0Yorum

Japonya'da Pembe Bahar

Nedense Japonya seyahatlerimi hep nisan ayına getirmeye çalışıyorum. Uçak inişe geçtiği anda sakura mevsiminin cıvıl cıvıl güzelliğini, ağaçların çiçeklerinde görünce uzun süren yolculuğun yorgunluğunu da atıyorsunuz.

Japonca bir sözcük olan ‘sakura’nın Türkçesi ‘kiraz çiçeği’ demek. 200’den fazla çeşidi olan sakuralar açtıklarında büyüleyici bir hayal alemini gözler önüne seriyor. Ancak Japonlarda bu denli tutku yapan sakuralarda hayatın mucizesi gibi derin şeyler var.

KÜLTÜRLERİNDE ÖNEMLİ

Sakuranın Japon kültüründe çok özel bir yeri var. Akşam televizyon haberlerinde hava durumundan sonra sakura durumu da veriliyor. Japon kızları sakura kıyafetlerini giyip gün boyu sokaklarda dolaşıyorlar.

Sakura çiçekleri ağır ağır açıyor ama çok çabuk dökülüyor. Sabahları nehirlerin, kanalların üzerinde yüzen sakura çiçeklerini gördüğünüzde kar yağmış hissine kapılıyorsunuz. Hem hayatın başlangıcını hem de kaçınılmaz sonunu simgeler sakura. Baharın müjdecisi olmasına rağmen en güzel halindeyken dallarından düşmesi nedeniyle ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade eder.

MEGURO NEHRİ BÜYÜLEYİCİ

Kentlerde iki haftalık festivallerle ‘Sakura Zensen’ ülkede büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

JapoJaponlar çok önemli günleri için sakura zamanına tarih veriyor; evlilik gibi. O nedenle bu mevsimde Japonya’da restoran ve otellerde yer bulmak çok zor. Tedbir alıp rezervasyon yaptırmak gerekiyor.  

      

Şehir merkezinden 40 dakika ötedeki Meguro Nehri boyunca 800 civarında kiraz ağacı iki yönlü muhteşem bir manzara oluşturuyor. Akşamları aydınlatılıyor. Yoyogi parkı da en sevdiğim sakura bölgesi. Güzelliğin ve estetiğin simgesi olan kiraz çiçekleri açtığında Japonlar parklara, bahçelere, tapınaklara akın ediyor; sadece çiçekleri seyretmek için.

Güzellik, görenin güzel gözlerindedir aslında. Çiçeklere bakarak bulutları değil; güneşi gören olmak, insana gerçekten pozitif enerji veriyor.

Yorum Yazın