0Yorum

Danimarka'nın Örnek Atağı

Trilye’nin “Başkentin başkenti” olarak anılması yerli ve yabancı çok önemli konukları ağırlamasından kaynaklanıyor. Hem köşe yazarı hem de restoran sahibi olmam nedeniyle çok sık davetlere zamanımın el verdiği ölçüde gidebiliyorum.  

İşte bu davetlerden birisinde Danimarka Büyükelçiliği rezidansında Büyükelçi Danny Annan’ın konuğu oldum ve duygu yüklü bir gece yaşadım. Kendimi evimde hissetiğim gecede Annan’ın konukseverliği, samimiyeti inanılmazdı. Hele yanımda oturan ve mükemmel Türkçe konuşan Fransa Büyükelçisi Herve Magro ve karşımda Kore Büyükelçisi Won Ik Lee olunca gecenin nasıl geçtiğini anlamadım.

ANNAN’IN SÜRPRİZİ

Gecenin asıl teması sürdürülebilirlik, gıda israfı ve Danimarka örneğiydi. Hepimizin geleceğini ilgilendiren konu ile ilgili konuşma yapan Büyükelçi Annan, Danimarka’da istikbal vaat eden yetenekli şef Buğra Özdemir’i iki üç günlüğüne Ankara’ya getirtmiş. Michelinli şeflerle birlikte çalışan genç şef salatalık suyu ile palamut salamurayı, altı çeşit mantarı on saat pişirerek hazırladığı mantar bulyonu ile langustu çok güzel uyumlaştırmış. Kereviz cipsi ise bir harikaydı. Göze hitap eden yemekler lezzetliydi. Porsiyonlar gıda israfını önlemeye yönelik ve sürdürülebilirlik üzerine mesaj veren cinstendi.

Danimarkalı çiftçilerin çevreye minimum etki vererek maksimum rekolte elde etmelerini sağlayan hassas tarım teknolojilerini kullandığını belirtti Büyükelçi Annan. Küresel gıda tedariğinin, iklim değişikliği ve çevresel tahribatın yol açtığı kuraklık, sel, yükselen sıcaklık değerleri, biyoçeşitlilik kaybı ve silahlı çatışma sebebiyle gittikçe kırılganlaştığını ve gıdanın tarladan sofraya kadar takip ettiği yolu belirsiz kıldığını söyleyen Annan, 2050 yılında dünya nüfusunun 9,6 milyar olacağını vurguladı.

ÖNCÜ KAMPANYA

Danimarka’da gıda israfının azaltılmasına yönelik kampanya başarılı sonuç vermiş. 2006 yılından beri gıda israfının yüzde 25 azalmasını sağlamış. 1990 yılından 2021 yılının sonuna kadar sera gazı emisyonunu yüzde 16 azaltan Danimarka üretim hacmini yüzde 35 arttırmış. Danimarka Çevre ve Gıda Bakanlığı verilerine göre nüfusu 5,8 milyon olan ülkenin gıda sistemi 15 milyon kişiyi besleyecek kadar gıda üretmekte.

Danimarka’nın hedefleri çok büyük. 2050 yılına kadar karbon nötr olmasını planlıyorlar. Gıda sektöründe yeni değişim hamleleri yapan Danimarka gerçekten bu konuda öncü oluyor. Zaten iyi bir oyunun son söze ihtiyacı yok.

Teşekkürler Mr. Annan, tüm ülkelerin aynı yolda ilerlemesi için dikkat çektiğiniz ve önemli bilgileri paylaştığınız için...

Yorum Yazın