hanım da katkılarıyla kendisini insanlığın emrine adamıştır. Sümer ailesinin yüreklerinin gücü onların yaşamındaki maddi ve manevi tüm isteklerinin yerine getirilmesini sağlamıştır. Sosyal sorumluluk projelerinde her zaman ön saflarda bulunan Sümer ailesi, yardımsever kişiliklerini her fırsatta göstermektedirler. Ramazan ayında doğduğu ilçe Nallıhan’da özel iftar yemekleri de icra eden Serpil ve Ayhan Sümer, yürekleri sevgi dolu insanlardır. Harikulade işler ancak, içlerindeki bir şeyin koşulların üzerinde olduğuna inanma cesaretini gösterenler tarafından yapılmıştır. Yüreğimizin sesini her zaman dinlemeli, Ayhan Bey’in yaptığı gibi herkesi kucaklamalı ve onun sık sık dilinden düşürmediği “Arkadaşlar çalışalım, üretelim BAŞKA TÜRKİYE YOK” sloganını aklımıza iyice yerleştirmeliyiz. Bugünlerde en çok gereksinim duyduğumuz gücü bu sloganda bulabiliriz. Bir zamanlar denizlerin tek kudreti yelkenli gemilerdi. Vapurlar, yelkenlileri denizden kovdular. Çünkü onlar rüzgar olsa da olmasa da ileriye gidiyor. Vapur kendisini öne iten gücü içinde taşıyor. Hiçbir fırtına onu yolundan çeviremiyor. Onun dışarıdan bir kuvvete ihtiyacı yok. Geçmiş Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Yorum Yazın