0Yorum

Sönmeyen Yıldızlar

Japonya ile Amerika savaşının ilk yıllarında General Mac Arthur, bir mühendisi çağırdı ve küçük bir su üzerinde bir köprüyü kaç günde yapacağını sordu. Mühendis cevap verdi: “Üç gün.” Mac Arthur: “Pekâlâ,” dedi. “Ressamlarını al ve hemen köprünün planlarını hazırlayıver.” Üç gün sonra Mac Arthur mühendisi çağırdı. Köprünün hazır olup olmadığını sordu. Mühendis: “Köprü hazır generalim. Birlikler üzerinden geçebilir. Eğer projeleri isterseniz ressamlar henüz planları bitiremediler.” Sümer Oral ile ilk tanışmam 1987 yılında oldu. Siirt’te görev yaptığım sırada ünlü Elit Otel’in sahibi merhum Abdurrahman Ustaoğlu Bey’in değerli oğlu Ertan, vatani görevini yapmak üzere Siirt’teki Tugay Karargâhı’na atanmıştı. Ankara’da resmi bir göreve geldiğim hafta sonu Abdurrahman Bey’i ziyaret etmek için Elit Otel’e gitmiştim. Kibar bir beyefendi ile sohbet ediyordu. Israr edip akşam yemeğini birlikte yememizi isteyince Abdurrahman Bey’i kıramayarak yemeğe oturduk ama keyifli sohbet gece yarılarına kadar sürdü. Ülkesini çok seven ve benim saatlerce masada oturmamı sağlayan zarif ve bilgi yüklü beyefendi Sümer Oral’dı. Daha sonra Türk siyasetinde kendisini gıpta ile izledim.

DONANIMLI SİYASETÇİ

Sümer Oral’ın kalbi gerçekten memleket sevgisi ile yanmaktadır. Anadolu’nun nabzını çok iyi tutan Oral, 1969-1970 yılları arasında OECD Daimi Temsilciliği’nde staj yaptı. Üniversitede de ekonomi maliye eğitimi alan Oral, gerçek bir duayendir. Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü’nde bulunan Sümer Bey, on yıl süreyle Maliye Müfettişliği yaptı.

MANİSA’NIN GÖZBEBEĞİ

Memleketi Manisa’ya büyük hizmetler götüren eski Sosyal Güvenlik ve Maliye Bakanı Sümer Oral, onların gönlünde taht kurmuş olacak ki beş dönem Manisa Milletvekili seçildi. Bir dönem de İzmir’den Milletvekili seçilen Sümer Bey, kimseye kolay kolay nasip olmayacak rekorlara imza attı. Son dönemde de MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “Ülkenin senin deneyimlerine ihtiyacı var kardeşim” çağrısını kıramayıp aktif politikaya devam etti. Çok çetin rakiplerinin olduğu dönemde bile aradan sıyrılarak seçim kazandı. Manisa ona her zaman sevgisini oy vererek kanıtladı.

SORUNLARIN ÇÖZÜCÜSÜ

Genelkurmay Başkanlığı’nda çalıştığım yıllarda Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Sümer Oral, hep ombudsman görevini üstlenirdi. En zor konuların aşılması ondan rica edilirdi. Dürüst kişiliği, değişmeyen çizgisi, dik duruşu, kişisel çıkarlardan her zaman uzak duruşu onu hep ön plana çıkarmış ve sürekli saygı görmesine neden olmuştur.

FARKLI YAPISI VARDIR

Mükemmel derecede Fransızcası olan Sümer Bey, kendini sürekli geliştiren, tanıdığım en mütevazı insanlardan biridir. Daha çok şefkat gösterir insanlara, daha bilgili olmaya çalışır her zaman. Çok ciddi tavırlar içinde olup havaya girmeyi pek sevmez, herkesle yakınlık kurmaya çalışır. Halkıyla çekişme yerine onlara sarılmaya yeğlemiştir her zaman. Sadece Manisalı hemşehrilerine değil tüm Türkiye’ye kucak açmıştır. Bakanlık yaptığı dönemde de onun yardım elinin çok uzaklara kadar uzandığının çok iyi tanığı oldum.

YOL GÖSTERİCİ KİŞİLİK

Yıllarca sinemaya büyük emeği geçmiş olan Bert Lahr yeni bir projede zorlu bir rol için oynama kararı aldı. Yakın dostları artık onun dinlenmesi gerektiğini, saçlarının beyazladığını ve bu rolün üstesinden ancak daha gençlerin gelebileceğini söyleyerek onu uyarmak istediler. Bert Lahr ise onlara kısa ve öz olarak şöyle cevap verdi: “Damın karla örtülü olması, evin içinde ateş olmadığı anlamına gelmez…” İçindeki ülke sevgisi ateşi hiç sönmeyen Sümer Oral’ın altın değerindeki deneyimlerinden her zaman yararlanmak gerekir. Onunla sohbet edince kitaplar dolusu tutarlı bilgiye ulaşmak, gelecek ile ilgili varsayımlar değerlendirmek gerçekten büyük şanstır. Yaşam geriye bakarak anlaşılır, ileriye bakarak yaşanır.

Yorum Yazın