7Yorum

Tıp Dünyasının Kahramanları

Bir İngiliz karı-koca yaz tatillerini doğayla iç içe geçirmek üzere İskoçya’nın uçsuz bucaksız kırlarına gitmişlerdi. Yanlarında delikanlı oğulları da vardı. Bir gün genç adam köyün hemen yanı başındaki koruda tek başına dolaşmaya çıktı. Ağaçlar arasında ıssız su birikintisinin dayanılmaz çekiciliğine kapılarak oracıkta soyunup suya girdi. Başına geleceklerden habersizdi tabi… Vücudunu serin kaynak suyuna bırakmıştı ki dayanılmaz bir sancıyla o anda ne olduğunu şaşırdı. Her kramp bir öncekinden daha şiddetli geliyordu. Birkaç dakika içinde onu suyun üzerinde tutacak son gücünü de harcadı. Savaşı kaybetmeye başladığını hissetti. Birden dehşet ve panik içinde can havliyle yardım çağırmaya başladı. Yakınlardaki tarlada çalışan bir köylü çocuğu, feryatları duyarak genç adamın imdadına yetişti. Delikanlının babası, oğlunu kesin bir ölümden kurtaran genç köylüyü evine davet etti teşekkür için. Sohbet sırasında cesur delikanlıya gelecekle ilgili planlarını sordu.

“Babam gibi çiftçi olacağım maalesef” diye isteksizce yanıtladı genç adam.

Baba şükran duygularıyla dolup taşıyor, vefa borcunu ödeyecek fırsat arıyordu. “Başka bir şey mi olmak istiyorsun yoksa?” diye üsteledi.

“Evet” diye başını öne eğdi genç İskoç. “Hep doktor olmak isterdim. Ama bizler fakir insanlarız. Böyle pahalı bir eğitimi babam karşılayamaz…”

“Üzülme… İstediğin olacak. Tıp okuyacaksın. Hazırlan, bütün masraflarını karşılayacağım” dedi adam.

Aradan yıllar geçti… Aralık 1943’te Winston Churchill, Kuzey Afrika’da hastalandı. Teşhis zatürreydi. Hem de çok şiddetli. Hemen o günlerde penisilin adı verilen mucizevi ilacı keşfeden Sir Alexander Fleming’e haber verildi. Fleming, İngiltere’den Afrika’ya uçtu, yeni ilacını hasta İngiliz Başbakanına uyguladı. Penisilinin keşfine kadar ölümcül hastalık olan zatürre, Churchill’i öldürmeyi başaramadı. Mucize ilaç hemen etkili oldu. Penisilini keşfeden ve ilaç ile başbakanı bizzat tedavi eden Alexander Fleming, Churchill’in hayatını kurtardı, hem de ikinci kez! Yıllar önce İskoçya’daki göldeki kazadan sonra ikinci kez…

Prof. Dr. Nejat Akalan, uzun yıllardır tanıdığım, pek çok hayat kurtaran, değerli bir bilim insanıdır. Çalışkanlığıyla, bilgi birikimiyle, tecrübesiyle insanlığa hizmet eden Nejat Bey herkesin derdine derman olmak için yoğun mesai harcamaktadır.

TEBESSÜMÜ EKSİK ETMEZ

Prof. Dr. Nejat Akalan, fırsat bulduğu zamanlarda, özel günlerde eşi ve çocuklarıyla, yakın dostlarıyla Trilye’ye gelir. Deniz ürünlerine oldukça ilgili olan aile, herkesin takdirini toplamaktadır. Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra yine aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim bölümünde profesör olan Akalan, 1988 – 1989 yılları arasında Amerika Washington Üniversitesi’nde çalıştı. 1996 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Pediatrik Nöroşirurji Grubu Sorumlusu olarak görev yapan Nejat Bey, 1998 yılından beri Hacettepe Üniversitesi Epilepsi Grubu Üyesi.  

2007 – 2011 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyesi olarak yer aldığı European Association of Neurosurgical Societies’te 2011 yılından itibaren Eğitim Komitesi Başkanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Nejat Akalan, tanıdığım en mütevazı insanlardan biridir. Egosu olmayan, kapısından içeri kim girerse girsin yüzünden tebessümünü eksik etmeyen bir baba edasıyla hastalarına yaklaşımda bulunan yapıya sahiptir Akalan. 

DÜNYACA TANINIYOR

Dünya çapında kendisine büyük bir saygı duyulan, tıp camiasının değerli bilim insanı Prof. Dr. Nejat Akalan’ın kendisine dua etmeyen hastası yoktur. En iyi teknolojileri kullanan Akalan, beyin ve sinir hastalıklarının sadece dıştan muayene ile anlaşılmasının zor olduğunu, yeni teknoloji cihazlarının kendilerini avantajlı duruma soktuğunu söylemektedir.

İstanbul Medipol Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Cerrahisi bölümünde görev yapan Akalan, İstanbul – Ankara arasında mekik dokumakta ve hastalarına çare olmaktadır. Pek çok yabancı dergide bilimsel yayın ve makaleleri bulunan Prof. Dr. Nejat Akalan, bunca popüleriteye ve donanıma rağmen sade hayat tarzını değiştirmeyen çok özel bir insandır.

Zaman zaman çocuk beyin tümörleri hakkında aydınlatıcı bilgiler için ekran karşısına çıkar ve bilgilerini paylaşır Akalan. İlerleyen teknolojinin tanı konusunda en çok etkili ve yardımcı olduğu alanlardan birisinin beyin ve sinir cerrahisinde yaşandığını söylemektedir. Ameliyathane teknolojisinin de özellikle çalıştığı hastanede çok üstün seviyede olduğunu anlatan Nejat Hoca, sürekli okuyan, araştıran, yenilikler peşinde koşan çok özel bir yetenektir.

Hastalarına çok önem veren ve sonuna kadar da takipçi olma özelliğiyle tanınan Prof. Dr. Nejat Akalan ile ne kadar gurur duysak azdır. Büyük başarıların mimarı Nejat Hoca’nın en büyük yardımcısı, yine kendisi gibi mütevazı ve güler yüzlü bir insan olan zarif eşi Pelin Hanım’dır.

İYİ KALPLİ DOKTOR

Hastalarını sevgiyle, iyi kalbiyle tedavi eder Nejat Hoca. Yüksek riskli hastalar, yaşlılar, çocuklar onun her zaman önceliğidir. Riskli görünen tedavilerde çözüm odaklıdır. Bilgisinden dolayı aldığı cesur kararlarla yaptığı operasyonlarda o kadar çok hastayı iyileştirmiştir.

Prof. Dr. Nejat Akalan, beyin tümörlerinin tedavisinde ve tümörlü hastalara uzun süreli ve sağlıklı yaşam sağlamada en etkili yöntemin cerrahi müdahale olduğunu söylemektedir. Sağladığı erken tanılarda, yaptığı cerrahi müdahalelerde pek çok umutsuz insana yaşam suyu veren Nejat Bey, ülkemizde ve yurt dışında parmakla gösterilecek kadar başarılı beyin ve sinir cerrahıdır. İyi bir aile babası olması, insanlara değer vermesi, varlıklı olmaktansa her zaman var olmayı tercih etmesi gibi hasletleri onu her zaman farklı kılmaktadır.

İyi ki varsınız, sizin varlığınız insanlığın yüreğine her zaman su serpiyor.

Eğer sözleriniz etrafınızdaki kişilerin dünyalarına güneş gibi doğarsa siz de hiçbir zaman karanlık içinde yürümek zorunda kalmazsınız. İyi pazarlar.

Yorum Yazın