0Yorum

Seyyar Lezzetler Baş Tacımız

Çocukluğumuzdan beri sokak lezzetlerine hep mesafeliyiz. Aslında çok yanlış. Hijyene o kadar dikkat eden o denli titiz ve lezzetli üretim yapan sokak satıcıları var ki şapka çıkartırsınız.

Gençlik yıllarımda Harp Okulu’ndan mezun olduğum sene bile limonata arabasında limonata sattığımı dün gibi hatırlıyorum. Hem de sağımda solumda satış yapan seyyar satıcılar saatlerce beklerken ben iki güğümü bir saatte bitirirdim Çanakkale’de cuma pazarının önünde. Çünkü beyaz ütülü gömlekli ve pantalonlu tertemiz bir satıcının sunduğu bardaklar dahil müşterilerin dikkatini çekiyor, niyeti olmayan bile uğrayıp limonata içiyordu.

Uzak Doğu’da ve Amerika’da sokak satıcıları çok yaygın. New York’ta yılın sokak satıcısı ödülü veriliyor her yıl. Ülkemizde de bu ödüller verilmeye başlandı ve bu ödüllü sokak satıcılarının en başında Beyoğlu’nun ünlü Sabırtaşı İçli Köftecisi var.  

SABRIN SONU İÇLİ KÖFTE

Galatasaray Lisesi’nin karşısında mekanın önünde cam dolapta içli köfteler satan temiz giyimli beyefendiye rastlarsınız. Çoğu zaman kuyruk olur, ama milli piyango kuyruğu değil, lezzetin peşine düşenler kuyruğu. Taze çıkmış köfteler kısa sürede tükenir.  

Günde ortalama 300 – 400 adet üretiyorlar. Sabır isteyen, meşakkatli bir iş içli köfte. Yukarıda asansörsüz binanın en üst katında lokantada servis yapılıyor. Sadece içli köfte değil, ekşili köfte gibi geleneksel tencere yemekleri de var. Merdivenler uzun olduğu için tam orta kata sandalye koymuşlar ve “Dinlenme İstasyonu” diye yazmışlar!...

 

HİKAYESİ VAR

Sabırtaşı’nın sahibi Mustafa Topçuoğlu babası Ali Bey’den devralmış bayrağı. Mustafa Bey, zarif eşi Fatma Hanım ile birlikte işletiyor mekanı. Annesinin isteğiyle açmışlar. Baba Ali Topçuoğlu Kahramanmaraş’ta toptancı iken iflas edip İstanbul’a geliyor. Çaresiz kalan aile para kazanma yollarını arıyor. Anne Fatma Hanım ısrar ediyor, “İçli köfte yapıp satın” diyor. Yıllarca çalışarak, didinerek içli köfte satarak borçları ödüyor aile. Kahramanmaraş’a özgü ve yerel malzeme ile yapılıyor ama en önemlisi bu işi severek yapıyor karı koca ve aşklarını katıyorlar içli köfteye. Öznur Turalıoğlu, damağına güvendiğim, yemek gustosu olan bir dostum. Onun önerisiyle geldik buraya. Ama şimdi ben öneriyorum, yolunuz Beyoğlu’na düşsün ve efsane içli köfteden mutlafa tadın.

 

Yorum Yazın