Restoranımı açtığım ilk günden beri titizlikle uyguladığım bir konu var. Eğer kalamar kullanıyorsam Ayvalık’tan, karidesi İskenderun’dan, mercanı Saroz Körfezi’nden, ıstakozu Gökçeada’dan, kalkanı Samsun ya da Sinop’tan getirtiyorum. Çanakkale Kösedere domatesinden Anamur muzuna kadar Anadolu’nun her ürünü buram buram yerli kokar. En geç en erkendir deyip güzel çalışmalar içinde olan, uzun yıllardır tanıdığım Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’ye, Türk Patent Enstitüsü’ne geleneksele ve yerele verdikleri önemden dolayı teşekkürler.
KOPYACILIK YAYGIN
İnovatif olan, yeni ile yetinmeyip yepyeni ürünleri üreten girişimcileri yürekten destekliyorum. Ama bir o kadar da kopyacı var. Aynı lokantayı taklit ederek hemen yanı başına mekan açıp bu işleri kolay sanan taklitçiler uzun ömürlü olmuyor. Orta vadede asıllarının işine yarıyor, onları daha da güçlendiriyor. Restoran ve dükkanların kopyalarını engelleyecek yaptırım yok. Ancak gerçek yöresel ürünlerimizi koruyacak bir sistem var; coğrafi işaret. Bir yöreye, köye ya da kente özel bir ürün, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edildiğinde, hakkı olmadan o ürünlerin kullanılması yasa gereği mümkün değil.
AMBLEM ZORUNLULUĞU
Türk Patent Enstitüsü’nün son zamanlarda yaptığı atakla tescil aşamasındaki coğrafi işaretlere göz gezdirince çok sevindim. Zaman zaman yurt dışı seyahatlerimde bir markete su almak için girdiğimde raflarda altın sarısı Malatya kayısısını görüp elimi uzattığım oluyor. Ama sadece ‘Türk Malı’ yazması yeterli değildi. Şimdi paketlerde tescilli coğrafi işaret ile birlikte ‘amblem’ kullanımı zorunlu hale geldi. Kırmızı renk menşei adı olarak tescillenmişleri (örneğin Malatya kayısısı); yeşil renk mahreç işareti (örneğin Adana kebabı gibi yurdun her yerinde yapılanları); turkuaz renk ise geleneksel yemekleri ifade ediyor. Şu an Avrupa Birliği’nden tescilli sadece 3 ürün bulunuyor; Antep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı.
Tescilli coğrafi işaret sayısının 222’ye ulaştığı bu günlerde yeni başvurularda ise neler var neler: Adana şalgamı, Andırın kirazı, Alanya avokadosu, Antalya Tavşan Yüreği zeytini, Bayburt çiçek balı gibi 408 coğrafi işaretin başvuru süreci devam ediyor. Ayrıca 200’ün üzerinde bekleyen tescil de mevcut.
Dünyanın en önemli coğrafyasında konuşlanan ülkemizdeki ürünlerin gerçekten rakibi yok. Coğrafi işaret sisteminin yerel üretimi, kırsal kalkınmayı desteklemesi, geleneksel bilgi ve kültürel değerleri, üreticileri tüketicileri koruması gibi çok yönlü faydası var.
Coğrafi işaretleme atağı bana umut ve cesaret verdi. İyi yoldayız, doğru yoldayız.
Son Yorumlar