0Yorum

Siyasetin Eskimeyen Simaları

Konfüçyüs, bazı insanlara bir şey öğretmenin en iyi yolunun bunu örneklerle göstermek olduğunu biliyordu. Bu yüzden sınıfın tam karşısına geçti. Eline bir vazo aldı. Tüm öğrencilerin görebileceği şekilde vazoyu havada tuttu. Diğer elinde bir elma vardı. Öğrencilerin meraklı bakışları arasında, elmayı vazonun içinde bıraktıktan sonra vazoyu yere koydu ve şöyle dedi:

“Elmayı vazodan çıkaran öğrenci, elmayı yiyebilir.”

Çocuklardan biri acıkmıştı, ilk o davrandı ve elini vazonun dar ağzından içeri soktu. Elmayı yakaladı, çıkarmaya çalıştı ama başaramıyordu.

“Elimi çıkaramıyorum!”

Konfüçyüs, “Elmayı sıkı tutmaktan vazgeçmediğin sürece elini çıkarman mümkün olmayacaktır” dedi.

Çocuk, elmayı elinden bırakmak istemiyordu ama sonunda zorunlu olarak bıraktı.

Elini vazodan çıkardığında yüzünde şaşkınlık okunuyordu. “Elmanın vazodan nasıl çıkabileceği konusunda sizin bir fikriniz var mı?” diye sordu.

Konfüçyüs, vazoyu yerden alıp ters çevirdi. Elma vazonun içinden yuvarlanıp avucunun içine düştü. Çocukların hepsi gülmeye başladı. Aslında o kadar basit bir şeydi ki bu!

Konfüçyüs, elmayı havada tutuyordu konuşurken:

“Bazen bir şeyi gerektiğinde bırakabilmek zor bir iştir. Onu bırakabilmek de zor iştir. Onu bırakabilmek de bir beceridir. Eğer bir şeyi zorla tuttuğunuzda, ulaşmak istediğiniz şeyi engellediğini görüyorsanız, o zaman onu özgür bırakmalısınız. Eğer yanlış bir şey yapıyorsanız, buna son vermelisiniz. Eğer kendinize ve başkalarına karşı dürüst davranmıyorsanız, bu hilekarlığı hemen durdurmalısınız. İşte ancak hedefinize ulaşabilirsiniz.”

Esat Kıratlıoğlu yakın siyasi tarihimizde unutulmayan, gerektiğinde bırakmasını bilen, değerli bir politikacıdır. Dürüst ve birleştirici tavırlarıyla, ilginç çıkışlarıyla hafızamızdan hiç gitmemiştir.

SAKİNLEŞTİRİCİ ROLÜ

Bakanlık yaptığı dönemde dövizli konut kredisi alıp devalüasyonda büyük zarar gören konutzedelerden biri olarak büyük bir grupla birlikte Esat Kıratlıoğlu’nun yanına gidildiğini dün gibi hatırlıyorum. İkna yeteneğiyle büyük bir kalabalığı evlerine geri göndermesini bilmişti.

Siyasete çok emeği geçti. Nevşehir Belediye Başkanlığı’ndan, İller Bankası Genel Müdürlüğü’ne kadar önemli görevlerde bulundu. Dört dönem milletvekilliği yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde önemli projelerde etkin rol oynadı.

DONANIMLI PARLAK SİYASETÇİ

Ahmet Esat Kıratlıoğlu, Avusturya’da üniversite öğrenimi tamamladı. Jeoloji bölümünden mezun olduktan sonra doktora yaptı. Türkiye’de pek çok icraatlara imza atan Kıratlıoğlu oldukça kültürlü, donanımlı bir insan. Köşesine çekilip hayattan kopmadı. Ünlü işadamı Güntekin Köksal’ın yakın dostu olan Kıratlıoğlu birlikte Trilye’ye geldiğinde Milliyet Ankara’da yazdığım pek çok yazıyı benden bile iyi hatırlayarak iltifatta bulununca hayretler içinde kalmıştım. Müthiş bir hafızaya sahip müstesna bir kişiliktir Esat Bey. Hiçbir zaman spordan kopmamıştır. Eski bakanlardan sportmen yapısı ve atletik vücudu ile tanınan Kürşat Tüzmen ile soğuk bir havada yüzme yarışı düellosu herkese parmak ısıttırmıştı. Sürekli spor yapan ve deniz ürünlerine çok ilgili olan Kıratlıoğlu, genç bir delikanlı gibi yıllara meydan okumakta, dinç ve dinamik yapısını hiç kaybetmemektedir.

VEFALI İNSAN

Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde, Başbakan’a yapılan tüm taarruzları bertaraf eden, her şeyi üstlenen Kıratlıoğlu, vefasızlık gördüğü 1999 seçimlerinde listeye alınmayınca son derece olgun bir davranışla; “Anneler çocuklarını bağırlarına basarlar. Çok sıkı kucaklarsanız çocuk boğulup gider” sözleriyle sitem etmekle yetinmişti.

Memleketi Nevşehir’in kalkınmasında, enerji gereksinimin karşılanmasında da büyük emeği geçen Esat Kıratlıoğlu çok önemli görevlerde bulunmasına rağmen hiçbir zaman mütevazılığını kaybetmemiştir.

Kendisine oy verenlere, birlikte görev yaptığı insanlara, çalışma arkadaşlarına olan vefası hep anlatılmaktadır. Onu yakından tanıyanlar, yufka gibi bir yüreği olduğunu söylerler. Tabii ki siyaset bu. Farklı görüşlerin kesiştiği, bazen fikir çatışmalarının çıktığı bir arena. Ama bu arenadan çıkıyor insan bir gün. Çünkü hiçbir makam, hiçbir görev sonsuza kadar devam etmiyor. Önemli olan hoş bir seda bırakmak geride. Kayda değer hizmetlerde bulunduysanız ve eskimeyen bir yüze sahipseniz hiçbir zaman unutulmazsınız. İşte aradan on yedi yıl geçmesine rağmen insanların hafızasında kalabilmeyi becerebilmiş ender bir politikacı Esat Kıratlıoğlu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Devlet Bakanlığı yaptığı dönemde de hiç gündemden düşmedi. Hep dikkatleri üzerine çekti. Onu yıllar geçse de unutmadık. Siyasetin renkli siması, herkesin ağabeyiydi.

DENEYİMLERİNİ AKTARIYOR

Esat Kıratlıoğlu, hiç kopmadı hayattan, boş oturmadı. Hala daha kendisine gelecekle, gidişatla ve siyasetle ilgili sorular yöneltildiğinde dünkü gibi aynı heyecanla görüşlerini bildirir. Olumsuzlukları eleştirir, güzellikleri alkışlar.

Ne kadar çabuk geçiyor zaman. Ben de aynı yıl emekli olmuştum. Şimdi anladım ne kadar uzun olduğunu.

Yaşayacak hiçbir şey kalmamış gibi evde oturmak yaşlılığı çağırıyor. Hiç durmuyor eski Bakan Kıratlıoğlu. Spor, aktivite dolu dolu hayat yaşıyor. Bu yüzden de hiç yaşlanmıyor. Yaşlanmayacak gibi. İyi pazarlar.

Yorum Yazın