Aylar önce yakın dostum Yalçın Avcı, Volkswagen Arena’da bir gastronomi etkinliği yapacağını çok heyecanlı bir şekilde anlattı. Hummalı bir çalışma başlattı. Yasemin Pirinççioğlu ile yolları kesişince tam bir sinerji oluştu. Gastro Entertainment tamamen geleneksel mutfak kültürleri üzerine gerçekleştirilen ilk uluslararası organizasyon. Ben de günübirlik İstanbul’a gidiş dönüş seyahatlerimin rekorunu kırarak konuşmacı olarak “Mavi Vatanda Yolculuk” temalı bir sunum yaptım. Ebru Baybara Demir, Didem Şenol ve Engin Akın’ı dinleyebildim sadece. Vaktim olsaydı iki gün boyunca hiç ayrılmazdım Gastro Entertainment etkinliğinden.
YENİLEBİLİR KOZMETİKLER
CarrefourSA’nın reyonu en ilgimi çeken standartlardan biriydi. Karides ve bazı deniz ürünleri gerçekten yenilebilir kozmetik. Cildin yaşlanmasını geciktiriyor ve insanı genç bırakıyor. Konuşmamın bir bölümünde taze balığın nasıl anlaşıldığını anlattım. Ama CarrefourSA’nın tezgahında gördüğüm rengarenk balıklar taze balığın tam tanımıydı.
GELENEKSELİN HAM MADDELERİ
Geleneksel mutfak üzerine ahkam kesip, ithal ürün kullanmak nasıl bir korelasyon bir türlü çözemedim.
Ülkemizde 2 kg yemek ile 1 kg süt elde ederek kaliteli süt ürünleri yapmak çok zor. Ancak ticari kaygınız olmadığı zaman ideallerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Borusan’ın yarattığı The Farm of 38-30 Çiftliği gibi. Artık kimse bana Viyana’da Fabios’ta yediği burrata’yı, Milano’daki Cracco Peck’teki mozarellayı anlatmasın. Çok etkilendim.
Sürekli inovasyon halinde, Malatya kayısısını dünya markası yapan Malatya Pazarı ülkemizin bir başka gurur kaynağı. Cihan-Ser’in Kars’ta ürettiği gravyerlerin tekerlekleri seyretmelik! Yıllarca para maliyeti yüzünden sütü satıp faizden kazanmak daha kolay olduğu için Kars kaşarı ve gravyerini kaybetme tehlikesiyle kalan ülkemizin peynir üreticileri yeniden atağa geçti. Anavarza balının dünyadaki bal piyasasında farklılık yaratma çabaları takdir edilmeli. Binlerce çiçekten değişik aromalı ballar ülkemizin ayrı bir zenginliği.
SIFIR ATIK
Tabi geleneksel üretimin sürdürülebilirliği için doğayı temiz tutmak lazım. Zeliha Sunal’ın standı çok dikkat çekiciydi bu bağlamda. Sıfır atık temalı stantta doğayı koruma amacı ön planda. Gazoz kapakları bile nasıl değerlendirilmiş, atıklar nasıl sanat eserine dönüştürülmüş görülmeli.
Genç aşçılar mutfağımızı iyi yerlere taşıyacak. Yüreği ülke sevgisi ile dolan üreticilerin varlığı umut verici. Büyük bir heyecanla Siirt perde pilavını ve ülkemizin nadide pirinçlerini tanıtırken sevincinin yüzüne yansıdığını gördüğüm yemek yazarı Engin Akın’ı dinlerken rengarenk rüyalara daldım.
Son Yorumlar