0Yorum

Kendine İnanıp Başarıya Ulaşanlar

1490 yılında Kristof Kolomb, Hint Adaları’na giden yeni ve daha kısa bir yol bulma planını, İspanya kraliçesi Isabella ve Kral Ferdinand’a sunar. Kraliyet bu etkileyici planın incelenmesi amacıyla bir komite kurar.

Coğrafya uzmanları ve bilim insanlarından oluşan kalabalık bir heyet Kolomb’un planlarını inceler ve şu sonuca ulaşır: “Olanaksız!”

Buna rağmen yaptığı hesaplara ve elde ettiği bilgilere güvenen Kristof Kolomb, Kraliçe Isabella ve Kral Ferdinand’ı ikna ederek yolculuk için gerekli maddi desteği sağlar.

En kısa sürede Nina, Pinta ve Küçük Santa Maria adlı gemileriyle yola çıkan Kolomb, ulaşılması olanaksız olarak görülen yeni topraklara ayak basarak o güne kadar düz olduğu düşünülen dünyayı birden yuvarlak hale getirmeyi başarır. Siz kendinize inanın başkaları da size inanacaktır.

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, kendisine inanarak yaşamı boyunca büyük başarılara imza atmış, başkentin renkli bir kişiliğidir. Zarif eşi Fatoş Hanım’la birlikte Ankara’daki pek çok etkinlikte karşılaştığım Türk’ün enerjisine hayran kalırım.

BİLKENT’TE HUKUK DERSLERİ

Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, paylaşmayı çok sever, bildiklerini başkalarının da bilmesini ister. Üniversitede uzun yıllar hukuk dersi verdi pek çok öğrenci yetiştirdi. Öğrencilerinin önemli makamlara geldiğini görünce hep mutlu oldu.  

1968 – 1995 yılları arasında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku anabilim dalında profesör olarak görev yapan Türk, 1995 yılında Ankara Üniversitesi Senatosu üyeliğine seçildi. Bilkent Üniversitesi’nde Anayasa Hukuku ve Ticaret Hukuku derslerinde ondan pek çok hukuk bilgisi öğrendiğini söyleyen bir sürü avukat tanıyorum.

BAKANLIK YILLARI

Milletvekili olarak TBMM’ne giren Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, 55’inci hükümette Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 1999 yılında 56’ıncı hükümette İsmet Sezgin’den Milli Savunma Bakanlığı görevini devraldı.

Genelkurmay Başkanlığı Sosyal Hizmetler Başkanı olarak görev yaptığım dönemde Milli Savunma Bakanlığı’nın ağırlama, ikram, yemek gibi etkinlikleri tarafımızdan yürütülüyordu. Hikmet Sami Türk’ün bakanlık yaptığı dönemde yakın ilişkilerde bulunduk. Son derece sade bir yaşam içindeydi bakan olduğu dönemde, ayrıcalık istemezdi, tabldotta çıkan yemekten yerdi. Devlet parasına karşı oldukça tutumlu idi. Hiçbir özel isteği olmazdı. Sağlığına ve beslenmesine çok dikkat ederdi.

Geçtiğimiz ay Pet Holding’in sahibi Güntekin Köksal Bey’in doğum günü kutlamasında karşılaştık Hikmet Bey ve eşi Fatoş Hanım ile. Güntekin Bey’in kızı Zeynep Köksal Yaykıran Hanımefendi müthiş bir ev sahipliği yaptı. Yemek hususunda tam bir otorite olan Zeynep Hanım, babasının arkadaşlarına büyük ihtimam gösterdi. Bunlardan birisi de Hikmet Sami Türk idi. Bakanlık yıllarından yakından bildiğim titizliğine aynen devam ediyordu Türk.

SOSYAL İNSAN

Ankara’daki sosyal ve özellikle kültürel etkinliklerde her zaman yerini alır Hikmet Bey ve eşi Fatoş Hanım. Resim sergisi, kitap fuarı, imza günü gibi özel davetlerde emek veren sanatçıları, yazarları hiç yalnız bırakmaz ve desteğini esirgemezler.

Sosyal sorumluluk projelerine büyük destek verir Prof. Dr. Hikmet Sami Türk. Devlet, Milli Savunma Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı yaptığı dönemlerde de yoğun mesaisine rağmen topluma faydalı olma yönündeki çalışmalarını hiç aksatmamıştır.

Milliyet Gazetesi’ndeki yazıları sürekli takip eden Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, “Şair ve Öğretmen Kimliğiyle Behçet Necatigil”, “Siyasi Partiler ve Seçim Hukukunun Temel Sorunları ve Çözümleri”, “Temel Yasa Anayasa”, “Anayasaya Aykırı Anayasa Değişikliği”, “Terörizmle Mücadelenin Hukuki Boyutları”, Daha İyi Bir Anayasa İçin”, “Ticari Ortaklıklarının Birleşmesinde Nevilerin Aynı Olması Koşulu” isimli kitapları ile hukuk konusunda ülkenin duayen isimlerindendir.

SAYISIZ ÖDÜL

Bafra Ortaokulu ve Kabataş Erkek Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine giren ve başarı ile mezun olan Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, doktorasını Almanya’da Köln Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yaptı. Siyasetçi, hukukçu, milletvekili, bakan, öğretim üyesi unvanları bulunan mütevazı ve değerli insan Türk herkesin görüşüne saygılı, kibar ve beyefendi duruşuyla her zaman takdir kazanmıştır. Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca dillerini çok iyi konuşan Hikmet Bey, Akis Dergisi Birincilik Ödülünden, Türkiye İş Bankası Toplum ve İnsan Bilimleri Büyük Ödülüne kadar pek çok ödülün sahibidir. Türk seçim sistemi ve ticaret hukukuyla ilgili konularda makaleler yazan, çok okuyan, gündemi sürekli takip eden bir yapıya sahiptir Hikmet Sami Türk.

Günlük haberlerde de sık sık görüşüne başvurulan eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk hiç kimsenin talebini kırmaz. Babacan tavrıyla herkese eşit mesafede yaklaşmaya çalışan, hayatını hukuka ve adalete adamış, ülke sevgisi yüreğinde olan değerli bir isimdir. Karadenizli olma özelliğinden midir yoksa sağlıklı yaşamı tercih ettiğinden mi bilemiyorum ama deniz ürünlerine oldukça ilgilidir Sami Bey. Pandemiden önce Trilye’de uzun yıllardır konuğum olan Prof. Dr. Hikmet Sami Türk’e ve zarif eşi Fatoş Hanım’a sağlıklı bir yaşam diliyorum.

Tecrübe insanın başına gelen şey değildir, o insanın başına gelenlerle ne yaptığıdır.

Yorum Yazın