0Yorum

Sevgi Besleyen İnsanlar

Yaşlı adam kulübesinin önünde torunuyla oturmuş, az ötede birbirleriyle boğuşup duran iki köpeği izliyorlardı. Köpeklerden biri beyaz diğeri siyahtı ve on iki yaşlarındaki çocuk kendini bildi bileli o köpekler dedesinin kulübesi önünde boğuşup duruyorlardı.

Dedesinin sürekli göz önünde tuttuğu, yanından ayırmadığı iki iri köpekti bunlar. Çocuk, kulübeyi korumak için biri yeterli gözükürken niye ötekinin de olduğunu, hem niye renklerinin illa da siyah ve beyaz olduğunu anlamak istiyordu artık.

O merakla sordu dedesine. Yaşlı reis bilgece bir gülümsemeyle torununun sırtını sıvazladı:

“Onlar” dedi, “Benim için iki simgedir evlat.”

“Neyin simgesi?” diye sordu çocuk.

“İyilik ve kötülüğün simgesi… Aynen şu gördüğün köpekler gibi iyilik ve kötülük içimizde sürekli mücadele eder durur. Onları seyrettikçe ben hep bunu düşünürüm. Onun için yanımda tutarım onları.”

Çocuk, sözün burasında mücadele varsa, kazananı da olmalı diye düşündü ve her çocuğa has bitmeyen sorulara yenisini ekledi:

“Peki sence hangisi kazanır bu mücadeleyi?”

Bilge reis, derin bir gülümsemeyle baktı torununa:

“Hangisi mi evlat? Ben hangisini daha iyi beslersem o kazanır.”

Salih Bilgin Akman, yaşamı boyunca hep sevgi beslemiş çok değerli bir iş insanıdır. Özellikle pazar günleri ailesiyle Trilye’ye gelen, sağlıklı beslenmeye büyük önem veren, deniz ürünlerine oldukça ilgili olan Salih Bey’i çok uzun zamandır tanırım. Kibarlığıyla, nezaketiyle, etrafına yaydığı sevgi çemberiyle çok mütevazı bir Ankara beyefendisidir.

YOZGAT’TAN ÇIKAN BAŞARI

1946 yılında Yozgat’ta doğan Salih Bilgin Akman, dört çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak, ilkokul öğretmeni olan babası ve çok sevdiği annesinin himayelerinde mutlu geçirdiği çocukluk yıllarını torunlarına hep anlatır.

İlk, orta ve lise öğrenimini Yozgat’ta tamamladıktan sonra 1968 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun olan Bilgin, mesleğini büyük bir tutku ile yapmaktadır.

Yaşamında yakaladığı başarılarda en büyük destekçisi olan zarif eşi Kıymet Hanım’ın zarafeti, pozitif enerjisi anlatmakla bitmez. Mimar olan Kıymet Hanım, her zaman eşinin yanında çalışmalarına ivme katmıştır.

ETİBANK’TA BAŞLADI

Okuldan mezun olduktan sonra Etibank’ta göreve başlayan Salih Bey, meslek hayatına ilerleyen yıllarda, ortağı olduğu şirketlerde mühendis ve yönetici olarak devam etti. Emeklilik sözcüğünü hiç sevmeyen ve sürekli çalıştığı için de hiç yaşlanmayan Salih Bilgin Akman, aktif çalışma hayatını çocukları ile birlikte kendi şirketinde sürdürmektedir. Mesleğinin zirvesini genç yaşta yakalayan Bilgin, çok çeşitli yurt içi ve yurt dışı projelerinde müşavir olarak yer aldı. Uluslararası dergilerde yayınlanmış pek çok makalesi bulunan Salih Bey, Türkiye’de baraj kongrelerinin yapımında etkin rol oynadı.

SU KAYNAKLARINA DİKKAT ÇEKİYOR

Küresel su kaynaklarının herkese yeterli olduğunu ancak yönetilemediğini, sürdürülebilir bir yönetim politikası benimsenmediği için geleceğe ilişkin tehditlerin ciddi boyutlara ulaştığını konferanslarında sık sık dile getiriyor Salih Bey.

Türkiye’de 25 farklı su havzasının bulunduğunu, ülkede kullanılan suyun yüzde altmışından fazlasının tarımda kullanıldığı ve tarımı modernize ederek israfı önlememiz gerektiğini anlatan Bilgin, damlama sulama sitemlerinin ivedilikle gelişmesi gerektiğini her fırsatta anlatmaktadır.

İnşaat Mühendisleri Odası tarafından hazırlanan “50. Yılda 50 Eser” kitabında “Büyük İstanbul İçme Suyu 2. Merhale Projesi Yeşilçay Sistemi” çalışması ile yer alan sektörün duayeni Salih Bilgin Akman ile ne kadar gurur duysak azdır.

TORUN SEVGİSİ

ES Proje Mühendislik Müşavirlik şirketinin patronu Salih Bilgin Akman’ın son zamanlardaki en büyük keyfi torunları Yağmur ve Yaman ile vakit geçirmektir. Ailesine çok değer veren Salih Bey, eşi Kıymet Hanım, kızı Arzu, oğlu Altuğ ve gelini Selma ile birlikte olmaktan büyük mutluluk duyar.  

Konfüçyüs’ün eğitimli insanların dokuz düşüncesi ile ilgili görüşünde aynen Salih Bey’i anlattığını düşünmüşümdür hep.

Baktıklarında, berrak görmeyi düşünürler.

Dinlediklerinde, iyi duymayı düşünürler.

Görünüşleri bakımından, sıcak olmayı düşünürler.

Davranışlarında, saygılı olmayı, konuşmalarında doğru olmayı, işlerinde ciddi olmayı düşünürler.

Kuşkuya düştüklerinde soruları nasıl soracaklarını düşünürler.

Öfkelendiklerinde, sorunları düşünürler. Kazancı gördüklerinde ise adaleti…

Salih Bey bu özelliklerin çok daha fazlasını taşıyan, yaşam gustosunu çok takdir ettiğim, zevk sahibi, çok özel bir insan.

İyi ki tanıdım, iyi ki varsınız. Var olmayı sürdürdüğünüz sürece biz hep mutlu olacağız.

Uzun, sağlıklı ve mutlu bir hayat, katkıda bulunmanın, insanı heyecanlandıran ve başkalarının hayatlarına katkıda bulunarak bu hayatları kutsayan anlamlı projelere sahip olmanın bir sonucudur. İyi pazarlar.

Yorum Yazın