0Yorum

Patlıcan İncisi

 

HEM SEBZE HEM MEYVE PATLICAN 

         Türk mutfağında saymakla bitiremeyeceğimiz kadar yemek çeşidi yapılan patlıcan sebzelerin tahtına oturmayı başarmıştır. Bir sebze düşünün ki turşusu da yapılsın, reçeli de, sotesi ve suflesi de; iki yüz çeşitten fazla yemeğini kolayca sayabilirsiniz, pek çok ürünle uyum sağlar. 

         Salatadan kebabına kadar çeşitli yemekleri yapılabildiği için halk arasında sebze kabul edilen patlıcan, bilim adamlarına göre bir bitkinin ürünü olduğu için meyve olarak adlandırılır. Mor ve siyah renklere sahip olan patlıcan çeşitli atasözlerinde de yerini almıştır, “ Acı patlıcanı kırağı çalmaz” gibi. 

NİKOTİNLİ PATLICAN 

         Kemer, bostan, minyatür ve beyaz patlıcan en çok tanınan türlerdir. İnsanın nikotin gereksinimini karşılayan patlıcanın  kalorisi çok düşüktür  ama potasyum ve kalsiyum açısından zengindir.

İMAM BAYILDI EFSANESİ 

         Yurtdışında yapmış olduğum pek çok organizasyonlarda yabancıların en çok imam bayıldıya olan ilgisi dikkatimi çekmiştir. Bu yemeğin Yunanlılar’a ait olduğunu söylediklerinde benden aldıkları yanıtla hep şaşırmışlardır: “Efendim imam İslam Dini’nde bir görevlidir, Yunanlılar Müslüman değildir. Hristiyan  Dini’nde imam olmadığına göre imam bayıldı nasıl Yunanlıların yemeği olabilir?” yanıtını alınca hep kahkaha atarak gerçeği öğrenmişlerdir.    

 

PATLICAN İNCİSİ 

Malzemeler                    :        

  •          1 adet patlıcan
  •          2 adet orta boy karides
  •          1 tatlı kaşığı tereyağı
  •          40 gr. rendelenmiş kaşar peyniri
  •          yeterince tuz
  •          ( süslemek için maydanoz)
  •         

Yapılışı                : 

         Patlıcanı iyice yıkayıp, sapından ayıralım. Kabuklarını soymadan ortasını açalım. Karideslerin kabuklarını soyup, beş dakika soğuk suda bekletelim. Ortasını oyduğumuz patlıcanın içine tereyağını iyice sürüp iki adet karidesi yerleştirelim. Isıya dayanıklı bir kaba koyarak  önceden 200 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika pişirelim. Daha sonra çıkarıp üzerine rendelenmiş olan kaşar peynirini serpiştirelim. 5 dakika daha fırında bekletelim. Kaşar peyniri eriyince üzerine kıyılmış maydanozu serpiştirelim ve servis yapalım. Afiyet olsun. 

Not: Patlıcanlar çekirdeksiz, parlak, koyu renkli olmalıdır. 

 

Yorum Yazın