1Yorum

Duygulandıran Başarılar

Fox Tv’de her pazar yayınlanan Benden Söylemesi adlı programda balık üzerine yaptığım çekimler dolayısıyla bu yıl fırsat buldukça Anadolu’yu geziyorum. Seyahatlerimin sonunda biraz daha moralle dönüyorum. Anadolu’nun her bir köşesinde doğal üretime dönüş olduğunu görüyorum.

Karaman’ın Ermenek İlçesi, Çatalbadem köyünde üç arkadaş Mustafa Tarım, Tuğba Aydoğan ve İsmail Arı’nın keçi sütünden sağlıklı gıda maddelerini üretmek için yola çıktıklarını duydum. Henüz Karaman’daki çiftliğini görme fırsatım olmadı ama dondurmasıyla tanışalı bir yıl oldu. Restoranımda özellikle yabancıların hayran kaldığı keçi sütü dondurmasını ilk tattığımda dilim gülümsedi. Çocukluk yıllarında babamla birlikte süt, şeker ve saleple cılız ellerimle dakikalarca buzlu fıçının içinde çevirerek yapardık. Kokusu ve tadı aynı… Çok özlüyordum bu dondurmayı. İnanın çok sevindim.

TOROSLARIN BÜYÜSÜ

‘Anne sütüne en yakın süt’ olarak bilinen keçi sütü, vücutta yağ birikimin depolanmasını önleme, kasların daha aktif çalışmasını ve antioksidan özelliğiyle zararlı maddenin vücuttan uzaklaşmasını sağlama gibi özellikleri olan, vitamin açısından çok zengin bir besin.

Tuğba Hanım’ın Avrupa Birliği ve devlet katkısıyla yaptığı bu proje titiz çalışmanın sonucu başarıya ulaşmış. Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracat hazırlığına başlayan Kechy Gurme süt ürünlerinin tercih edilmesi, Toroslarda egzoz dumanından uzak, hiçbir çevre kirliliğinden etkilenmeyen bölgede keçilerin doğal ortamda dolaşmaları ve aromatik bitkileri yemelerinden kaynaklanıyor. Ürünlerde koruyucu, tatlandırıcı gibi maddeler yok. Türkiye’nin özüne dönme ve Anadolu’yu şaha kaldırma girişimlerinden bir tanesi bu proje… Kechy Gurme’nin yolu açık olsun.

AŞÇILIKTAN GENEL MÜDÜRLÜĞE

1996 yılında İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Yalçın Manav’la birlikte Mutfak Profesyonelleri Derneği’ni kurduk ve kısa sürede hummalı bir çalışmaya başladık. Malta ve İngiltere’de Dünya Aşçılık Şampiyonasına takım hazırlayıp götürdük. Aşçı Milli Takımında göze çarpan çalışkan ve yetenekli şeflerden Uğur Talayhan ile yıllar sonra İncili Gastronomi Rehberi’nin ödül törenine katılmak üzere gittiğim Swiss Otel’in kapısında karşılaştım. İstanbul’da yeme içme operasyonlarının bir numaralı ismi Birol Yalçın ile birlikte konukları karşılayan Talayhan, kendisini genel müdür olarak tanıtınca çok duygulandım. Ankara’daki Swiss de kendisine bağlıymış. İncili Gastronomi Rehberi’nin bu yılki titiz ve başarılı çalışmalarına da, Uğur Talayhan’ın mesleğinde zirve yapmasına da çok mutlu oldum.

Yorum Yazın