0Yorum

Bebek'ten Yıldız Kaydı

Japonlar yarım asır öncesine kadar Türkiye ile ilgili sadece iki şeyi bilirlerdi. Birincisi Atatürk, ikincisi “Katibim” şarkısı. Ankara’nın Yüksek Kimya Mühendisi Pastacısı Saffet Tarı, 1970 yılında Japonya’da müthiş bir tanıtım yaptı. Osaka şehrinde 6 ay fuar alanında garsonlara Türkmen kızı kıyafeti giydirdi. Hepsine Ayşe, Fatma, Zeynep gibi Türkçe isimler koydu. Askılı çay tepsilerinde çay ikram ederek, iki pişmiş, Hindistan cevizli lokumları tanıttı.

Japonların, “Kal burada” ısrarına rağmen başkent sevgisi onu Ankara’nın efsane pastanesi Flamingo’yu yaratmasına neden oldu.

İki yıl önce kaybettiğimiz Saffet Bey, pastanede kimya laboratuarındaki gibi çalıştı son nefesine kadar. Duvarlarının dili olsa da konuşsa Flamingo’nun. Merhum Cumhurbaşkanı Celal Bayar’dan Zeki Müren’e kadar ünlü müdavimleri vardı.

SON ACIMIZ

Geçtiğimiz hafta İstanbul’un pastacılık konusunda önemli bir duayenini kaybettik. Harry Lenas ile ilk kez Chaine des Rotisseurs Yunanistan gezisinde tanıştım. Her fırsatta yanına oturur anılarını dinlerdim. Tecrübe mesafeyi kısaltır her zaman. Turtayı bulan 15 yıl uğraşmış ama çırağına 15 dakikada öğretmiş. Hoş sohbet, kendisiyle barışık, bir o kadar da titiz ve çalışkandı Harry.

İstanbul’un tanınmış işadamlarından Taylan Bilgel, çeyrek asırlık bir dostum, ağabeyimdir. Nerede buluşursak buluşalım biraz sonra beni arabaya bindirip doğruca Bebek’teki Baylan’a götürür. Baylan’ın caddeye bakan giriş tarafında otururdu sürekli Harry.

İLKLERİN YARATICISI

Pastacılık alanında yeniliklerini hiçbir zaman unutamayacağımız Harry Lenas, espresso ve cappucinoyu ülkemize ilk tanıtan kişi. İlk İtalyan tatlısı tiramisu, onun tarifiyle yapıldı. Likörlü, limonlu ve krokanlı çikolataların yanı sıra Türkiye’de ilk milkshake onun eliyle servis edildi. İlk İtalyan dondurması ve ilk kanepe sandviç, onun özeniyle hazırlandı, sunuldu. Baylan’ın ünü uluslararası tatlı literatürüne giren Kup Griye 40 yıldır değişmeyen reçetesiyle yapıldı.

CUMHURİYET’LE YAŞIT

Baylan Pastanesi, Cumhuriyet’le yaşıt. İlk kez dükkanında 14 Şubat’ta Saint Valentine yazısı, kalp pasta ve çikolatalarla bugünün Türkiye’sinde kutlanmasına örnek oldu. Dolmabahçe Sarayı’ndaki ilk catering servisini Baylan Pastanesi verdi.

Harry’nin yetiştirdiği ustalar sadece Türkiye’de değil, komşu ülkelerde de ünlü pastanelerin başına geçti.

Şansa inanmazdı Harry. Dürüstlük, çalışmak, güler yüzlü olmak ve işini sevmek her şeyden önemliydi onun için.

Yorum Yazın