0Yorum

Bakış Açısı Farklı Girişimciler

Amerikalı büyük bir ayakkabı firması pazar araştırması yapması için bir elemanını Afrika’ya yollar. İncelemelerini bitirip Amerika’ya dönen elaman genel müdürüne araştırma sonucunu söyle açıklar: “Müdür bey, Afrika’da kimse ayakkabı giymiyor! Orada yatırım yapmak asla doğru olmaz.” Firma Afrika’da yatırım yapmaktan vazgeçer. Başka bir ayakkabı firması da aynı şekilde bir elemanını Afrika’ya pazar araştırması yapmaya yollar. Bu eleman ise döndüğünde müdürüne sonucu gayet heyecanlı bir şekilde şöyle açıklar: “Müdür bey, müdür bey! Afrika’da çok büyük paralar kazanabiliriz. Kimsenin ayağında ayakkabısı yok! Herkese ayakkabı satabiliriz!” Sonuçta ikinci firma bu mantıktan hareketle çok önemli sonuçlar elde etmiştir. 2001 yılında altı ay gibi kısa bir süre Mahatma Gandhi Caddesi’nde Seagull isimli balık restoranını işletmiştim. Başka sektörden bir ortağım vardı. Trilye öncesi deneyimimde çalışkanlığıma, donamıma güvendiğim için başarılı olma inancımı hiç yitirmemiştim. Heyecanla koşturduğum bir akşam restoranıma o zaman Sabah Gazetesi’nin Ankara Temsilcisi Bilal Çetin ve aynı gazetenin Ankara Haber Müdürü, Bilal Bey’in zarif eşi Semra Çetin gelmişlerdi. Yanlarında oldukça yakışıklı, duruşu ile insanlara güven telkin eden bir beyefendi vardı. Yemeklerini yedikten sonra beni konukları ile tanıştırdılar ve Bilal Bey aynen şöyle dedi: “Onur Beyciğim, Süreyya Bey’i yıllardır tanıyoruz ve sivil hayatta çok güzel işler yapacağına inanıyoruz. Senden ricam burayı desteklemen.” Güler yüzlü beyefendi durumdan görev çıkarmıştı. Ertesi gün beni arayan ve şantiyesine davet eden beyefendi yurt içi ve yurt dışında yaptığı başarılı işlerle tanınan iş adamı Onur Çetinceviz idi. İlk defa tanıştığım bir insan bana daha ilk günden açık çekle “Şirketine araç dahil ne gerekiyorsa yardımcı olmak istiyorum” dedi. Onur Bey’in şantiyesini gezdiğimde çok etkilendim gördüğüm manzaradan. Çalıştığım tümenlerin, ikmal bakım taburları çok güçlü birliklerdi. Bütün iş makineleri, çekiciler, kurtarıcılar, tankerler hep bu birliklerde bulunurdu. Onur Bey’in sahibi olduğu makine parkı birkaç ikmal bakım taburundan daha da büyüktü. Ankara-İstanbul otobanında keyifli sürüş yaparken hep rahmetli Özal’ın ruhuna Fatiha suresini okurum. Eski yolda her gün 8-10 vatandaşımızın kazalar sonucunda hayatını kaybettiği günleri aklıma getirince tüylerim diken diken oluyor. Ettiğim dualardan payını alan kişinin pürüzsüz bir otoban yapma sanatını icra eden Onur Çetinceviz olduğunu şantiyeyi ziyaret ettiğim gün öğrendim.

YURT DIŞINDAKİ GURURUMUZ

Onur Bey’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı Onur Taahhüt ve Ticaret Ltd. Şti. geçen yıl hepimizi onurlandıran uluslararası bir ödüle layık görüldü. Geniş uluslararası tecrübeye sahip sektörün tanınmış profesyonellerinden oluşan 7 kişilik bağımsız bir jüri tarafından belirlenen kıstaslara göre Onur Taahhüt, Summa ile birlikte Ekvator Ginesi Cumhuriyeti’nin başkenti Malabo’da yer alan SIPOPO Kongre Merkezi projesi ile kültürel tesisler kategorisinde “Dünyanın En İyi Projesi” ödülüne layık görüldü. Dönemin Ukrayna Başbakanı Viktor Yanukoviç’in defalarca övgüsüne neden olan Onur Çetinceviz, Kiev-Odesa otoyolunun ihalesini iki yılda bitirmek üzere kazanıp, yedi ayda tamamladı. Ukraynalıların Türk müteahhitlere bakışını değiştirdi. Onur Bey ve dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Leonid Kuchma tarafından “Üstün Hizmet Madalyası” ile ödüllendirildi. Bu ülkeden böyle bir nişanı alan ilk müteahhidimiz oldu. Türkiye’de kazandığı deneyim birikimini üç ayrı kıtada kullanarak aldığı her işi zamanında bitirdi. Verdiği her sözü tuttu. Hırvatistan, Ukrayna, Tunus, Suudi Arabistan, Ekvator Ginesi gibi ülkelerde en üstün kalitede işler yaparak Türkiye’yi yurt dışında en iyi şekilde temsil etti.

OTOYOLLARIN KRALI

Türkiye’nin vergi rekortmenleri listesinde de her zaman yerini alan Onur Çetinceviz mütevazı tavrıyla her zaman takdir toplamaktadır. Otoyol ve yol inşaatı, baraj, inşaat, nakliye ve taahhüt, drenaj işleri, sanat yapıları gibi daha pek çok alanda faaliyet gösteren Onur Taahhüt ve Ticaret Ltd. Şti.’nin sahibi Onur Bey, Anadolu otoyolundan, Ankara-Gerede, Ankara çevre otoyoluna kadar çok kaliteli yapılan işlere damgasını vurmuştur. Son yıllarda turizm ile de yakından ilgilenen Onur Bey, Göçay İnşaat ile birlikte Türk turizmine katma değer yaratan Sarıgerme Hilton’u kazandırmıştır. Benzersiz deniz, dağ ve Dalaman çayı manzarasına sahip olan Hilton Dalaman Resort adından yoğun bir şekilde bahsettirmektedir. Müstesna kişilik Onur Çetinceviz Ordu’nun bağrından kopup dünya ile entegre olmuş, ülke sevgisi ile yanıp tutuşan, ülkesine döviz kazandırmak için gece gündüz çalışan çok değerli bir iş adamıdır. Sosyal sorumluklar çerçevesinde insanlara yaptığı iyilikler anlatmakla bitmez. Onur Bey’in ülkemize kazandırdığı prestij gerçekten büyük mutluluk vermektedir. Muhteşem işler ancak içlerindeki bir şeyin koşulların üzerinde olduğuna inanma cesaretini gösterenler tarafından yapılmıştır.

Yorum Yazın