0Yorum

İşletmeler Ayakta Kalmalı

İki hafta önce darbe kalkışması gecesi canını ortaya koyup kalkışmayı önleyenlerden arkadaşım Jandarma Tümgeneral Arif Çetin: “Ağabey, hainleri temizledik, bir sorun yok” diye ertesi gün mesaj çekince, “Benim yarın çekim ve hafta başı ödemelerimi kim halledecek?” diye yapılan girişimin ülkeye ve sektöre ne kadar çok zarar verdiğini anlatmak istedim. Hayatında KDV, Muhtasar, Kurumlar Vergisi, iş yeri kirası gibi işlemlerle karşılaşmayan, elini taşın altına koymayan insanlar iş aleminin derdini anlamaz!

Merhum gazeteci yazar Tuğrul Şavkay, kriz dönemlerinde bin bir emekle kurulan restoranların eriyip gittiğini, onlara sahip çıkılmasını ve ayakta kalmaları için çaba göstermemiz gerektiğini açıkça vurgulardı.

ÖNÜMÜZ AÇIK

Dünyanın en kıymetli topraklarına sahip olan ülkemiz bu yılın başından itibaren badire üstüne badire atlattı. Terör saldırıları, bombalar ve artık Afrika ülkelerinde bile olmayan darbe girişimi. Tüm olumsuzluklara rağmen ülkemize sahip çıkmamız gerektiği bilinciyle büyük nüfusumuz kararlılıkla iş hayatına ve ülkeye sarıldı.

DUMANSIZ HAVA SAHASI

Avrupa’nın en modern ülkelerinden Avusturya’da dünyanın yaşanabilecek en iyi başkenti seçilen Viyana’da sevdiğim birkaç restoran var. Bu restoranlarda iki ayrı salondan bir tanesi sigara içilebilir, diğeri sigarasız. Sektörün ve halkın isteklerine tepkisiz kalmamış hükümet. Türkiye’de de böyle bir uygulama ihtiyacı var. Haksız rekabet had safhada. Sigara içirmeyenlerin ayakta kalma şansı yok. İki salondan birisinde sigaralı alan olarak iyi bir çözüm üretilebilir. Sigarayı hiç sevmem ama böyle bir talep var. Soğuk havalarda insanlar sigara içerken mantar sobalar da çok büyük enerji kaybına neden oluyor. Sektörü rahatlatacak bir tedbir gerek.

ALKOL ZAMLARI

Her altı ayda bir ÖTV zammıyla alkollü içkilere zam gelmekte. Zaten pek çok vergi ile boğuşan işletmelerin maliyet yüksekliğine neden olan bu zamlar ortalama fiyatları arttırmakta. Ülkemizin istihdam sağlamada önemli bir yerini dolduran hizmet sektörü bu işten çok yara almakta. Toplumsal barışa çok büyük gereksinim duyulduğu şu günlerde alkol zamlarının insaflı olması kaçak içki nedeniyle zaman zaman karşılaşılan ölüm olaylarını da önleyeceği gibi meyve cenneti ülkemizde üreticilere de moral verecek ve ihracata yönelik üretimler de artacaktır.

Yeme içme ve eğlence sektörünün ayakta kalması için şapkayı önümüze koymanın tam zamanı. Çünkü giden geri gelmiyor. Restoranları, turistik tesisleri, eğlence mekanlarını yaşatmak, ayakta tutmak için birazcık gayret lütfen.

Yorum Yazın