0Yorum

Uzaydaki Türkler

Padişah, maiyetini önemli bir görev için sınamak istemiş. Birçok güçlü ve akıllı adam etrafında toplanmış. Padişah onları bugüne kadar görüp görebilecekleri en kocaman kapının önüne getirerek şöyle söylemiş. “Siz akıllı insanlar, benim bir sorunum var ve hanginizin bunu çözebileceğini görmek istiyorum. Burada krallığımdaki en büyük ve ağır kapıyı görüyorsunuz. Hanginiz bunu açabilirsiniz?” Saray mensuplarından bazıları açamayız der gibi başlarını sallamış. Diğerleri, çevresindekilere göre daha akıllı sayılanlar, kapıyı daha yakından incelemiş fakat onlar da açamayacaklarını kabul etmişler. Bu akıllı insanlar böyle söyleyince saraylılar sorunun çözülemeyecek kadar zor olduğunda fikir birliğine varmışlar. Sadece bir vezir kapının yanına giderek onu şöyle bir gözden geçirmiş ve elleriyle yoklamış, açmak için çeşitli yolları denemiş, en sonunda kuvvetle yüklendiğinde ağır kapı açılmış. Meğer kapı zaten tam kapalı değilmiş ve açmak için deneme isteği ve yüreklilikle davranma cesaretinden başka bir şey gerekmiyormuş. Padişah vezire şöyle söylemiş: “Sadece gördüğün ve işittiğine bağlı kalmadan, kendi gücünü devreye soktuğun ve denemeyi göze aldığın için saraydaki görevi sen alacaksın.” Milli Savunma Bakanlığı Bakan Yardımcısı Kemal Yardımcı, çok sevdiğim, vizyon sahibi, dünya ile entegre olmuş inanılmaz bir insan ve Türkiye’nin yetiştirdiği çok değerli bir iş adamıdır. Onun 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Trilye’de ağırladığı ve yemeğin sonunda bizimle tanıştırdığı Özmen çifti kendi güçleriyle dünyayı oynatabilecek insanlardır. Eren ve Fatih Özmen çifti Amerika’da öyle işler yapıyorlar ki dinlerken bile insanın gözleri yaşarıyor. Eren Hanım Gazetecilik Basın Yayın bölümünü bitirdikten sonra ABD’ye MBA yapmaya gidiyor. Fatih Özmen de Ankara Üniversitesi Elektronik Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra yüksek lisans yapmaya gittiği ABD’de eşi Eren Hanım’la yolları kesişiyor. Evliliklerinin 25. yılında Ankara Balık Restoran'ı Trilye’ye gelen çift öyle bir mutluluk yaşıyordu ki etkilenmemek elde değil. Eren ve Fatih Özmen çifti yeni uzay mekiği yapan firmanın sahipleri. Soğuk savaş sırasında Rusların yaptığı çalışmalardan yola çıkarak uzun yıllar önce hayal ettiklerini gerçekleştiriyorlar. Yeni uzay mekiğine “Hayallerini Kovalayanlar” ismini veren Özmen çifti sanki öğrencilik yaşantısına yeni başlamış gibi de heyecanlı, mütevazı tavırlar sergiliyorlar.

YAŞAYAN EFSANE ÖDÜLÜ

Amerika’da geçen yıl en hızlı büyüyen 6. şirket seçilen ve başarıdan başarıya koşan firmanın sahibinin Ankara’dan çıkan bir Türk olması bizi ayrıca daha da gururlandırıyor. Eren Özmen iki ay önce “Yaşayan Efsane” seçiliyor. Yaşantısı ve kısa zamanda yakaladığı başarı gerçekten efsane. Sierra Nevada Corporation (SNC) firmasının sahibi olan Eren Hanım’ın şirketi Nevada merkezli. 1994 yılında 20 kişinin çalıştığı firma şu anda 2100 kişiyi istihdam ediyor. Elektronik, uzay, havacılık, mikro uydu, uçak, iletişim sistemleri ve güneş enerjisi alanlarında faaliyet gösteren SNC, Amerikan hükümetinden iş alan bir iş kadınının sahip olduğu en büyük şirket. INC Magazin tarafından 2010 yılında ABD’nin en hızlı büyüyen 10 şirketinden biri seçilen SNC, ABD dışında gelişmekte olan ülkelerde yenilenebilir enerji, telemedicine, nano teknoloji, uzay ve siber operasyon alanlarında şirket satın almalara gidiyor. 7 farklı iş kolunda 15 farklı eyalette faaliyet gösteriyor.

BİR İLKE İMZA ATTI

Eren Hanım, Amerikan ordusuna ilk kez bir Türk kadının şirketi tarafından 20 savaş uçağı satarak bir ilki gerçekleştirmiş oldu. Sohbetimiz sırasında ABD’den gelen telefon gözlerini doldurdu bir ara. İşe yeni aldığı Amerikalı bir bayan kendisine bu şirkette çalıştığı için şükranlarını sunuyordu. Hiç tanımadığı yeni personelinin telefonuna o kadar sıcak yaklaştı ki ulaşılabilir bir patronun tevazuluğu gözlerinden yansıyordu. Eren Hanım’ın ABD’ye sattığı uçakla ABD ordusu konsept değişikliğine gidiyor. Teröristlere, direnişçilere savaşta tek motorlu pervaneli uçağın daha etkili olacağını kabul etmiş bulunuyor. Özmen çiftinin öncülüğünde SNC 2001 yılında “Nevada’da Yılın En Seçkin Şirketi”, 2009 ve 2011’de “Kuzey Nevada’da Çalışılabilecek En İyi Şirket”, 2010 yılında “Florida’nın Çalışılabilecek En İyi Şirketi” ödülünü aldı. Eren Özmen ise 2002 yılında “Yılın Rol Kadın Modeli”, 2005 ve 2006’da “Government Computer News” ödüllerine layık görüldü. Fatih Bey çocukluğundan beri bisiklete meraklı ve Türkiye’de bisiklet milli takımında çalışmış, Türkiye şampiyonu olmuş. Şu anda sahip olduğu motor yatı da dünyada okyanusu geçen birkaç özel yattan biri. Zenginlik, çok yönlü, karşılıklı bağımlılık ilişkilerinin sinerjisidir. Tıpkı Özmen çiftinin sinerjisi gibi. Size bu dünyayı değiştiremeyeceğinizi söyleyecek iki tür insan vardır. Biri böyle bir şeyi denemekten korkanlar, biri de sizin başarılı olmanızdan. Umut ediyorum ki Özmen çifti Türkiye’nin de uzayda söz sahibi olacağı projelere yakın zamanda imzalarını atarlar.

Yorum Yazın