0Yorum

Hayallerinin Peşinde Koşanlar

 

Frederick Smith 1944 yılında Mississippi’de doğmuş, erken yaşta babasını kaybetmiş, kendisi de küçük yaşta kemik hastalığına yakalanmıştı. Yale Üniversitesi’nde okurken, öğrencilerden ileride ne yapmak istedikleri konusunda bir ödev hazırlamaları istenmişti. Frederick, Amerika’yı kapsayan bir dağıtım ağı tasarladığını yazdı. Bu ödevi gören profesörü onun kâğıdına bakınca, kafasını sallayarak “Olanaksız bir şey düşünüyorsun,” dedi ve kırık not verdi. Frederick, Yale’den mezun olduktan sonra Vietnam’da çarpışan Amerikan birlikleri arasında uçakla iki yüzden fazla sefer yaptı.

Sonra 1970 yılında iş hayatına atıldı ve işin uzmanlarına Yale Üniversitesi’nde öğrenciyken sınav kâğıdına yazmış olduğu hayallerinden bahsetti. Nitekim onun fikrini beğendiler ve hemen uygulamaya koydular. Uçak ve kamyonları satın almak için çok para harcandı. Bu işte çalışan personelin ücreti de yüklü bir meblağ tutuyordu. Fakat Frederick, olumlu düşünen, daima “Ben yapabilirim!” diyen bir insan olarak, birçok kişiyi bu işe para yatırmaya ikna etmişti.

Fakat 1973’te ilk uçak sefere çıktığı zaman, Yale Üniversitesi’nde kendisine bu işin yürümeyeceğini söyleyen profesörün söyledikleri gerçekleşti. Bu iş için 25 uçak alınmasına rağmen, ilk seferde sadece 18 paket gelmiş, ayrıca bütün dünyayı sarsan o ünlü petrol krizi patlak vermiş ve taşıma ücretleri çok yükselmişti. İşler o kadar kötü gidiyordu ki şirket uçaklara yakıt alacak parayı bulamıyor, pilotlar kendi kişisel kartlarıyla yakıt alıyorlardı.

Amerikalı girişimci Smith, posta tekelini kıran ilk insan olarak özel bir mektup ve paket ulaştırma servisi olan Federal Express şirketini kurdu. Bugün şirketin mal varlığı 8 milyar dolara ulaşmış bulunuyor. 85 binden fazla kişinin çalıştığı şirketin yılda taşıdığı paket sayısı bir buçuk milyona ulaşmış durumda. Dünyanın en ücra köşesine ulaşan dağıtım ağının gerçekleşmesi, hayallerini ertelemeyen Frederick Smith’in başarısıdır.

Prof. Dr. Selçuk Yahşi, Ankara’nın en renkli simalarından çok değerli bir bilim adamıdır. Bilim adamlığı şapkasından başka şapkaları da bulunan, girişimci ve çalışkan bir insandır Selçuk Bey.

DAMAĞI ÇOK DUYARLI

Uzun yıllardır yabancı konuklarını, dostlarını Trilye’de ağırlayan Prof. Dr. Selçuk Yahşi, yeme içme konularında çok seçici ve bilgilidir. Ulusal bir gazetede gurme yazarlık teklifi alacak derecede hassas damaklara, araştırmacı bir yapıya sahiptir.

Trilye’nin açıldığı günden beri kendisindeki damak zenginliğini hissetmenin ve onun vizyonundan zaman zaman önemli deneyimler elde etmemizin mutluluğunu tüm Trilye personeli taşımaktadır.

ENVY şirketinin sahibi Prof. Dr. Selçuk Yahşi, son derece yenilikçi bir o kadar gelenekselliğin savunucusudur. Sürekli projeler geliştirir ve “Yenilenmeyen yenilir” sloganına en fazla inananlardandır.

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ

Yıllar önce kafasına koyduğu her şeyi gerçekleştirme çabasında olan Selçuk Bey hayallerini çok kısa sürede hayata geçirmenin hazzını her zaman yaşamaktadır. Sağlıklı yaşam ve sağlıklı yemek konusunda da çok titiz olan Prof. Dr. Selçuk Yahşi insan sağlığına en yararlı ürün olan zeytinyağı ile ilgili üretim çalışmalarına karar vermiş ve kendi zeytinliğinde mükemmel bir zeytinyağı üretmiştir.

Elindeki tasarım harikası bir şişe ve içinde asiditesi düşük, güzel bir teruarda yetişmiş ölmez ağaçlardan elde edilen zeytinyağını tadınca; “Bizi küçümseyen yasımızı tutar” demekten kendimi alıkoyamadım.

Zeytinyağı ile yakından ilgilenen birisi olarak bu üretime şapka çıkardım doğrusu. Çünkü çok insan zeytinyağı ile ilgili yanlış şeyler biliyor. Örneğin “Sızma yağıyla kızartma yapılmaz, zeytinyağı çabuk yanar” diyorlar, sadece salatada kullanılmasını salık veriyorlar. Hâlbuki çok yanlış bir inanış. Yemeğin de, kızartmanın da en alası, en sağlıklısı, iyi cins soğuk basım, naturel sızma yağı ile yapılanıdır. “Sağlık bekçiliğimizi” yapan zeytinyağının içinde bulunan fenoller antioksidan görevini görürler. En kaliteli yağlar ise içeriğindeki fenol miktarı en yüksek olan düşük asitli naturel sızma yağlardır.

Böyle kaliteli, insan sağlığına çok yararlı bir zeytinyağı ürettiği için ona ayrıca saygı duymaktayız. Çünkü tüketim toplumlarında üreten insanlara eskisinden daha çok gereksinim var. Kaynakların iyice kıt olmaya başladığı bir dönemdeyiz!

SÜREKLİ YENİ PROJELER

Envy Mühendislik şirketinin sahibi olan Selçuk Bey, sosyal sorumluluk projelerinde de öncülük etmektedir. Bursa İnegöl’de kendi ismi ile anılan Prof. Dr. Selçuk Yahşi İlköğretim Okulu bulunan Yahşi’nin şirketi Envy, yenilenebilir enerjiden, petrol ve doğalgaza, nükleer enerjiye kadar pek çok konuda uzmandır.

“Ne yaparsan yap en iyisini yap” felsefesi Selçuk Bey’in yaşamına yansımıştır. El attığı her işte bu yoldan gitmektedir. Doğruluğun yanından hiç ayrılmayan, haksızlıklara hiç tahammül edemeyen, kendisiyle barışık, yaşamı seven, dopdolu bir insandır Selçuk Bey. Hayallerinde gerçekleştirmek istediği acaba neler var ben de merak ediyorum.

İnsan ruhu felç olmaz. Soluk alabiliyorsanız, düş de kurabilirsiniz. Önce rüyayı görmeden hiçbir şey olmaz.

Hayallerinizi gerçekleştirmek için size sihirli gücü verecek aslan her birinizin içinde yatıyor. Onu salıvermenin şimdi tam zamanıdır. Yarınlar düşlerinin güzelliğine inananlarındır.

Yorum Yazın