0Yorum

En Yaratıcı Fikirleri Üretenler

Sherlock Holmes ve Dr. Watson adlı iki bilim adamı dağda bir araştırma kampı kurarlar. Çadırlarını kurup gece olunca uyurlar. Holmes, geç saatlerde Watson’ı uyandırır: “Watson, yıldızlara bak ve bana bundan ne çıkardığını söyle” der. Watson: “Milyonlarca yıldız görüyorum.” Holmes sorar: “Bu sana neyi gösteriyor?” Watson bir an düşünür ve yanıtlar: “Astronomik olarak milyonlarca galaksinin ve dolayısıyla milyonlarca gezegenin varlığını görüyorum. Bu da başka yıldızlarda hayat olabileceğini düşündürüyor bana. Yıldızların konumuna bakarak saatin üçü çeyrek geçtiğini çıkarıyorum. Meteorolojik açıdan da bugün havanın çok güzel olacağını tahmin ediyorum. Neden sordun? Sana ne gösteriyor?” Holmes arkadaşını sabırla dinlemiştir ama artık dayanamaz: “Bırak bilimsel açıklamaları Watson, biri çadırımızı çalmış görmüyor musun?” Alpay Ünal, son yıllarda tanıdığım en yaratıcı fikirleri geliştiren, cesur, kararlı genç bir işadamıdır. Anadolu’nun bağrından çıkıp dünya çapında kabul görecek inovasyonların öncüsü olan Ünal, başarıdan başarıya koşmaktadır.

DEVLETTEN ÖZEL SEKTÖRE

ERA Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Alpay Ünal ile Trilye’de sohbet ederken, ünlü gazeteci-yazar Yavuz Donat yanımıza geldi, Alpay Bey ile tokalaştıktan sonra “Baba nasıl? Selam söyle,” deyince benim için de merak konusu oldu. Çünkü Yavuz Ağabey, Anadolu’yu karış karış bilir ve Anadolu kaplanlarının başarılarını yakından takip eder. Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı döneminde başarılı hizmetlerde bulunan, Çankırı’nın tanınmış işadamı Hüsnü Ünal’ın oğlu olan Alpay Ünal, Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Danışmanı olarak devlette ilk görevine başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Başkan Danışmanlığı ve EPDK Başkan Danışmanlığı görevlerinde çok çalışıp kendini çok sevdirmesine rağmen özel sektöre geçip, üretim yapmak ve ülke ekonomisine katkıda bulunmak düşüncesiyle devletteki görevlerinden ayrıldı.

İDEALİST İŞADAMI

Ülke sevgisi ile yanıp tutuşan Alpay Ünal, “Türkiye’de kazandığım her şeyi Türkiye’m için harcayacağım” diye iş hayatına girmiş ve hedeflediği pek çok konuyu elde etmiştir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Enerji Sektör Meclisi Başkan Yardımcısı Alpay Ünal, Türkiye’de sanayinin her türlü kötü gidişata rağmen geliştiğini fakat buna paralel olarak da elektrik ihtiyacına her geçen gün biraz daha fazla gereksinim duyulduğunu söylemektedir. Son düzenlemelerle su kaynaklarının özel sektöre açılmasının atıl kaynakları devreye sokacağını, ayrıca güneş, rüzgâr ve biyogaz enerji yatırımlarında da özel sektörün önünün açıldığını belirtiyor.

ENERJİSİNİ TÜRKİYE’YE HARCIYOR

Türkiye’nin istihdam açığının kapanması için büyük çaba sarf eden ERA Şirketler Grubu patronu Alpay Bey, ülkemizin ilk ve tek türbin fabrikası olan Hidroen Elektromekanik A.Ş.’de 500 kişinin çalıştığını büyük bir gururla anlatmaktadır. Yüzde yüz tavuk gübresinden ilk üretim tesisi olan Biyogas, son yılların en büyük inovasyonlarından biridir. Elektrik satış şirketi Yaren, sıkıştırılmış doğalgaz şirketi Albegas, sıkıştırılmış doğalgaz ve elektrikli araç şarj ünitesi ile Türkiye’de ilk yenilenebilir araç istasyonu olma özelliği ile Albe ve ilk enerji mağazacılık konsepti e-shop hizmetleriyle ilkleri başarma gibi rekorlara imza atmıştır Alpay Bey. Gerçekleştirdiği eşsiz inovatif yatırımların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarında da sektörün temsilcisi olan Ünal, basketboldan futbola, bokstan judoya pek çok spor dallarında sporculara, kulüplere büyük destekler sağlamakta ve sosyal sorumluluk projelerinde hep ön saflarda yer almaktadır. Enerji sektöründe mühendislikten hukuk alanına, üretimden ticarete ve sanayiye kadar pek çok alanda faaliyet gösterip tüm bu faaliyetleri tek çatı altında toplayan ERA Şirketler Grubu, Anadolu’nun bağrından çıkmış örnek bir kuruluştur. Babasından aldığı bayrağı başarıyla taşımasını bilen Alpay Ünal, Afyon Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra İngiltere’de Oxford Language School ve Shane Business School’da öğrenim yaptı. Çok çalışkan bir işadamı olan Alpay Bey’in en büyük destekçisi zarif eşi Berat Hanım’dır. Eşinin her zaman yanında olan Berat Hanım, Ferda ve Verda adındaki çocuklarını çok iyi yetiştirmektedir.

İNOVASYON DEHASI

Türkiye’nin dört bir yanına banka şubesi gibi enerji maliyetlerini düşüren e-shoplar açan, hem doğalgaz hem petrol hem elektrik ürünlerinden oluşan istasyonları faaliyete geçiren, Biyogas tesisini yaratan, sıkıştırılmış doğalgazın (CNG) birçok alanda kullanılmasını yaygınlaştıran yatırımlar yapan inovasyon dehası Alpay Bey’i tanıdıktan ve başardığı yaratıcı yatırımları gördükten sonra herkese diyorum ki yağmurlu havalarda yerdeki çamura bakmayın, mutlaka bulutların arasından güneş gülen yüzünü size gösterecektir. Kimsenin aklına gelmeyecek işleri Çankırı’nın bağrından gelen bir Anadolu genci başarıyor. Daha neler icat edecek ucu bucu belli değil. Bize de alkışlamak ve gıpta etmek düşüyor. Vizyonunuzu oluşturun ve onu sistematik biçimde izleyin. Başarının garantisi yoktur. Ancak eğer hiçbir şey yapmazsanız, hiçbir şey başaramayacağınızın garantisi vardır. Hangisinden başlamak istersiniz? Sen neye hazırsan, o da senin için hazırdır. Başarının anahtarı, başarıya duyulan inançtır.

Not: Sabah yürüyüş güzergâhımda Danimarka Büyükelçiliği önünden geçiyorum. Büyükelçi ve eşi, her gün muntazam olarak can dostlara su ve mama bırakıyor. Çok mutlu oluyorum. Siz de sıcak yaz günlerinde kapınızın önüne ufak bir kapta su koyarsanız doğadaki canlıların yaşamını kolaylaştıracağınızdan emin olabilirsiniz.

Yorum Yazın