Sokak Lezzetleri

Çanakkale Boğazı’nın en dar yeri Çanakkale – Kilitbahir arasıdır. Yıllarca küçük ahşap motorlarla Kilitbahir’e seyahat ettiğimi, en çok da mangalda sardalye pişiren merhum Ferit Baba’ya gittiğimi dün gibi hatırlıyorum.

Deniz suyuyla ve iç organlarını temizlemeden pişirdiği sardalyeleri, elleriyle yaptığı limonata ve koruk suyunun damaklarımda bıraktığı tadı unutmam mümkün değil. Salaş dükkanında akşamdan toz şekerin üzerine portakal kabuklarını bıraktığı tülbenti bağlayıp sabah iyice sıkardı. Limon suyunu da ekleyip müthiş bir limonata hazırlardı. Hele koruk mevsiminde buz gibi koruk suyu yapardık ve sürahilerle içerdik.     Çok titiz bir insan olan Ferit Çakır ve eşi Nevres Hanım her gün tülbenti çamaşır suyu ile kaynatırlardı.

Çanakkale’de parmakla gösterilen seyyar satıcıları dün gibi hatırlıyorum. Şamcı Nuri, Bozacı Behlül, Turşucu Ali, Çekirdekçi Hakkı, Dondurmacı İbrahim, o kadar temiz insanlardı ki! Hiçbiri sigara içmez, bembeyaz önlükler ve havlular kullanırlardı.

ŞİMDİ KIYMETE BİNDİ

Amerika’nın New York kentinde Vendy yarışmaları düzenleniyor her yıl. Seyyar satıcılara ödüller veriliyor. Bizim yıllarca çocuklarımıza “Sokaktan satın almayın” diye öğütlediğimiz bu emekçi insanların pek çoğu hijyen denetlemesine tabi tutulsa sınıfı geçerler. Eminönü’nde balık ekmek, artık büyük teknelerde kontrollü bir şekilde yapılıyor. Onlar da halk sağlığı ile direkt ilgili olduklarını biliyorlar.      

HAZER AMANİ FARKI

Dünyaca ünlü şeflerimizden Hazer Amani, fine-dining restoranlarda şef olarak çalıştıktan sonra yüksek maliyetlerden yakınarak kendine özgü bir konsept yarattı.

Ataşehir’de açtığı, Fireroom isimli restoranında kokoreçten, hamburgere ve sosise kadar çeşitli sokak lezzetleri var. İlk kadın ızgaracının da aralarında bulunduğu mutfak ekibi harika tatlar yaratıyor.

Hazer Amani, her zaman yaratıcı, yenilikçi yapısıyla farkındalık yaratan bir şef. Sokak lezzetlerini temiz ve hijyenik ortamda konuklarına sunan Amani, Ankara TED Koleji’nde okuduktan sonra ODTÜ Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Öğrencilik yıllarından itibaren mutfağa meraklı olan Hazer Amani, Güney Afrika’daki Cordon Bleu’da aşçılık eğitim aldı. Staj yaptığı yerde dört yıl çalıştıktan sonra baş aşçı olarak ayrıldı. 2011 yılında “Yılın En Yaratıcı Şefi Ödülü” bulunan; Nelson Mandela, Elton John, Oprah Winfrey gibi pek çok ünlü isme yemek hazırlayan Amani’nin güzel lezzetler sunan bir mekan açması, sokak lezzetlerine olan ilgiyi birdenbire arttırdı.

Yemeğin profesörü sahaya indi ve mahalle arasında sanat icra ediyor. Pancarlı ekmekle sunulan hamburger, falafel dürüm, kaburga taco, Fireroom’da denenmesi gereken lezzetler.

Yorum Yazın