0Yorum

Sağlığımızı Koruyanlar

 

Genç adam yöresindeki bilge kişiler hakkında sağda solda atıp tutuyordu. Bir gün bilgelerden biri küçük bir ders vermek istedi, genç adamı yanına çağırarak parmağındaki yüzüğü eline tutuşturdu ve:

“Şimdi pazara git ve bu yüzüğü bir altına sat” dedi.

Genç adam yüzüğü alıp pazara gitti fakat kimse yüzüğe 10 gümüşten fazla vermiyordu. Çaresiz, bilgenin yanına geri döndü ve olanları anlattı. Bilge ona şöyle dedi:

“Şimdi kuyumcuya git ve yüzüğün değerinin ne olduğunu sor.”

Genç adam kuyumcuya gitti, kuyumcu yüzüğe tam 1000 altın paha biçti. Genç adam şaşırmıştı. Bilgenin yanına geri döndü ve bu kez de kuyumcuda olanları anlattı. Bilge genç adama döndü ve:

“Dünyadaki her varlığın gerçek değerini anlaman için çok çalışıp oturman, o işin uzmanı olman gerekir,” dedi.

Prof. Dr. İrfan Erol, sadece Türkiye’de değil tüm dünyada konusunda uzman, değeri bilinen bir bilim adamıdır. Niğde’nin Ulukışla İlçesi’nde dünyaya gelen İrfan Erol, Anadolu’nun bağrından hayat merdivenlerini tırmanarak, çok büyük zorlukları aşarak çıkmıştır.

GÜVEN VEREN KİŞİLİK

Prof. Dr. İrfan Erol’u uzun yıllardır tanırım. Kitaplarını okurum. Mesleğim gereği dünyada takip ettiğim, gıda konularındaki görüşlerine güvendiğim iki kişi vardır. Bir tanesi yıllarca Washington Post’ta yazarlık yapan Kimya Profesörü Robert Wolke, diğeri Türkiye’de Prof. Dr. İrfan Erol’dur. FDA (Amerikan Gıda ve ilaç Dairesi) ile yıllardır doğru bildiği gerçekleri açıkladığı için çatışan Robert Wolke, tüketiciyi koruma pahasına kelle koltukta dolaşmaktadır. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü olarak görev yapan Prof. Dr. İrfan Erol, ağzı olanın konuştuğu, herkesin uzman olmadığı konularda ahkam kestiği ülkemizde doğruları esirgemeyen, yanlışları düzelten dürüst bir kişiliktir.

BİLİME ADANAN ÖMÜR

İrfan Erol, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun olduktan sonra aynı fakültenin Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalında Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı ve akabinde Almanya’da Berlin Freie Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni Enstitüsü’nde doktorasını bitirdi.

1999 yılında profesör olan Erol, ABD Wisconsin Üniversitesi Gıda Araştırma Enstitüsü’nde misafir bilim adamı olarak Gıda Mikrobiyolojisi ve Toksikolojisi üzerine ders verdi.

Avrupa Veteriner Hekimliği Federasyonu (FVE), Hijyen Grubu Danışma Kurulu Üyeliği, Ulusal Gıda Kodeksi Komisyonu Üyeliği (VGGK), Dünya Veteriner Hekimleri Birliği (WVA) Türkiye Temsilciliği gibi pek çok şapkası olan İrfan Bey aldığı her sorumluluğun üstesinden büyük bir başarı ile gelmektedir.

Avrupa Bilimsel Danışmanlık Komitesi Üyeliğinden, Dünya Veteriner Kongresi’ne Başkan olmaya, Türkiye Bilimler Akademisi’ne kadar her kuruluşta görev yapan ve çoğu kuruluşa emeği geçen İrfan Bey, son derece donanımlı bir o kadar da mütevazı bir yapıdadır.

İHTİYACIMIZ VAR

Onun gibi dürüst, uzman insanlara büyük ihtiyacımızın olduğu bir dönemdeyiz. Sektörümde benim de kendi çapımda mücadele ettiğim birçok sağlıksız ürünün kol gezdiği dönemde kanser vakalarının çoğalmasını önlemek için doğru yol izlemek lazım. Emitasyon ürünlerin bollaştığı, etiketlerde farklı, paketlerin içinde farklı ürünlerin satıldığı ülkemizde gıda güvenliği standartlarının yükseltilmesi için canla başla çalışmaktadır İrfan Bey. Bitki sağlığı ve hayvan sağlığı konularında bakanlıkta göreve geldiği günden beri ileri bir seviye hedefine yaklaşan çalışmalar yapan Erol, Avrupa Birliği ile uyumlu hale getirme çabalarını da yıllardır vermektedir.

İYİ BİR YAZAR

2003-2012 yılları arasında Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölüm Başkanlığı görevini yürüten İrfan Bey’in Türkiye ve ABD’de yayımlanan dört kitabı bulunmaktadır. Çabuk bozulan gıdaların başında gelen balıklarla her gün haşır neşir olan birisi olarak İrfan Bey’in “Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi “kitabını baş ucu kitabı olarak, yayınlandığı günden itibaren kullanmakta ve çok yararlanmaktayım. Gıda güvenliği herkesin günlük yaşamında olması gerekir. Dünyadaki gelişmeler ve özellikle Türkiye’nin Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde önemli alanlardan biri olan gıda güvenliği konularının, gerek öğrencilere gerekse bu konuyla ilgili çalışanlara yönelik olarak bir sistematik içerisinde hazırlanan bu bilimsel eser, yediğimiz gıdalarla ilgili çok ayrıntılı bilgiler içermektedir.

İrfan Bey, 125 ulusal ve uluslararası kongre, seminer gibi katılımları ile 60 araştırma makalesi ile 15 derlemesi bulunmakta, birçok derginin yayın kurulu üyeliğini, hakemliğini veya editörlüğünü yapmaktadır.

İrfan Bey’in bu parlak meslek hayatında en büyük yardımcısı eşi Meral Hanım’dır. Başarılı çocukları Orkun ve Eralp de üniversitede iyi öğrenim almaktadırlar.

Dostluğu, insanlığı herkese örnek olan İrfan Erol, yaşantısı boyunca hep hayal kurmaktan fazlasını yapmış çalışmış, öğretmekten daha fazlasını yapmış ilham vermiş, vermekten daha fazlasını yapmış hizmet etmiş, arkadaşlıktan daha fazlasını yapmış dost olmuş, denemekten daha fazlasını yapmış başarmış. Merdivenleri de hep adım adım çıkmış.

Yaşam insanlara kendi tarzınızda sevgi vermeniz için bir fırsattır. Verici olduğumuz sürece yaşamlarımız dolu geçer. İyi pazarlar.

Not: Geçen hafta yazımız basıma girdiği sırada burnumuzun dibinde yapılan hain saldırı yemeğin de hepimizin de tadını tuzunu kaçırdı. Baş sağlığı ve sabır dilerken bu günleri de aşacağımıza olan inancımızı hiçbir zaman yitirmeyelim.

Yorum Yazın