0Yorum

Cesaret Başarının Temelidir

Bahar ayında verimli toprakların içinde iki tohum yan yana yatıyordu. Tohumlardan biri diğerine, “Ben büyümek istiyorum, köklerimi altımdaki toprağın derinlerine ve filizimi yeryüzüne göndermek istiyorum. Baharın müjdecisi tomurcuklarım açılsın istiyorum. Güneşin sıcağını yüzümde, sabahın tatlı dokunuşunu yapraklarımda hissetmek istiyorum!” dedi ve büyümeye başladı tohum. İkinci tohum ise, “Ben korkuyorum” dedi; “Köklerimi altımda yatan toprağın derinliklerine gönderirsem, karanlıklarda beni neyin beklediğini bilemem. Üstümdeki toprağı zorlayıp yeryüzüne çıkmaya çalışsam filizlerim zarar görebilir. Hem tomurcuklarım açmaya başladığında üzerinde salyangozlar gezip onları yemeğe kalkarsa? Ya tomurcuklarım açılıp, çiçeğe dönüştüklerinde küçük bir çocuk beni koparıverirse? Yo hayır. En iyisi burada kalıp beklemek… Büyümek için belki daha güvenli bir zaman bulabilirim.” Ve ikinci tohum beklemeye başlamış. Birinci tohum köklerini toprağın derinliklerine, filizini yeryüzüne gönderirken tomurcuk tomurcuk, yumuşamış olan bahar toprağını eşeleyen bir tavuk bulmuş ikinci tohumu ve bir lokmada yutuvermiş onu. Trilye’yi ilk açtığım günlerde, 13 yıl önce emekleme döneminde bir ufak söz, güzel bir iltifat beni çok motive ediyordu. Enerji veriyor işimi daha çok sahiplenmemi sağlıyordu. Bir akşamüzeri arkadaşlarıyla deniz ürünleriyle donatılmış masada sohbetine doyum olmayan bakımlı uzun saçlı, tarz gözlüklü, karizmatik bir beyefendi ile tanıştım. Karizmatik ama o denli mütevazı idi. Emekçilere müthiş destek veren, takdir etmesini bilen o beyefendi Mehmet Sepil’di. Yeni açtığım restoran yaşasın diye sık sık gelir, ödediği hesapla ilgilenmez moral aşılayıp ayrılırdı restorandan. Mehmet Sepil ile sohbetin keyfine doyum olmaz, insana bir şeyler katar. Oldukça kültürlü, donanımlı bir beyefendidir. Birkaç hamle sonrasını düşünür, öngörüleri isabetlidir, risk almayı seven cesaretli kişiliğe sahiptir. Çalışkan ve zeki olduğu kadar girişimciliği çok benimseyen bir yapısı vardır.

IRAK’TAKİ YATIRIMLAR

Mehmet Sepil’i yıllar önce keşfeden, zekâsına ve dürüstlüğüne hayranlığını gizlemeyen Irak Cumhurbaşkanı Talabani, bir sabah kahvaltısında kendisine projelerini anlattı. Talabani’nin teklifini kabul eden Mehmet Bey, çok riskli petrol işine girmiş oldu. Çünkü Saddam hayattaydı. Çok ince hesaplar yapmadı, büyük riskleri göze aldı ve hemen karar verdi. Sonuçta dünya devleri arasına giren petrol şirketi Genel Enerji’nin önlenemeyen yükselişinin mimarı oldu. Hem de ülkesinden böyle dev bir şirket çıkararak Türkiye’ye prestij sağladı. Döviz kazandırdı, ekonomik güç kattı.

AĞIR MİSAFİR

2002 yılının bir bahar akşamı 8-10 kişilik bir rezervasyon yaptırmıştı Sepil. Konuğunun önemli olduğunu söyleyip özel ilgi rica etti. Yemek saatine az bir zaman kala kişi sayısını arttırarak 14-15’lere çıkardı. Apar topar masayı büyütmeye çalıştık, akabinde beklenen konuk geldi. Sempatik ve babacan tavırlarıyla dikkat çeken ve yemekten çok etkilenen Talabani eşim Mahmure’ye “Madam muhteşem bir yemek yedik, ellerinize sağlık” dedi. Mehmet Bey’in ağzından çıkan her sözü dikkatle dinleyen ve hayran hayran bakan Talabani, daha sonra Irak Cumhurbaşkanı oldu, Mehmet Sepil de Kuzey Irak’ın en büyük petrol şirketi Genel Enerji’nin CEO’su. Milyarlarca varil petrolü sahibi olan şirket, “Dünya petrol devlerinin arasında artık ben de varım” dedi. Kuzey Irak’taki en büyük petrol sahasına sahip olduktan sonra Sepil, Genel Enerji’yi Londra borsasında işlem gören ve Miran sahasında ortak oldukları Heritage Oil ile birleştirme operasyonu yaptı. Fas, Etiyopya ve Malta’da da petrol arama çalışmalarına devam ediyor.

MUTFAĞA YATIRIM

Gastronomiye uzun yıllardır merakını bildiğim Mehmet Sepil keyif sahibi, idealist kişiliği ile dünyada gezip gördüklerinin ülkemizde olmamasından yakınmaktaydı hep. O nedenle Ege Mutfak Sanatları Akademisi adı altında bir yemek okulu açıyor. Sektöre önemli bir bütçe ayıran Mehmet Bey Ankara’da Taurus İş Merkezi’nde PepperJam ve PopsyRocksy adı altında iki restoran açtı. Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler yetiştirmeyi kafaya koyan ve bu konuda kafa yoran Sepil, gastronomi merkezlerinden San Sebastian’da da incelemelerde bulunacak. Ankara’da İtalyan klasiği olmaya aday PepperJam’de birbirinden güzel orijinal reçeteli pizzaları tatmak mümkün. Yaptığı her işte heyecan duyan ve başarı için hiçbir şey esirgemeyen Mehmet Sepil başkentimize katma değer yaratan en önemli kişiliklerden biri.

ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI BÜYÜK

Irak’a uygulanan ambargodan sonra Kuzey Irak petrollerinin Yumurtalık boru hattı üzerinden ilk kez dünyaya ulaştırılmasını sağlayan Genel Enerji CEO’su Mehmet Sepil, bölgeye katkılarından dolayı “Yılın Kişisi” seçildi. ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan Sepil, sosyal sorumluluk faaliyetlerinde de olukça gönüllü ve hayırlı işler yapıyor. İnsan sermayesinin, şirketin maddi olmayan varlıklarının, yeteneğin, inanmışlığın, bilgi birikimi ve becerilerin, deneyim ve fikirlerin ne dehalar yarattığının göstergesidir Sepil. Aklınıza yatan işlerde geç kalırsanız hayat geç kalanları asla affetmez. Büyük işler başarmak için sadece harekete geçmek yetmez. Ne yapmak istediğinizin rüyasını görmeniz gerekir. Sadece rüyasını görmek yetmez, rüyanın gerçekleşeceğine inanmak gerekir. Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu da uyanmak ve icraata geçmektir. En mükemmel insan, sözlerinde mütevazı, icraatlarında aşırı olandır. Daha nice güzel icraatlar bekliyor Mehmet Sepil’i. Yolun hep açık olsun.

Yorum Yazın