0Yorum

İstikbali Önceden Görenler

 

        10 yıl önce Japonya’nın başkenti Tokyo’ya yolculuk yapıyordum. Uçakta boş koltuk yoktu. Kıtalar arası yolculuklar uyumakla bitmiyor, belli aralıklarla uçağın içinde yürüyüş yapmak yararlı oluyor. Ben de gece yarısı uyanıp uçağın içinde dolaşırken herkesin mışıl mışıl uyuduğunu ancak arka koltuklarda iki adet kabin ışığının yandığını farkettim. Antep fıstığı yiyen, Türkçe konuşan iki gencin yanına yaklaşıp “iyi geceler, Türk müsünüz?” diyerek sohbete başladım. Gençlerden bir tanesi o zamanlar HES Kablonun hissedarı İlhan Büyükmıhçı, diğeri de aynı firmanın mühendisiydi.

        İnovasyon ekonomisini biraz geç önemseyen Türkiye’de bundan on yıl önce Japonya’ya Kayseri’den fiber optik kablo satmaya giden, bana da “denizler arası fiber optik kablo döşemek için gemi satın alıyoruz, iyi bir kaptan arkadaşınız var mı?” diye sorarak yardım isteyen iki genci tanıdıktan sonra Kayseri mucizesine inanmamak gerçekçilikten o kadar uzaklaşmakla eş anlamlıdır. 

KAYSERİLİLER DENİZ ÜRÜNLERİNİ ÇOK SEVERLER

        Abdülhamit’in Osmanlı saray mutfağına sık sık Kayseri’nin Sultan Sazlığı gölünden ıstakoz getirttiği söylenir. Istakoz dedikleri sanıyorum tatlı su kereviti olsa gerek. Erciyes dağında fosilleşmiş deniz kabuklularına rastlayanlar da çok eski çağlarda denizin belirtileri olduğuna atıf yaparlar.

        Kayseri Sanayi Odası başkanı ve Boydak Holding yönetim kurulu başkan vekili Mustafa Boydak, Kayseri’ye ilk can suyunu verenlerdendir. Kayseri’nin istikbaline her şeyini adayan Boydak, Ankara’ya her geldiğinde fırsat buldukça Trilye’ye uğrar. Hatta davetli olarak gittiği resepsiyonları bile atıştırma ile geçiştirip finali balıkla yapar. Birkaç hamle sonrasını görebilen bir zekaya sahip olan Mustafa Boydak’ın holding bünyesinde tekstilden mobilyaya; finanstan pazarlamaya; endüstriyel ürün üretiminden kablo, metal ve enerji üretimine kadar pek çok hayati öneme haiz sektörlerin iş kolları bulunmaktadır. 

İSTİKBAL VE BELLONA DÜNYA MARKASI

        Bellona’yı çok ünlü bir İtalyan markası olarak anımsayanlara bile rastladım. Avrupa’dan Fas’a kadar ihraç edilen, yıllık 100 milyar dolara yaklaşan ihracat hacmine sahip olan mobilya firmaları Kayseri’nin bağrından çıkmıştır. Gurur kaynağımız firmanın yurtdışındaki mağaza sayısı yakın zamanda 300 olarak hedeflenmiştir.

        Kayseri mucizesini yaratan Boydakları anlatmaya sayfalar yetmez. Hacılar gibi kıraç bir yerde doğan Boydaklar doğdukları köyü ihya etmiş, fabrika üstüne fabrika kurmuşlar. Darısı doğduğu büyüdüğü köye bir daha uğramayan iş adamlarının başına!

        Başarının gizi ısrarla istemektir. Israrla isterseniz görebildiğiniz en uzak yerlere gidin, oraya ulaştığınızda daha uzak yerler olduğunu göreceksiniz. Daha uzakların mesafelerini dürüst ve verimli çalışanlar kısaltır. İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın