0Yorum

Çin Yeni Yıl Gala Gecesi

Son yıllarda Türkiye’ye büyük ilgi gösteren ülkelerden biri Çin... Ankara’da büyük yatırımları var. Çinli firmalar, bankalar, gelecek dönemde etkilerini hissettirecekler gibi görünüyor.

Büyükelçiler de ikili ilişkilerin gelişmesi için çok büyük gayret gösteriyorlar. Misafirperverlikleri bize çok benziyor. Kaşgar’dan Turfan’a, Urumçi’den Pekin’e ve Şanghay’a kadar birkaç kez gittiğim Çin’de insan eliyle kısa sürede nasıl yaratıcı gelişmeler olabileceğine de yakın tarihte tanıklık etmekteyim.      Çinli diplomatlar görev yaptıkları ülkelerin dilini öğrenmek, geleneklerine hakim olmak için büyük çaba sarf ediyorlar. Türkiye’de bulunan diplomatlar ayrılmak istemiyor, tekrar tekrar gelip görev yapıyorlar. Çin Büyükelçiliği Kültür Müsteşarı Kutlu Bey de bunlardan biri.

YENİ BÜYÜKELÇİ

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’ne Deng Li atandı. Ayağının tozuyla geçtiğimiz pazar günü Çin Yeni Yıl Gala Gecesi organize etti. Sheraton Otel’de gerçekleşen gecede 13 ayrı müzik grubu inanılmaz gösteriler sergilediler. Rengarenk dekorasyonu ve geleneksel yemekleriyle dolu dolu bir gece yaşadık. Büyükelçi Deng Li, tek tek masaları dolaşarak güzel bir ev sahipliği yaptı.

Halk Müziği Topluluğu’nun “Mutlu Festival” şarkısıyla başlayan eğlencede, Zurna ve Banhu ile “Kutlama”, Bambu flüt ve Guzheng ile “Sonbahar Anıları”, Kadın Dans Grubu ile “İpek Nakışı Şovu”, Vurmalı Çalgılar Topluluğu ile “Kaplan Dişlerini Biler”, Erhu Konçertosu ile “At Yarışı”, Kadın ve Erkek Düeti ile “Katibim” şarkıları çaldı. Rengarenk yerel kıyafetler, sahnedeki fon adeta Çin’i Ankara’ya taşımıştı.

 

PİYANGO ÇEKİLDİ

Gecede dans grupları değişirken, çekiliş yapıldı. Pek çok kişiye değerli ikramiyeler çıktı.

Açık büfede çi börekten, Pekin ördeğine ve tofuya kadar Çin mutfağının lezzetli yemekleri sunuldu. Son yıllarda Çin’de isminden sıkça bahsettiren Mado dondurmalarının dördüncü şubeyi açtığını iş insanı Bayram Sezer’den öğrendik. Bayram Bey uzun yıllardır Çin ile ticaret yapıyor, “Çinliler Mado dondurmalarını çok sevdi, bir iki yıl içinde 400 şubeye ulaşabiliriz” dedi.

Ankara ve İstanbul’dan da pek çok davetlinin olduğu Yeni Yıl Gala Gecesi, unutulmaz anılar bıraktı. Özellikle halk dansları grubu büyüleyiciydi. “Katibim” şarkısı çok büyük alkış aldı. Büyükelçi Deng Li, sevecen, çok sempatik ve çalışkan bir insan. Türkiye Çin ilişkilerinin gelişmesinde etkin bir rol oynayacağa benziyor.

Yorum Yazın