0Yorum

Başkent Günlüğü

Koronavirüs salgını başladığında Ankara’nın nüfusu bir hayli azaldı. Bodrum, Kuşadası, Göcek gibi yerlerde yazlıkları, tekneleri olanlar kente uzun süre uğramadı.

Eylül ayından itibaren kontrollü olsa da eski günlerine dönmeye başladı başkent. Ölü toprağı kalktı şehrin üstünden. Sadece trafiğe değil sosyal hayata yansıyıverdi bu güzel tablo. Büyükelçiler yemekli toplantılara, resepsiyonlara başladılar. Yabancı heyetlerin biri geliyor biri gidiyor başkente. Diplomat trafiği çok yoğun…

Geçtiğimiz hafta resmi temaslarda bulunmak üzere Macaristan Başbakanı Viktor Orban da Ankara’da idi. Yoğun bir günün akşamı eşi ile birlikte soluğu Trilye’de alan Orban, deniz ürünlerine çok ilgili… Ahtapot, karides, levrek ve lagos tercih eden Orban ailesi keyifli bir şekilde ayrıldı restorandan.

LATİN AMERİKA MUTFAĞI

Son yirmi yıldır başkentte dikkati en çok çeken konulardan birisi Güney Amerikalı diplomatların ülkelerinde üretilen ürünleri cansiperane tanıtması. Brezilya cevizinden Şili şaraplarına, kinoadan chirimoya meyvesine kadar ülkelerinin ürünleri ile ilgili çalışmalara tanıklığıma bir yenisi daha eklendi: Güney Amerika yemekleri.

Geçtiğimiz ay Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde hummalı bir çalışma vardı. Latin Amerika ülkelerinin 200’üncü bağımsızlığı yılı onuruna bir etkinlik düzenlendi. Big Chefs’lerin yaratıcısı Gamze Cizreli’nin yeğeni Süreyya Gamze Cizreli de ekibin içindeydi. Öğretim Görevlisi Ali Ünal bir yetenek ve disiplinli çalışma gurusu. Ankara’daki Latin Amerika büyükelçilerinin konutunda görevli yetenekli şefleri koordineli olarak icraata yönlendirdi Ali Bey. Ülkelerinin en popüler yemeklerini hazırlayan şefler, Türkiye’de aradıkları kaliteli malzemelere kolay erişebildiklerinden dolayı oldukça mutluydular.  

El Salvador’un pankeke benzeyen ama çıtır ve hafif çöreği ‘pupusas’ dikkatimi çekti. Fasulye püresi ve peynirle doldurulmuş mısır hamurundan yapılan ‘pupusas’ oldukça ilginçti. El Salvador’un revaniye benzeyen ama hiç baymayan ‘quesadilla’sı, Guatemala’nın Hindistan cevizi yaprağı ve baharatlı şeker çubuklarından yapılmış ‘cocada’sı ve de Peru’nun ‘ceviche’si… Seviçe, Güney Amerika yemekleri arasında en çok tanınanı. Levrekten olanı çok yaygın, diğer deniz ürünleri ile de yapılabiliyor. Misket limon suyunda kısa sürede hazırlanıyor.

Peru Büyükelçisi Alberto Campana Boluarte, ülkelerinin dünya çapında yaptığı mutfak akımını Türkiye’de de konuşturuyor. Geldiği günden beri sempatik, cana yakın tavırları ile dikkat çeken Alberto’ya yüzlerce çeşit patatesin yetiştiği Peru’da patatesten yapılan en sevdiğim yemekleri ‘causa’yı da listeye almadığı için birazcık sitem ettim…

Yorum Yazın