0Yorum

Denizsiz Kentin Ar-Ge'ci Balıkçısına Japonlar Bayıldı - 30 Mart 2013 Milliyet Business Ankara

Denizden uzak bir kentte balığı çok sayıda üstelik inovatif yöntemlerle sunan Süreyya Üzmez'e uluslararası ilgi var.

Trilye Balık Restoranı'nın sahibi Süreyya Üzmez, çocukluğundan beri denizle iç içe. Çanakkaleli olması bunda önemli etken tabii ama, akrabalarının balık konservesi işiyle uğraşması onun altı yaşından itibaren denizin yanı sıra balıkla yakın ilişkiye sokmuş.

Üzmez'in deniz ürünlerine bu sağlam temelli başlangıcının uygulamaya dönüştüğü ilk yer Genelkurmay Başkanlığı'nda görev yaptığı dönemde yemek yapımını üstlenmesi ile olur. Günde 3 bin kişiye yemek yaparak uzun yıllar sürdürdüğü bu görev İstanbul'a tayini çıkması ile sona erer, çünkü Üzmez emekli olmaya karar verir. 2002'de Gaziosmanpaşa'da bir sokak arasında ünü dünyaya yayılan Trilye Balık Restoranı'nı açar. Böyle söylüyoruz ki, çünkü, Üzmez'in restoranına Japonlar, Amerikalılar, Fransızlar ve hatta Malezya'dan, Singapur'dan bile gelen var. Japonların yıllık rezervasyon aldığını belirten Üzmez, "Japonya'dan her ay öğle yemeğine 25 kişilik bir grup geliyor. Yabancı konuklar resmi işler için geldiklerinde bize getiriliyor. Amaç,dünyaya, denizden kilometrelerce uzaklıkta da çok taze ve lezzetli balık yenilebileceğini kanıtlamak" diyor.

Üzmez'in yurtiçinden ağırladığı ünlü konuklar arasında Cem Yılmaz, Türkan Şoray, Ali Şen, Rahmi Koç, Mustafa Koç, Bülent Eczacıbaşı ve Boyner ailesinden isimler olduğunu da belirtmek gerekiyor.

BEŞ YILLIK PLAN HAZIR

Trilye Restoran'ın bu denli tercih edilmesindeki en önemli neden lezzetin yanı sıra hem balıkta hem de tatlılarda ortaya konulan Ar-ge gibi gmörünüyor. Burada, iki yıldır Ar-Ge yapılıyor ve menüde gördüğünüz herşey bu çalışmaların sonucu. Avakadolu Karides, Kalamarlı Kabak Çiçeği Dolması, Balık Adana, Balık Kokoreç, Balık Budu Köfte, Haşhaşlı Kalkan, Leblebi Tatlısı, Kadayıflı Armut Tatlısı gibi içeriğinin yanı sıra lezzetiyle de şaşırtan ve daha önce hiçbir yerde tatmadığınız yemeklerden daha onlarcası mevcut.

Üzmez, beş yıllık süreçte İstanbul, Londra ve New York'ta şube açmayı planlıyor. Bu arada Üzmez'in, Gelibolu'da konserve imalatına başladığını da belirtmek gerekiyor.

 

Yorum Yazın