0Yorum

Bodrum ve Kapadokya Lezzetleri

Ramazan ayının son haftasında Bodrum, bayramın ilk gününde Kapadokya’daydım.

Bodrum, insanda alışkanlık yapıyor. Turizmdeki yeri çok farklı. Antalya’da yazlığı olanlar bile sezonu geçirmeden Bodrum’a uğrama gayreti içine giriyorlar. Yıllar önce Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı söylemiş ve son noktayı koymuş sanki: “Merhaba! Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin, sanma ki sen geldiğin gibi gideceksin. Senden öncekiler de hep böyleydiler, akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler…”  

KLASİKLEŞEN İSPANYOL

Her yıl görkemli açılışlarla Bodrum’a gelen işletmelerin bazılarını bir yıl sonra göremiyorum. Bazılarını listeme yazıyorum, henüz ziyaret edemeden kapanıyor.

Barlar sokağındaki İspanyol lokantası La Pasion’u ise her gittiğimde kendini biraz daha geliştirmiş buluyorum. 10 yıldır tırnakları ile kazıyarak mekanını yaşatan Necmettin Kılıç, kış aylarında da işinin başından hiç ayrılmıyor. Otelden kalkıp deniz manzarası olmayan lokantaya insanları çeken sır, lezzetin mükemmel oluşu. Tapaslar, San Sebastian’dakileri aratmaz. Şefi ve sahibi San Sebastian’da çalışmış, İspanyol mutfağını hazmetmiş. Kendi inovatif çalışmaları da var. Kızarmış ananaslı tarak gibi. Tavşan böreği, kaz ciğeri ve şef kalamar fark yaratan diğer ürünler.

GÖREME’DE DİBEK

Kapadokya bölgesi kolay kolay başka bir ülkeye nasip olmayacak tarihi ve doğal güzelliklere sahip. Türkiye’ye gelen Japonların uğramadan dönmediği bir yerdi zamanında. Yine yabancı turistler gördüm son ziyaretimde ama yerli turist çoktu. Bayram bitince bölgedeki işletmelerin iş hacmi düşüyor. Kaliteli mekanların ayakta kalabilmesi için süreklilik şart. Aslında 12 aylık bir potansiyele sahip bir dünya harikası Kapadokya.

Dibek Restoran, işini çok seven bir işletmeci olan Mehmet Şişman tarafından işletiliyor. Yöresel yemekleri annesi Ayşe Hanım yapıyor, hepsi günlük ve aşkla yapılmış. Sulu köfte, mantı, bamya, desti kebabı, ev baklavası, annenin evine gelen konuklarını ağırlar gibi hazırladığı yemekleri ile bölgede sürekliliğini koruyan yerlerden.

Yorum Yazın