0Yorum

Uluslararası Gururumuz

 

Adamın biri çölde susuzluktan ölmek üzere yürüyor ve bir vaha arıyormuş. Birden bir ses duyulmuş gökten: “Sana kravat vermemi ister misin?”

Adam bozulmuş, “Çölün ortasında kravatı ne yapayım ben?” demiş. “Susuzluktan ölüyorum, bana su lazım.”

Yürümeye devam etmiş ve bir süre sonra aynı ses yine duyulmuş. “Sana bir gömlek vermemi ister misin?”

Yine kızmış adam: “Susuzluktan kıvranırken gömleği ne yapacağım?” demiş.

Susuzluk, sıcak ve yorgunluktan perişan bir şekilde yürümeye çalışırken etrafı duvarlarla çevrili, içindeki ağaçlar ve güzellik dışarıdan bile görülen bir vaha görmüş. Duvarların bir yerinde bir kapı ve bu kapının önünde de iri yarı bir bekçi varmış, hemen bekçiye yaklaşıp içeri girmek istediğini söylemiş. Bekçi “Gömleksiz ve kravatsız içeri alamam” diye cevap vermiş.

Bilginin öneminin ne denli geçerli olduğu bu çağda bilgili, donanımlı insanlar hep aranır olmuştur.

Prof. Dr. Şahin Albayrak, genç yaşta birçok rekorlara imza atmış, başta Almanya olmak üzere pek çok ülkede bilgisine başvurulan, herkesin ülkesine davet ettiği çok değerli bir bilim insanıdır.

Berlin Teknik Üniversitesi’nin 400 profesörü arasından Bilgisayar ve İletişim Uzmanı Şahin Albayrak,  henüz 40 yaşındayken Kürsü Başkanı oldu. 

ANADOLU’NUN BAĞRINDAN ÇIKTI

İlk ve orta öğrenimini Tunceli’de tamamladıktan sonra 1979 yılında Almanya’ya giden ve üniversite öğrenimine burada devam eden Prof. Dr. Şahin Albayrak, Berlin Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve İletişim Fakültesi’ni Almanya’daki en yüksek not olan 1’le bitirdi. Doktorasını da 0,7 notla tamamlayan Albayrak, olağanüstü başarılarıyla dikkat çekti. 35 yaşında Profesör oldu.

Sümerbank burslusu olarak Uçak Mühendisliği öğrenciliğine başlayan Albayrak, THY Genel Müdürü Temel Kotil, İsmail Deniz, Devlet Demiryolları eski Genel Müdürü Ömer Yıldız gibi isimlerle aynı sınıfta okuduktan sonra Almanya’da öğrenimine devam etme kararı aldı. Hiç durmadan çalıştı, didindi ve birdenbire Almanya’nın gözdesi oldu.

ABD’DEN ÇAĞRILDI             

Amerika Birleşik Devletleri’ne çalışmaya gittiğinde Alman hükümeti tarafından apar topar Almanya’ya geri çağrılan, ordinaryüs olarak Ar-Ge merkezine getirilen bu değerli insanı yıllardır tanırım. Ankara’ya her geldiğinde Trilye’ye mutlaka uğrar, Anadolu insanının deniz ürünlerine aslında meraklı olduğunu dikte ettirircesine, sağlıklı yaşam için sık sık balık tüketir Albayrak.

Onca unvana, popülariteye rağmen çok mütevazı bir insandır. Kaprissiz, doğal, sevecen, babacan tavırları herkes tarafından takdir edilmesine ve sevilmesine neden olmaktadır.

ÜLKESİNİ ÇOK SEVİYOR

Hani yaygın bir kanı vardır ya, yurt dışına giden kişiler kayıp olarak görülür. Tam aksine Şahin Bey geleneklerinden, vatanından hiç kopmayıp, her fırsatta ülkesine yararlı olabilmenin yollarını aramaktadır. Türkiye ile bir paylaşım köprüsü kurup, bu köprüden ülkemize bilgi ve birikim aktaran çok başarılı bir vatandaşımızdır Şahin Bey.

1987 yılında üniversite eğitimi için gittiği Almanya’da doktorasını bitirdikten sonra DAI Labor isimli laboratuarı kuran Albayrak, zamanla burayı çok önemli inovasyon ve Ar-Ge merkezine çevirdi. 100’den fazla araştırmacının çalıştığı DAI-Labor, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yapay zeka üzerine Ar-Ge çalışmaları yapıyor.

LİYAKAT NİŞANI ALDI

Berlin Teknik Üniversitesi’nde İşletme Uygulamaları ve Telekomünikasyon alanlarında Ajan Teknolojileri Kürsüsü’nün sahibi Prof. Dr. Şahin Albayrak’ı Alman hükümeti Liyakat Nişanı’na layık gördü.

Almanya ve Türkiye arasındaki bilimsel işbirliğinin geliştirilmesinde üstlendiği büyük sorumluluk ve göçmenlerin eğitim desteği yönünde yaptığı katkıları ödüllendirdi Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johann Wanka.

Prof. Albayrak yeni nesil telekomünikasyon hizmetleri, uygulamaları ve altyapıları alanlarında yoğun araştırmalar yapmaktadır.

Türkiye ile bağını hiç koparmayan Prof. Dr. Albayrak, ülkemize dönmeyi düşünmüyor ama vatanından da hiç kopmuyor. Almanya’da yaratıcı ve yenilikçi fikirlerin devlet ve özel sermaye tarafından desteklenerek hızlı bir şekilde hayata geçirildiğini her fırsatta dile getiren Albayrak orada sahip olduğu network ve olanaklar sayesinde Türkiye’ye daha fazla fayda sağladığına inanıyor.

Prof. Dr. Şahin Albayrak, Boğaziçi, ODTÜ, Bilkent ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerden başarılı öğrencilere, yüksek lisans ve doktoraya Almanya’da devam edebilmeleri için destek oluyor. Erasmus programı çerçevesinde öğrenci ve akademisyenlerin Almanya’ya bir yıllığına giderek yapacakları ortak araştırma çalışmalarını da arttırmaya çalışıyor.

Kısacası Albayrak ülkesi için çok çalışıyor. O Almanya ile Türkiye arasındaki Ar-Ge köprüsünün mimarı.

Eğitimli, bilgili insanlar baktıklarında her zaman berrak görmeyi düşünürler. Dinlediklerinde iyi duymayı, görünüşleri bakımından sıcak olmayı, davranışlarında saygılı olmayı hiç akıllarından çıkarmazlar. Konuşmalarında doğru olmayı, işlerinde ciddiyeti, kuşkuya düştüklerinde, soruları nasıl soracaklarını ve alacakları cevabı düşünürler. Öfkelendiklerinde sorunları ve kazancı gördüklerinde adaleti düşünürler.

İşte iyi insan olmanın tüm vasıflarını üzerinde taşıyan bu nadide insan dünyaya sanki sevgiyi paylaşmaya gelmiş, ben de onun hakkında bildiklerimi sizinle paylaşmak istedim.

Ağır ağır ve sürekli yürüyen için uzun yol yoktur.

İyi pazarlar.

Yorum Yazın