0Yorum

Çeşme'de Balık Hasadı

Geçtiğimiz hafta Çeşme’nin Ildırı bölgesinde Gerence Körfezinde konuşlandırılan uluslararası ödüllü orkinos çiftliğinde balık hasadına tanık oldum. Çiftliğin yaratıcısı ve Aqua Group’un ortağı Nedim Anbar’a “Neden hasat diyorsunuz?” diye sorduğumda kendilerinin koyduğu bir terim olduğunu, yılda iki kez balık toplama işlemi yaptıklarını ve bunu tarladaki ürüne benzettiklerini söyledi.

Fox Tv’de her hafta anlattığım balık raporunda orkinosu tanıtmak için hasat dönemine rastlamam tamamen tesadüf olmuştu. Çok sakin havada 12 dalgıç gemiden havuza atlıyor, balıkları ters çevirip yakalıyorlardı. Diğer yöntem denizin dip kısmında yapıldığından göremiyorduk.

DENİZLERİN EN HIZLISI

Havuzda bile olsa orkinoslar dalgıçlar tarafından çok zor yakalanıyor. Çünkü balıkların hızı saatte 70 km’yi bulabiliyor. Hiç dalganın olmadığı bir günde çok meşakkatli olan bu iş biraz daha kolay oluyor. Akdeniz’de yakalanan balıklar hasat gününe kadar burada uskumru, sardalye, palamut gibi balıklarla besleniyor. Öyle yem falan verilmiyor. O nedenle de Japonlar bu çiftliğin balıklarını çok seviyor. Üstelik dünyada en çok rağbet gören mavi yüzgeçli cins bunlar (bluefin tuna). Suşicilerin ve saşimicilerin en beğendikleri tür... Nefis bir ete sahip. Sırtından pastırması, yanak kısmından karpaçyosu bizim damağımıza çok uygun bir tat oluşturuyor.

JAPON GEMİSİNDE İŞLENİYOR

Çiftlikten çıkarılan balıklar hemen ileride demirlemiş Japon gemisine gönderilip işleniyor. Hasat bitince, gemi okyanusları aşıp Tokyo’ya gidiyor. Tsukiji balık halinde açık arttırmayla satılan balıklar Japonların vazgeçilmezi...

Siyah gözlü, vücudundaki miyoglabin oranı yüksek olan bu balığın protein değeri çok fazla. Dünyada giderek azalan orkinos için avlanma kotası kondu. Son yıllarda tedbirlere uyulması nedeniyle çoğalma gösterdi.

Çiftliklerdeki kafeslerin içinde bir koruyucu ağ daha mevcut. Bu nedenle çevre kirliliğine azami riayet gösteriliyor. Hasat zamanı gemide gözlemciler de bulunuyor, kurallara uyulup uyulmadığını kontrol ediyorlar.

Çiftliğin bulunduğu yerde Nedim Bey’in emekleriyle büyüttüğü binlerce zeytin, limon ve portakal ağaçları ile enginarlar var. Pestisitsiz üretilen bu ürünleri birlikte çalıştığı takım arkadaşlarıyla paylaşıyor.

Hem çevreci hem ülkeye döviz kazandıran önemli bir üretim alanı burası. Oldukça zor bir iş ama üretmekten doğan mutluluk, istihdam yaratma, güzel iş çıkarmanın verdiği keyif ve ülkemize faydalı olma hissi yorgunluğunu alıyor bu insanların...

Not: 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.

Yorum Yazın