0Yorum

Siyasetin Bilge İnsanı

       

      Bir bilgenin öğrencilerinden biri yıllar sonra dersleri terk etti. Uzun bir süre ortalıkta gözükmeyince bilge kişi kendisini ziyarete karar verdi.

        Soğuk bir kış günü adam evde tek başına oturuyordu. Evin salonundaki büyük ocakta gürül gürül odun yanıyordu.

        Bilgenin kendisini niçin ziyaret ettiğini tahmin eden adam, çok üşüyen bilgeyi sobanın başına davet etti, kendisi de bir şeyler ikram etmek için mutfağa yöneldi.

        Ocağın yanı başına oturan bilge, ikramı kabul etti fakat adama hiçbir şey demedi. Sanki adam evde yokmuş, sanki kendi evinde tek başına oturuyormuş gibiydi. Bütün dikkatini ocağa vermiş gözüküyordu.

        Bilge, birkaç dakika sonra maşayı aldı, iyice köz haline gelmiş odunlardan birini ocağın bir kenarına koydu. Sonra minderine oturdu. Hala bir şey söylemiyordu.

        Kenara konmuş olan közün ateşi yavaş yavaş azaldı, sonra da söndü. Odada çıt çıkmıyordu. İlk baştaki selamlaşma hariç, tek bir kelime konuşulmadı.

        Bilge, gitmeye hazırlanırken, sönmüş közü aldı ve yeniden ateşin ortasına koydu. Köz, ateşle ve yanan odunların ısısıyla çabucak parladı.

        Bilge ayrılmak için kapıya yöneldiğinde ev sahibi:

        “Sebebi ziyaretinizi anlıyorum,” dedi. “Ateş dersiniz için de teşekkür ederim. Bundan sonra sohbetlerinizi hiç aksatmayacağım.”

        Işılay Saygın, Türk siyasetinin duayen isimlerinden biridir. Ege Bölgesi’ndeki en ücra köylerde sesli sessiz mesajlar, dersler, öğretiler veren, karış karış her köşe bucağı dolaşan çok değerli bir insandır.

İLK KADIN TURİZM BAKANI

        Işılay Saygın, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın Turizm Bakanı ve ilk kadın Çevre Bakanı olmuştur.

        Ege Üniversitesi Mimarlık Fakültesi mezunu olan Işılay Hanım, iki dönem Buca Belediye Başkanlığı’nı başarıyla yürüttü ve icraatlarıyla bütün Türkiye’de ses getirdi. Beş dönem İzmir Milletvekilliği yaptı, pek çok ilklerin temsilcisi oldu. TBMM’de ilk kadın Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı ve Başkanlık Divan Üyeliği yaptı.

CİDDİ ve PRENSİPLİ

        Işılay Saygın Hanımefendiyi uzun yıllardır tanırım. İşinde ciddi, titiz ve prensiplerine bağlıdır. Tam bir dürüstlük abidesidir. Mütevazıdır, yediden yetmişe herkesle sohbet eder. Çalıştığı her görevin hakkını verir ve ilgilidir. Mutfağa çok meraklıdır. Bir gemi seyahatinde saatlerce benimle birlikte geminin mutfağını hiç sıkılmadan büyük bir ilgiyle izlediğini hatırlıyorum.

        İzmir sevgisi ve İzmir’in O’na olan derin sevgisi bambaşkadır. Gemi seyahatlerinden dönüşümüzde hayranlarının iskeleye dizilip çiçeklerle, üzüm sepetleriyle onu karşılaması beni çok duygulandırmıştı. Hayatının hiçbir döneminde kişisel çıkar hesabı yapmamış herkesin derdiyle ilgilenmiştir, o nedenle ölümsüzleşen bir çevresi ve sevenleri vardır. 

VEFALI İNSAN

        İzmir’in hangi ilçesinin hangi köyünde kim yaşıyor, kimin çocuğu üniversitede okuyor, ne derdi var tek tek hepsini bilir. Telefonu hiç susmaz ve hepsine cevap verir. Rahmetli Demirel’den sonra seçmenine bu kadar vakıf, bu kadar sahip çıkan bir insan tanımadım.

        Işılay Hanım, hayatımda tanıdığım en vefalı insanlardandır. Onu mutlu eden yegane şey seçmenlerinin mutluluğuna, refahına birazcık katkıda bulunabilmiş olmanın verdiği keyiftir.

ÖMRÜNÜ HİZMETE ADADI

        Pek çok zorlu görevin altından örnek alınacak bir şekilde kalkan Işılay Saygın’ın babasının Doğu’da demiryolunda çalıştığı yıllarda Ankara’dan İzmir’e uzanan coğrafyada gerçekleştirdiği sayısız hamle, renkli ve heyecanlı bir mücadele öyküsü vardır. Kendi ismiyle anılan Anaokulu, Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi onun vefalı tavrına yanıt veren sevgi selinin bir göstergesidir. Sosyal sorumluluk projelerinde hep ön saflarda bulunur Işılay Hanım. Siyasette gerçek bir İzmir efsanesi Yüksek Mimar Işılay Hanım, mangal gibi bir yüreğe sahiptir. Hem mesleğinde hem de siyasette müthiş başarılı olan Saygın, kadınların siyasette söz sahibi olmalarının ilk yolunu açmıştır.

        Gediz Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olan Saygın, doğa sevgisini her fırsatta hissettirmektedir. Girişimleri nedeniyle pek çok ormanlık alan yaratan Saygın’ın kendi adıyla hatıra ormanı da bulunmaktadır.

        Türkiye için yaptığı o kadar çok güzel şeyler var ki anlatmakla bitmez. Türk Kadınlar Konseyi Derneği’nin 2012’de Genel Başkanlığı’na seçilen Işılay Hanım, soyadı gibi gerçekten saygın bir hanımefendidir. Sayısız ödülü vardır. Türkiye genelinde sivil toplum kuruluşu olan kadın derneklerine de büyük destek vermiş olan Saygın, göstermelik işlerden hep uzak durmuştur. Kadınlar lehine çıkan pek çok kanunda onun parmağı vardır. Kadınların toplumun her kesiminde daha fazla yer almasını isteyen Işılay Hanım, her fırsatta bu konuyu dillendirmektedir.

        Gençlere de çok özel önem ve değer veren Işılay Saygın, müthiş bir hafızaya sahiptir. Türkiye Aile Planlama Derneği’nden, Çocukları Koruma Vakfı’na kadar pek çok dernekte görev yapmaktadır. Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV), Türkiye - Rusya Federasyonu Dostluk Derneği, Azerbaycan ve Orta Asya Cumhuriyetleri Dostluk Derneği, Türkiye -  Çin Halk Cumhuriyeti Dostluk Derneği, Gençlik ve Kadın Platformu gibi derneklerde de üyeliği olan Saygın, laf olsun diye değil, gerçekten zamanının yettiği sürece hepsine olumlu katkılar sağlayarak aktif olarak görevleri yürütmektedir.

        Bazen şaşırıyor ama her zaman gıpta ile bakıyorum. Yeri kolay kolay doldurulmayacak, Türkiye’ye yürekten inanmış, ülkesini çok seven Işılay Saygın ile sadece İzmir ve Egeliler değil, hepimiz gurur duymaktayız.

        Karanlıktan korkan bir çocuğu kolaylıkla affedebiliriz. Hayattaki gerçek trajedi, yetişkinlerin aydınlıktan korkmasıdır.

        Şimdiye dek kavak ağacını beğenen pek az kişi gördüm, dosdoğrudur da ondan. İyi pazarlar.

Yorum Yazın