1Yorum

Avusturya’daki Gururumuz

İran’ın kuzeyinde orta yaşlarda bir adam bataklığa düşünce bütün gücüyle bağırarak yardım istemeye başlamış. Vücudunun bataklığa saplanmasına karşın başı henüz batmamış. Yalvarışlarını duyan biri zavallı adama yardım etmeye karar vermiş ve “Elini bana uzat, seni bataklıktan kurtaracağım” diye seslenmiş. Fakat çamura iyice saplanan adam yardım için yalvarmanın dışında kendine yardım edilebilmesi için bir şey yapamıyormuş. Bu arada yardım edecek adam birkaç defa daha “Elini bana uzat!” diye seslenmiş. Fakat her seferinde aldığı cevap, yardım için perişan bir seslenişmiş. Tam bu sırada birisi ortaya çıkmış ve “Görmüyor musun? Sana elini uzatamayacak. Sen ona elini uzatmalısın. Ancak o zaman onu kurtarabilirsin” demiş. Bahadır Başol, adeta insanlara elini uzatıp yaralarının sarılması için yaratılmış çok değerli bir iş adamıdır. Kendisini tanıdığım günden beri mütevazılığı, yardımseverliği, koskoca başarılarını sıradan şeylermiş gibi göstermesi özlediğimiz insan tipini anlatmaya yeterli olacaktır. 33 yıl önce Avusturya’ya giden Başol, Gazi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra İşletme Yönetimi masterı yapmış, Yüksek Denizcilik Okulu’nda vardiya mühendisliği görevinde bulunmuştur. Milli maç havasında su topu oynamak için Mülkiye Spor Kulübü’nün oyuncusu olarak Avusturya’ya giden Bahadır Bey orada yerleşme kararı alır. Demiryolları yapımında dünyada monopol bir şirket olan Plasser & Theurer şirketinde işe başlar. Daha sonra kendi şirketini kurup (BBInternational) deri ve tekstil ticareti yapar. Babası Asaf Bey, demiryolcu olduğu için baba mesleğine olan ilgisi hiçbir zaman azalmaz. Demiryolu malzemelerini Türkiye ve İspanya gibi pek çok ülkeye satmaya başlar. Prensipli, ciddi ve dürüst kişiliği ile de kısa bir süre sonra Avusturya’da saygın bir iş adamı olur. Türkiye’de kullanılan hızlı trenlerdeki vakumlu tuvaletler ve yanmaz iç kapıların tedarikçisi de Bahadır Bey’dir.

ÜLKE SEVGİSİ ÖNDE

Bahadır Bey, Gebrüder Başol isimli firmayı kurup, Keba firmasının Türkiye, Irak, Suriye, Kazakistan, Azerbaycan ve Türki Cumhuriyetlerinin temsilciliğini almıştır. Başol’un Keba’sı bankamatik, kargomatik ve elektrikli şarj istasyonları, loto, toto sistemleri konusunda dünyada en iyi olarak gösterilen firmadır. Çok uzun yıllardır Avusturya’da yaşasa da kalbi Türkiye için atan Bahadır Bey, Türkiye’nin görünmez kahramanlardan. Bir akşam Trilye’de konuk ettiğimiz dünya devi şirketin patronu Karl Kletzmair ile çok yakın arkadaş olan Başol, Çin’den sonraki dünyanın ikinci büyük fabrikasını Rusya’ya kurdurmaktan vazgeçirip Türkiye’ye yönelmesini sağlayarak büyük bir teknoloji transferinin yapılmasında öncü oldu.

OTTO SALOMON’UN YARDIMLARI

Avusturya’da vatansız (haymatlos) olarak adlandırılan Yahudilerden bir kısmını Atatürk Ankara’ya davet etmişti. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türkiye’ye pek çok hizmetlerde bulunanlardan birisi Otto Salomon’dur. Etibank’ın kuruluşunun, yapılandırılmasının sağlanmasında etkin rol oynayan Salomon, Atatürk ve Türkiye hayranıdır. 6 yıl önce 97 yaşında vefat eden Salomon son yıllarında bile ağzından Türkiye’yi hiç düşürmezmiş. Kız çocuğun ismini bile Nilüfer koyan Salomon, Bahadır Bey’e Avusturya’nın Linz kentine adımını attığı andan itibaren inanılmaz destek vermiş. Tilki ile kurt arasında çok zeki bir insan olan Salomon, vatan hasretiyle yanan Başol’a hiç yabancılık hissettirmemiş. Bahadır Bey’in başarılı yaşamında annesi Aysarı Hanım, babası Asaf Bey ve İnşaat Mühendisi olan kardeşi Bora Bey’in her zaman katkıları olmuştur. İş hayatındaki deneyimlerini genç nesillere aktarmak isteyen baba Asaf Başol, birbirinden güzel anılarını “Leylek Dondu Ben Donmadım” isimli kitabında toplamıştır. Bir solukta okuduğum kitabını maalesef satışa çıkarmıyor. Sadece dostlarına ziyarete giderken hediye olarak götürüyor veya isteyenlere gönderiyor.

Başollar ailece insanlığa hizmet etmeyi şiar edinen müstesna kişilerdir. Zaten en mükemmel insan, başkalarına en çok yararı dokunan insan değil midir? Yalnız kendisini düşünen insan, yumurtasını pişirmek için komşusunun evini yakar. Uzun, sağlıklı ve mutlu bir hayat, insanı heyecanlandıran ve başkalarının hayatına katkıda bulunarak bu hayatları kutsayan anlamlı projelere sahip olmanın bir sonucudur.

Yorum Yazın