1Yorum

Kahramanlarımızı Yaşatanlar

Amerikan Prudential Sigorta Şirketi’nin Başkanı Joseph J. Melone, yapmış olduğu konuşmada şöyle der: “Şimdiye kadar okuduğum her şey gösteriyor ki, bu dünyada çok başarılı olan insanların gerçekten saydığı kişiler, hep aynı şeyi söylüyorlar: Hayatta en büyük zevk; zenginlik, ödül ya da yüksek mevkiden gelmiyor. Değerli bir şeyi, değeri sürekli olan bir şeyi başarmaktan geliyor.”

Yaşamı boyunca sürekli değerli işleri başaran Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Yaşar Bal’ı üsteğmen olduğu günden bu yana tanırım. Onun gibi insanların sayısı artsa Türkiye müreffeh, yemyeşil bir cennet olur.

HASDAL’DAN ANKARA’YA

Yaşar Paşa ile üsteğmen rütbesindeyken Hasdal Kışlası’nda tanıştık. Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da aynı dönemde yedek subay olarak vatani görevini yaptığı dönemdeydi birlikteliğimiz. Keşif bölüğünde üsteğmen olarak görevliydi. İçi içine sığmayan bir ataklık, çalışkanlık gibi hasletleri vardı. Genel Savunma Bölgesi’ndeki Kilyos Kalesi onun kontrolündeydi. O güne kadar unutulmuş bir kale gibi olan Kilyos Kalesi, Yaşar üsteğmenin el atmasıyla başka bir boyuta geçti. Birden bire gözbebeği oluverdi bölgenin. Sarıyer’i çok severdi. Zarif eşi Gül Hanım’ı bu dönemde tanıdı, Sarıyer’de Maliye’de yöneticiydi o zamanlar. Sonra aşk bacayı sardı. “Bir Kız Tanıdım Sarıyer’de” şarkısı onların aşkından mı ilham aldı bilemiyorum!

DOĞAYI ÇOK SEVER

Yaşar Bal Paşa ile Hasdal’dan sonra Kıbrıs’ta da yakın çalıştık. Çöle dönmek üzere olan bölgeyi kıt imkanlarla yeşile döndürüverdi hemen. Ayrılırken bambaşka bir yer bırakmıştı arkasında.

Eskişehir yolunda ot bitmeyen Etimesgut garnizonundaki tepeleri on binlerce ağaçla doldurdu. Zırhlı Birlikler Tümen Komutanıyken bir hafta sonu eşimle birlikte ziyarete gittiğimde gözlerime inanamamıştım. O bölgeyi Kara Harp Okulu’nda okuduğum öğrencilik yıllarımdan çok iyi tanırdım. Dönem sonu tatbikatları yapardık. Sanki başkent değil, doğuda dağlık bir arazinin parçası gibiydi. Şimdi o yerler, on binlerce ağaç içinde tavşanların, tilkilerin, kekliklerin cirit attığı ormana dönüştü. Bölgeden her geçişimde Yaşar Paşa’nın mesai mefhumu tanımadan çalışarak yarattığı bu doğa mucizesine hep dua ederim.

İNSAN SEVGİSİ DORUKTA

Türkiye’nin ve dünyanın en büyük tümeni sayılan Etimesgut’taki Tümen Komutanlığı yapan Bal, kurmay subay olarak Kara Harp Akademisi’nden mezun olduktan sonra Türkiye’nin çeşitli yerlerinde görev yaptı. En son görev yeri olan Etimesgut’ta ziyaretine birkaç kez gittim. Hep çamurlu botlarıyla dışarıdan gelir, odasında oturmayı hiç sevmezdi.

Sürekli erlerin içinde dolaşır, tabaklarındaki son bulgur tanesine kadar yiyip yemediklerini, uykularını alıp almadıklarını, sıkı giyinip giyinmediklerini kontrol ederdi. Askerlere söylediği en önemli altın kural: “Haftada bir gün annenizi, paranız bitince de babanızı arayın” talimatıydı!

Yüreği insan sevgisi ile dolu tam bir Anadolu çocuğu olan Yaşar Paşa, hiçbir lüksü olmayan, yaşamı boyunca hep sadeliği seçmiş bir yapıdadır.

MEHMETÇİK VAKFI

“Su yolunu bulur” sözünü ara sıra kullanırım. Mehmetçik Vakfı gibi bir kurumun başına atanması, ülkemizin şehitlerinin maneviyatının yaşatılması, gazilerin yaşam standartlarının arttırılması açısından ne kadar isabetli bir karar. Çünkü onun meziyetlerindeki bir insan bırakın Mehmetçik Vakfı’nın başına, belki dünyaya bile gelmez bir daha. Kendisini 36 yıldır tanıma şansına sahip olduğum için çok mutluyum. Makamı ne olursa olsun hiç değişmeyen, mütevazı yapısı ve insancıl bir tavrı vardır Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Yaşar Bal’ın.

35’inci yılını dolduran Mehmetçik Vakfı, 770 bin gaziye her ay maaş ödemekte. 35 yıllık sürede 51.078 kişiye 668.205.484,25 TL yardım yapan vakıf, sadece nakit ve gayrimenkul bağışlarıyla değil, her yıl kurban bağışlarıyla da gücüne güç katmaktadır.

Sanat güneşi Zeki Müren’den, 2016 yılında kaybettiğimiz Ankaralı işadamı Ali Kayum’a kadar pek çok insan Mehmetçik Vakfı’na bağış için yarışa girmekteydiler. 1200 öğrenci okutan vakıf, her kuruşuna sahip çıkıp şehit ailelerine nasıl yardımı arttırabilirim hesaplarını titizlikle yürütmektedir. 2014 – 2017 yılları arasında TSK Dayanışma Vakfı Genel Müdürlüğü görevinden, TSK Mehmetçik Vakfı Genel Müdürlüğü’ne getirilen Emekli Tümgeneral Yaşar Bal, Türk halkına mal olmuş, var olan bir insandır. Onun buradaki varlığı ülkemiz için gerçekten güvence ve şanstır. Hayatında birinci derece akrabalarına bile torpil yapmayan, liyakate önem veren, Doğu Anadolu’nun ücra bir köyünden gelen askerin hakkını son güne kadar koruyan, çok özel, istisna yetenekleri olan bir komutandır Bal.

Geçtiğimiz hafta Mehmetçik Vakfı’nı ziyaret ettiğimde çok duygulandım. Cevizin kabuğunu kırmadan içini de dışı gibi zannedersiniz. Aralık ayında gerçekleşen 3. Ankara Marka Festivali’nde, Ankara’ya Değer Katanlar kategorisinde Mehmetçik Vakfı’na ödül verilmesi de hepimizi çok mutlu etti.

Bu halk gerçekten dünyada emsali görülmemiş bir halktır. Mehmetçik Vakfı’na yürekten inanmış ve verdiği destekle çok güçlü bir vakıf yaratmıştır. Türk halkının desteği onların geleceğine ışık tutmaktadır. Vakfın benzin istasyonundan, Mehmetçik Sigorta’ya kadar pek çok alanda çalışmaları, kira gelirleri var. Bunları yönetecek dürüst ve yetenekli yöneticileri de işi başında. Şehit aileleriyle, gazi aileleriyle, Mehmetçik Vakfı’nın okutup mezun ettiği çocuklarıyla büyük bir aile olmuş burası. Özel dergilerinde Mehmetçik çocuklarının mezuniyet sevinçlerinden, kültür gezilerine, mevlit faaliyetlerine kadar her konuya yer veriliyor.

Güzel ve duygulandırıcı şiirlere kadar paylaşımlar mevcut. Derginin arka kapağındaki Erzurum Temsilciğinde çalışan Necati Yıldız’ın “Borcum Var” adlı şiirinin son dizelerini aktarmak isterim:

   Borcum var,

   Vatana, bu vatana

   Dahası, toprağı vatan yapana

   Kahraman nefere, komutana

   Bakma öyle

   Borcum var

   Beni anlasana

Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Emekli Tümgeneral Yaşar Bal’ın ülkemiz adına çok güzel hizmetleri vermesinde en büyük desteği zarif eşi Gül Hanım’dır. Özel sektörde önemli görevlerde bulunan oğlu Mert Burak ile kızı İlke, babalarının çalışmalarına hep sinerji katmışlardır.

Bu ülkenin çok büyük badireler atlatıp sarsılmamasının en büyük nedeni isimsiz kahramanlarının çoğunluğundandır. İşte önemli bir tanesini sizlere tanıttım. İyi ki varsınız, varlığınız bize güven ve mutluluk veriyor Yaşar Paşa.

Kendine sakladıklarını zamanla yitirirsin. Oysa verdiklerin her zaman senindir. İyi pazarlar.

  

Yorum Yazın