0Yorum

Heyecan ve Tutkularını Kaybetmeyenler

Arturo Toscanini, orkestra şefi olarak dünyanın tanıdığı bir isimdir. 80’inci doğum gününü kutlarken, gazeteciler oğlu Walter’a şu soruyu yönelttiler: “Babanızın bunca yıldır yaptıkları arasında en önemli işi, en büyük başarısı nedir sizce?” Walter tereddütsüz şu cevabı verdi: “Babam açısından böyle bir şey düşünülemez. Çünkü herhangi bir anda, ne iş yapıyorsa o iş babamın hayatının en büyük işidir. İster bir orkestra yönetsin, isterse portakal soysun, yaptığı her şeye büyük önem verir ve özenle yapar.”

Beyti Güler, yapacağı işe karar verdikten sonra “Onu bu dünyada en iyi ben yapacağım” diye yola çıktı yıllar önce. İstanbul Hasdal Kışlası’nda görev yaptığım yıllarda yakın dostlarım yemeğe davet ederlerdi bazı hafta sonları. Küçükçekmece Cennet Mahallesi’nde eczacılık yapan arkadaşım Ahmet, etlerinin müthiş lezzette olduğu bir restoran ile tanıştırdı beni. Etin bu kadar nefasetli olabileceğini ilk kez orada anladım.

ÜNÜ HEMEN YAYILDI

Bir işi doğru yaparsanız zaman ve mekan kavramlarının önemi yok. İnsanlar gelip buluyor. İstanbul’un mutfak tarihinde önemli bir yeri olan Beyti Lokantası benim yıllardır vazgeçemediğim bir mekandır. Medyada ismi sık duyulan mekanların hemen hepsini ziyaret etmeye çalışıyorum. Ama bazen doymadan sofradan kalkıp rotamı Beyti’ye çeviriyorum. Çoğu kez abartılan yerlerde midemin bozulma riski ile karşı karşıya kalıyorum. O nedenle kendini en az 4-5 yıl kanıtlamış yerler dışında çok seçici oluyorum artık.

Günübirlik İstanbul’a gidişlerimde dönüş biletimi hep 23.55’e ayarlayıp vaktim kalırsa havaalanına çok yakın Beyti Lokantasında soluğu alıyorum ve hep mutlu ayrılıyorum.

DÖNERİ ÇOK LEZZETLİ

Kendi ismi ile anılan Beyti kebap, kuzu şiş, kaşarlı köfte hepsi birbirinden lezzetli ve hiçbir zaman değişmeyen kalitede. Kim ne derse desin, Türkiye’de tüm ünlü dönercilere gittim ama hiçbir tanesi Beyti’nin lezzetine yaklaşamaz. Hele bir şekerpare tatlısı yapıyorlar ki şerbetinin bu kadar özdeşleştiği damak çatlatan bir lezzet hatırlamıyorum. Garnitür olarak etlerin yanında verdiği patates püresi, su böreği, kendi ürettiği özel sucuğu, pilavı, kısacası her ürünü birbirinden leziz Beyti’nin.

MÜZE GİBİ DÜKKAN

Eski Amerikan Başkanı Richard Nixon, Jimmy Carter, Kral Abdullah Bin Hüseyin, Süleyman Demirel, Turgut Özal, Vehbi Koç herkes uğramış Beyti Et Lokantası’na. Müdavimleri onu yıllardır yalnız bırakmıyor.

Dükkanın duvarlarında dünyaca ünlü lider, aktör, sanatçı ve politikacıların fotoğrafları var. Ve onun sanatına saygı duyanların hediye ettiği paha biçilmez armağanlar büfelerin içinde yer alıyor.

Osmanlı motiflerinden yapılan dekorasyon müthiş etkileyici.

Devasa otopark, müşteri araçları için ücretsiz hizmet veriyor. Paradan çok sanata değer veren, nesli tükenen örnek insanlardan biridir Beyti Bey. Florya’da öyle bir araziyi rant için düşünse, restorandan kazandığının 100 mislini kazanırdı.

KİBAR BEYEFENDİ

Beyti Güler’i Küçükçekmece’deki küçük dükkanından bu yana tanırım. Kapıda insanları karşılayışındaki yüzünün gülüşü, içtenliği hiçbir zaman değişmedi. İlerleyen yaşına rağmen her gün kapıda yüzlerce kişiyi karşılayıp, masalara uğrayıp memnuniyet turu yapmak her babayiğidin harcı değildir.

1965 yılında New York Herald Tribune’de çıkan makaleden sonra bir anda şöhret basamaklarını tırmanan Beyti Güler, dünyanın sayılı et lokantalarından biridir. Yabancı ve yerli konukların ağırlanmasında sıfır risk yaşamak istiyorsanız vazgeçilmez adrestir Beyti. Zaman zaman komutanların ve önemli devlet erkanlarının devir teslim törenlerine katılmak üzere Ankara’ya gelen Beyti Güler Trilye’ye mutlaka uğrar. Yemeğin sonunda puro keyfi yaparken efsane ismin anılarını dinlemekten büyük keyif alırım. Atatürk’ün Florya köşkündeki günlerini anımsayan Beyti, “Kırlangıç kuşlarının kanat çırpışları bile değişir, onlar bile Ata’ya saygı duyarlardı” diye sayısız olayı anlatır. Yaşayan bir tarihtir Beyti Güler.

Çocukları Cüneyt ve Ahmet yıllardır babalarının en büyük yardımcılarıdır.

Taş yerinde ağırdır diyerek şube açma tekliflerine yıllardır farklı bakış açısıyla sıcak bakmayan Beyti Bey, Fransız Gastronomi Birliği Chaine des Rotisseurs’ün Türkiye’deki ilk üyesidir. Ayrıca Chaine des Rotisseurs Yüksek Onursal Konseyi üyeliğine atanmıştır.

Sadece Türkiye’de değil, dünyanın pek çok ülkesinde hak ettiği üne kavuşan Beyti Bey, “Etin Kralı” olarak anılmaktadır.

İŞİNİ ÇOK SEVİYOR

Yarım asırdan fazla bir zamandır her sabah özel kasaplarından eti kendi seçer Beyti Bey. Hiç üşenmez, hiç yorulmaz. 500 kişiye hal hatır sorar.

“Etin en iyi piştiği yer” unvanını kolay kazanmadıklarını söyleyen Beyti Bey, disiplin, çalışkanlık ve saygıyı günün her saatinde uygulamaktadır. İşi onun artık yaşam tarzı olmuştur.

Beyti Et Lokantası mucizesini yaratan Beyti Bey, etlerine aşıktır. Gerçekten saatlerce sinirlerini ayırır, dinlendirme işlemlerini kendi yapar.

HER ZAMAN ZİRVEDE

O kadar çok et lokantası açılmasına rağmen Beyti her zaman zirvede kalmayı bilmiş ve kendisinin başarısına saygı duyulmayı fazlasıyla hak etmiştir. Bu başarısının arkasında onu her zaman destekleyen fedakar eşi bulunmaktadır

Burhan Felek’in 1948 yılında makalesinde yazdığı Beyti Güler, ilk kez basınla o yıllarda tanıştı. Ama hiçbir zaman gündemden düşmedi. Ülkemizi Beyti Et Lokantası ile tanıttı. Onu özel ziyarete gelen çok önemli isimler var dünyaca tanınan. Dünya basınında en çok yer alan bir Türk mutfağı temsilcisi Beyti Et Lokantasının sahibi Beyti Bey, ülkemizin tanıtım elçisi. Annesi ile birlikte yağlı kağıt üzerine hayal ettiği Florya projesini çizip daha sonra hayallerini gerçekleştirmesi mutluluğunu yaşayan Beyti Güler, 100’üncü yaşında emekli olmayı düşünüyor. Oğullarına çok güvendiğini söyleyen Güler, onların bu bayrağı daha da yükseklere taşıyacağını ve Beyti’nin asırlar boyu devam eden klasik bir restoran olarak kalacağını söylüyor.

Ne kadar yazsak ne kadar anlatsak bu et imparatorunun yaşamındaki detayları aktarmak sayfalara sığar mı?

Beyti Güler ile her zaman gurur duyduk, bizi onurlandırdı, ülkemizde güzelliklerin en mükemmelinin var olduğunu anlatmamıza vesile oldu dünyada.

İyi ki varsın Beyti Bey. Senin yüzündeki gülümseme moral veriyor bize.

Yarınları yakalamak için bugünden yola çıkın. Unutmayın, yola dün çıkanlar her zaman bir adım önümüzdedir. İyi pazarlar.

Yorum Yazın