0Yorum

Farklılıklarıyla Yükselenler

Bir papaz, bir sarhoş ve bir mühendis giyotinle ölüm cezasına çarptırılmışlardır. Sıra öncelikle papazdadır. İnfaz memuru papaza sorar:

“İnfaz edilirken yukarı mı, aşağıya mı bakmayı tercih edersin?”

Papaz cevap verir:

“Yukarı bakmak isterim. En azından ölürken yüzüm Tanrı’ya dönük olur.”

Papazın isteği yerine getirilir, giyotin bıçağı havaya kaldırılır ve bırakılır. Bıçağın hızı kesilir ve tam papazın boynuna santimetreler kala duruverir.

Bu Tanrı’dan bir işaret olarak görülür ve papaz serbest bırakılır. Sıra sarhoşa gelmiştir. Bir umutla sarhoş da yukarı dönük olmak istediğini söyler. Aynı şekilde giyotin bıçağı tam sarhoşun boynuna yaklaşmışken yavaşlar ve durur. Bu da Tanrı’nın bir işareti olarak kabul edilir ve sarhoş da serbest bırakılır. En son sıra mühendistedir. Mühendis de yukarı dönük infaz edilmek istediğini belirtir. Tam bıçak havaya kalkmışken mühendis bağırır:

“Durun bir dakika, bıçaktaki sorunun nerede olduğunu anladım!”

Müşfik Yamantürk yaşantısında her şeye görmek için bakan çok farklı, çok çalışkan bir işadamıdır. Güriş İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Müşfik H. Yamantürk, 1958 yılında babası İdris Bey’in kurduğu şirketi sadece başarıya odaklanarak, güvenilirliği sürdürerek, çağın gereksinimlerine yanıt vererek dengeli bir şekilde büyütmeyi kendisine hedef koymuştur.

DÜNYA TANIYOR

Güriş ismi her zaman gururla anılan, yarım asrı geçen bir süredir ülkemizde inşaat sektörüne damgasını vuran bir firmadır. Dünyada da taahhüt firmaları arasında parmakla gösterilen Güriş’in barajlardan, enerji santrallerine, rüzgâr enerji santrallerinden, termik santrallere, liman inşaatından, otoyollara, tren yollarından, köprülere, otel, hastane, üniversite kampüsü, toplu konutlara kadar pek çok alanda uzmanlığı tüm dünyada bilinmektedir. El attığı her işte en iyisini yapma arzusu olan Müşfik Bey’i uzun yıllardır tanırım. Mütevazı kişiliği, sade yaşamı, dünya malında gözü olmayışı, kendisine hep gıpta ile bakmama neden olmuştur. Hani tanımaktan gurur duyacağınız ve iyi ki böyle insanlar var da toplumsal katkı yapıyorlar diyeceğiniz bir kişilik Müşfik Yamantürk.

Şimdiye kadar yurtiçinde ve yurtdışında toplam proje değerleri milyar dolarlarla ifade edilebilecek onlarca işi tamamlayan Güriş İnşaat firmasının Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Müşfik Bey, sanayi şirketlerinin başındaki kardeşi Tevfik Bey ile uyum ve destek içinde holdingde sinerji yaratmaktadırlar.

KABINA SIĞMAYAN ENERJİ

Müşfik Yamantürk sakin görünümlü ama çok enerjik bir yapıdadır. Trendleri gören, girişimci bir ruha sahiptir. Öngörülerinde kolay kolay yanılmaz. Kendini anlatmayı sevmez, medyada pek görünmez, çalışanlarının hakkını hep korur. Onun için zaten marka eşittir güvendir. Hem çalışanlarına hem de hizmet götürdüğü alanlara güvenilirliğin timsali olmuştur.

GÖNLÜ ZENGİN İŞADAMI

Müşfik Bey’in en önemli özelliklerinden biri de sosyal sorumluluk projelerinde yaptığı öncülüktür. Türkiye’nin gönlü zengin iş insanları araştırmasında en çok bağış yapan işadamları arasında adı geçen Müşfik Bey, Ankara doğumludur.

Orta Doğu, Yakın ve Orta Asya, BDT ve Kuzey Afrika ülkelerinde faaliyet göstermiş ve kaliteli işlere imza atmış Güriş, sanayi, enerji, turizm, madencilik ve inşaat alanlarında çok başarılı işler yapmıştır. Bu başarılı iş hayatının yanında daha iyi bir toplum yaratılmasına katkıda bulunmak amacını, eğitim alanında yaptığı projelerle, Milli Eğitim’e hibe ettiği okullarla, başarılı öğrencilere vermiş olduğu burslarla hayata geçiren Güriş, sosyal sorumluluk alanında parmak ısırtacak güzelliklere imza atmaktadır. İzmir’deki Yamantürk Çok Programlı Lisesi, Malatya’daki Yamantürk Lisesi, Ankara’daki Yamantürk Ticaret Lisesi ve Türkan Yamantürk İlköğretim Okulu, Rize Çayeli’nde Yamantürk İlköğretim Okulu, İstanbul’daki İTÜ İdris Yamantürk Konferans Merkezi ve İTÜ İdris Yamantürk Öğrenci ve Sosyal İşler Merkezi ve sadece 2014-2015 öğrenim yılında 166 başarılı öğrenciye karşılıksız burs vermeleri eğitime ne kadar önem verdiklerinin en iyi göstergesidir.

ÇEVREYE SAYGILI

Enerji santrallerinin etrafını ağaçlandırıp ormana çeviren Güriş, doğaya çok duyarlı ve çevreci bir tutum içerisindedir. Faaliyette bulunduğu her alanda öncelikle doğaya zarar vermemeyi kendilerine prensip edinmişlerdir.

Büyük bir vizyon sahibi Güriş’i var eden İdris Bey ve oğulları Tevfik ve Müşfik Yamantürk, babalarından devraldıkları bayrağı çok daha yüksek zirvelere taşıyorlar. Yamantürk ailesini ve Müşfik Yamantürk’ü aslında eşimin bankacılık yaptığı yıllardan tanırım. Eşim Mahmure, Kızılay Emlak Bankası şubesinde çalışırken çok anlatırdı. “Türkiye’de böyle firmalar var mı?” diye sorardım. Yıllar sonra Trilye’de tanıştık. Sizlere de tanıtmak istedim. Güçlü özel sektör ve Türkiye’nin bu kıymetli dinamikleri ülkemize hep itibar kazandırmaktadır.

Başarı asla tesadüf değildir.

Yorum Yazın