0Yorum

Karides Güveç

ÇITIR ÇITIR KARİDES 

                   Türkiye’de İskenderun Körfezi dışında pek büyüklerine rastlanmayan karidesin, okyanuslarda ıstakozu aşan boylarını görmek mümkündür.

                   Marmara bölgesinde özellikle Karabiga ve Tekirdağ yörelerinde pembemsi, küçük boy ve çok lezzetli bir karides çıkar. Bir zamanlar İstanbul’da ve Marmara’da daha küçük ve rengi kahverengiye çalan ‘’kanal karidesi’’ çıkardı. Akdeniz’de karidesin boyu büyür, rengi bejleşir. Mükemmel lezzete sahip olan İskenderun karidesi ön plana çıkar.

                   Uzakdoğuda çiğ tüketildiğine rastladım. Birkaç saat marinada bekletildikten sonra çiğ yeme adeti gelişmiştir. Tamamen şeffaf ve küçük olan türüne ‘’teke’’ denir; tüketilmesi pek tercih edilmez ama harika bir balık yemi olarak kullanılır. Ülkemizde evlerde pişirilmesi pek yaygın olmayan karides, İspanya gibi ülkelerde sinemalarda yediğimiz patlamış mısır, leblebi gibi tüketilmektedir. 

UZAKDOĞU’DA TATLILARDA BİLE KULLANILIR 

                   JAPONYA ve Singapur gibi ülkelerde naneli şeker yerine karidesli şeker yapılır. İçkinin yanında alacağınız kuruyemişte, cipste karides kokusu alırsanız hiç şaşırmayın. Karidesi en popüler yeme şekli haşlanmış halidir. Kaynar suyun içine bütün karidesleri atıp üç dakika kadar kaynattıktan sonra bir tabağın içine dizip zeytinyağı ve limon sosu döküp üzerini maydanozla süslüyorsunuz. Bu method en çok “çim çim” dediğimiz küçük karideslerde kullanılır.

                   Karidesleri pişirmenin bir diğer yöntemi de ‘’sote etmek‘’tir. Tavaya koyduğunuz tereyağı veya zeytinyağını eritip kafa ve kuyruklarını bırakarak yüksek ateşte hızla karıştırarak pişirebilirsiniz. Erittiğiniz yağın içine 1-2 diş sarımsak koyup çok hafif kavurduktan sonra karidesleri ekleyip, pişmesine az bir süre kalınca iki çorba kaşığı beyaz şarap ilave edebilirsiniz. Şaraptan sonra bir dakika daha pişirmeye devam edin. Ateşten almadan önce taze kekik yapraklarını serpiştirin. Karidesleri tam soyulmuş olarak pişirmeyin, kabuk ve kuyruğunu üzerinde bırakın, daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.

                   Karidesleri ızgarada pişirmek de iyi netice verir. Eğer küçük karides kullanacaksanız, bunları çöp şişe dizerek yapmalısınız ki ızgara tellerinden aşağıya düşmesin. Çöp şiş karides yaparken ahşap şişlerin yanmalarını önlemek için yarım saat kadar soğuk su içinde bekletin. Karidesleri şişlere dizerken birbirlerine sırt sırta değmeleri gerekir ki araları yanmasın. Karidesleri 15 -20 dakika sızma yağın içinde tane karabiber ve defne yapraklarının bulunduğu bir marine kabında bekletirseniz çok iyi sonuç alırsınız.

                   Karidesleri salata yapımında “kokteyl” olarak soğuk da tüketebilirsiniz. Yağda yufkaya sararak kızarttığınızda çıtır çıtır bir lezzetle karşılaşırsınız. Bu hafta tek tarifle sınırlı kalmadık ama en yaygın olarak tüketilen şekli karides güveci daha kapsamlı anlattık. 

 

KARİDES GÜVEÇ 

Malzemeler                     : 

  •          1 kg. orta boy karides
  •          500 gr doğranmış domates
  •          3 adet sivri biber
  •          250 gr. mantar
  •          4 adet defne yaprağı
  •          2 çorba kaşığı sirke
  •          2 çorba kaşığı tereyağı
  •          1 çay kaşığı tuz
  •          1 çay kaşığı karabiber
  •          100 gr. kaşar peyniri 

 

Yapılışı                            : 

                   Karidesler kaynar sirkeli suda beş dakika haşlanır. Daha sonra suyu süzülen karideslerin kabuğu soyulur. Tavada eritilen tereyağın içine domatesler ilave edilir, 3-4 dakika pişirilir. Sonra çekirdekleri temizlenmiş ve çok küçük doğranmış biberler ilave edilir. 2-3 dakika sonra karışıma ince doğranmış mantar, defne yaprakları, tuz ve karabiber katılır. Mantar suyunu çekince karides ilave edilip birlikte birkaç dakika pişirilir. Karışım güvece aktarıldıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Güveç fırına konulup üzerindeki kaşar tamamen eridikten sonra çıkartılır ve servis edilir. Afiyet olsun.

 

          

 

Yorum Yazın