0Yorum

İftarda Balık Güzel Olur

Ramazan ayının başlangıcında iftar menüleri hepimizin gündemini oluşturur. Gelenekselliğe sadık kalınarak öneriler yapılır ama nedense balıktan ve deniz ürünlerinden bahsedilmez. Halbuki gelenekle yenilik birbirini besleyen şeylerdir. Sıcak haziran günlerinde safranlı bir balık çorbası ile oruç açılıp, fırında veya buğulama balıkla devam edilse, yanına deniz mahsullü bir börek ya da ızgarada pişirilmiş bir jumbo karides de katılsa damaklarımız buna hayır der mi acaba? Hiç denediniz mi? Israrla ağır yemeklerde dolaşmak, “İftarda balık olur mu” dayatmasına karşı çıkmamak ne denli doğru ona en iyi mide karar veriyor.

EN SAĞLIKLI YİYECEK

Ahmet Rasim, ünlü Baba Yaver tiplemesiyle gittiği bir iftar sofrasını aynen şöyle anlatıyor: “Sofraya dizildiğimiz zaman iftariyenin nefaseti ve çeşidi, ev sahibinin hepimizce malum olan zevk ve tabiatını gösteriyordu. Zeytin, peynir, reçel, pastırma, sucuk, turşu, hardelya, havyar, balık dolması ve tuzlamaları, çörek, simit, türlü zevk ve boğazından başka bir şeyi düşünmeyenleri sevindirecek surette hazırlanmıştı.”

Hadi balık tuzlamayı çıkaralım menüden. Yazın çok susatır ama haftada iki kez iftar menüsünde balık olmalı. En kaliteli hayvansal proteinlerden biri olan balık uzun süre doygunluk hissi yaratıyor.

ALTERNATİF TATLAR

İftar tabağında akya veya somon balığından yapılan pastırma sonrasında balık adana, balık köfte, balık kokoreç ya da güzel bir karides güveç, fırında sardalye bilmem alıştığımız et yemeklerini aratır mı? Ya da başlı başına doyurucu bir deniz mahsullü salataya ne dersiniz?

Balıkla yakınlaşmak sağlığa yatırım demektir. Şimdiye kadar sağlığı koruduğu ve ömrü uzattığı gösterilen tek beslenme tarzı Akdeniz mutfağıdır. Yani temel olarak balık, sebze, meyve, baklagiller, kepekli tahıllar ve kuruyemişin kullanıldığı bir beslenme programı, bilimsel olarak ömrü uzatan, sağlıklı yaşlandıran, yaşlanmayı geciktiren bir beslenme tarzıdır.

Bol balıklı, sağlıklı bir Ramazan ayı diliyorum.

Yorum Yazın