0Yorum

Berlin'de Lezzet Turu

Berlin’de en çok özlediğim ve yemeklerinden her zaman büyük keyif aldığım yer Baba Pirzola. Çünkü damağım en çok burada mutlu oluyor. Allayıp pullayıp sunulan, ağzınıza attığınızda şeklin maksada kurban olduğuna karar verdiğiniz lezzetsiz ama bir dönem trendy olmuş mekanlarda yaşadığınız deneyimlerden sonra burada “Oh!” diyebiliyorsunuz. Kömür ızgarasında pişen kuzu pirzola, kuzu şiş, Adana kebabını Türkiye’de bulmak da biraz zor.  

Lavaş ekmeği ve soğuk mezelerle başlangıç yaptığınız acılı ezme, atom, tarator Almanya’da yarım asırdan fazla yaşanan hasreti bitirmiş gibi. Baba Pirzola’nın sahibi Tamer Akkılıç son derece vizyon sahibi. Almanya’da yaşayan Türkler de Almanlar da kendisine teşekkür borçlu. Çünkü yıllardır süren özleme son vermiş. Zarif eşi Serap Hanım da işin başında. Mükemmelin peşindeler... Türkiye’den gelen bakan, bürokrat, aktör, oyuncu, herkesin Berlin’deki ikinci adresi Baba Pirzola. Künefe yemeden ayrılmayın, Berlin’in yolları düz, akabinde keyifli bir yürüyüş yapıp kalori yakarsınız ama ağzınızdaki tadın bitimi çok uzun sürer.

PORTAKAL ÇORBASI

Tamer Bey, sürekli inovasyon peşinde... Portakal çorbası ile hem içimizi ısıttı hem de ruhumuzu. Narenciye ürünlerinden yapılan bu çorba yakında üne kavuşursa anavatanı Baba Pirzola’dır. Ne tatlı ne ekşi öyle kıvamlı bir lezzeti var ki soğuk kış günlerinde ilaç niyetine içilir.

Tavuk kanat ve meze balık konseptlerinde iki ayrı mekan açmaya hazırlanan Akkılıç hummalı bi şekilde çalışıyor. Cesur ama gastronomi konusunda oldukça donanımlı, iki hamle sonrasını görüyor. Tamer Bey’in en büyük şansı da Almanya’nın en iyi tedarikçi firmalarından birinin sahibi Kadir Gezer ile omuz omuza çalışması... Yeni açacağı mekanlarda kuyruk olacağını şimdiden tahmin ediyorum çünkü Almanya’da Türk mutfağına başka gözlerle bakan yabancıların imajını değiştirdi.

OSMANLI ŞNİTZEL

Tamer Akkılıç’ın ünlü KaDeWe mağazasının yanıbaşında hizmet veren, Almanların çok sevdiği Faustus isimli restoranında deneme şansımın olduğu Osmanlı şnitzel çok ilginç ve lezzetli. Genç ve yetenekli şef Tunay Yıldız, şnitzelin Avusturyalılara ait olmadığını daha önceleri Osmanlı mutfağında bulunduğunu söylüyor ve galeta unu yerine tarhana kullanıyor. Sonuç muhteşem!

Yolunuz Berlin’e düşerse Baba Pirzola, Mola, Faustus gibi Türk girişimcilerin işlettiği restoranlara mutlaka uğrayın, çok gururlanacaksınız.

Not: 2023 yılının hepimize güzellikler getirmesi dileğiyle...

Yorum Yazın