0Yorum

Besicilikte Kadın Devrimi

Michelin yıldızı olup da her fırsatta gitmek istediğim Londra’daki Launceston Place isimli restoranda yemek sonunda gelen peynirlerle final yapmak ve peynirlerin öykülerini dinlemek keyfimi doruğa çıkarıyor. İslenmiş, Camembert Calvados, öğlen ve akşam eklenen inek sütünden yapılan, ortasındaki çizgiden eklenen sütlerin zaman farkını algılayabildiğiniz Morbier peyniri, Gouda, Cheddar, Philly, Mozarella, Kraft, Rokfor ve diğerleri...

Geçtiğimiz hafta kadın aşçıların mutfaklarımızda artmasından bahsetmiştim. Erkeklerin yürüttüğü yine meşakkatli bir alan olan besicilikte de artık kadınlar da çok başarılı olmaya başladı.

SÜT UYURSA

Süt uyuyunca peynir olur. Ama uyutmadan önce masal anlatarak uykuya hazırladığınız bebek gibi, size süt veren hayvanların sütlerinden güzel ürünlere kavuşmak istiyorsanız onların ruhlarına inmelisiniz.
Keçilerin sütleri değişik zamanlarda değişik lezzetler içerir. Temmuz - Ağustos aylarında kuru otları yiyen keçilerin sütleri ile Nisan - Mayıs aylarında doğanın uyanışıyla birlikte yemyeşil meralardan otlanan keçilerin sütleri farklıdır.
Geçen pazar Polatlı yakınlarında bir köyde, Ankara’nın tanınmış işkadını Alamode Home Store’un sahibi Tülay Yeşilyaprak’ın uzun süredir merak ettiğim çiftliğini ziyaret ettim ve çok etkilendim.

SEVİMLİ KEÇİLER

Tülay Hanım sevgi aşılamış keçilere. Kızları Dilay ve Dilara yurtdışında hukuk eğitimi almışlar, babaları Hüseyin Bey’le de Fransa’dan Avustralya’ya kadar dolaşıp günlerce çiftliklerde inceleme yapmışlar, kuzularda da Türkiye’de uyum sağlamada çok zorluklar çekilen cinslerin adaptasyonunu başarmışlar.
Her sabah 05.00’te uyanıp, kar kış demeden Ankara’dan çiftliğe gidip birebir ilgileniyor Tülay Hanım. Peynir yapımında nazlanan ve taviz isteyen bir görevliye kızıp bu işe başlama öyküsü çok ilginç. Önce internetten peynir yapımını öğreniyor. Sonra Ziraat Fakültesi’nden hocalara gidiyor. Öyle bir peynir yapıyor ki İstanbul’daki gurme dükkanların sahipleri gerçek doğallıktaki peynirlerin kalitesini müthiş buluyor ve fiyatın düşük olduğunu düşünüyorlar.

SEVGİ KATIYOR

Keçinin kafası iyi olursa verdiği süt de iyi oluyor! Keçilere yemek verdikten hemen sonra tok karnına sağarsanız sütü yağlı ve kokulu olur. Günün yorgunluğuyla gelir gelmez sağarsanız yine lezzetli süt vermez. Sabah uyandığında dinlenmiş bir keçinin verdiği süt en lezzetlisidir. Bu sütten yapılan peynir de lezzet harikasıdır.


Her ayrıntıya dikkat ediyor Tülay Hanım ama en önemlisi sevgisini katıyor.
Süt uyanınca peynir oluyor. Anadolu kadını müthiş performansı ve girişimci ruhuyla her sabah erkenden uyanıp 45 km yol gidiyor, uyuyan sütü sanat eserine çeviriyor.

Yorum Yazın