0Yorum

Mutluluk Veren Balıklar

Özellikle yabancı konuklarım balıklarla ilgili genel konularda görüşlerimi sorduklarında en çok hangi balığı sevdiğimi de öğrenmek istiyorlar. Anında yanıtlıyorum: Dünyanın en iyi balığı lüferdir. Öğünlerinde en çok levrek tüketen, okyanusların tatsız tutsuz balıklarına alışanlar için lüfer ne anlam ifade eder? Kömür ızgarasında bütün olarak pişen Boğaz lüferine ilk çatalı atınca tüm yargılar çöpe gidiyor. Soğuk sularda yağlanmış bir lüfere hiçbir damak olumsuz tepki vermez. Bana sorarsanız birkaç dakika ağzıma bir şey sürmem. O tadı dakikalarca hissetmek bana büyük mutluluk verir.

SARDALYE EFSANESİ

Rahmetli anneannemden, ilkokula başlamadan öğrendiğim peynir tenekesinde tuzlu sardalye yapımına neden bu kadar önem verildiğini şimdi daha iyi anlıyorum. O zamanlar sardalye balığı boldu. Tıpkı bu yıl gibi. Yıl boyunca tüketmek için tuzlayarak saklamak iyi bir yöntemdi. Ben sardalyenin hiç temizlenmeden, deniz suyundan çıkar çıkmaz tatlı su ile yıkanmadan mangalın üzerinde pişirilmişini severim. Bir sallarsanız etli kısımları kalır. Lüfer kadar olmasa da şimşekler çaktırır damaklarımda.

Tuzlu sardalye, geçen yıl İspanya seyahatimde pek çok restoranda zeytinyağının içinde kuver olarak veriliyordu. Çünkü omega 3 yağ asitlerinin en çok olduğu balıklardan biri sardalye çok yararlı. Püf noktası: Konserve kutusundan çıkardığınız sardalyeyi soğuk çeşme suyunda 1,5 saat bekletin. Tuzu tamamen gitsin, zeytinyağı dökün üzerine, çok seveceksiniz.

GÜZEL USKUMRU

Üzerindeki balık sırtı deseni renkleri, küçük gözleri ile size adeta gülümseyen uskumru damağınızı da gülümsetir. Tabi bütün olarak ızgarada suyunu kurutmadan pişirmek kaydıyla. Kurutup çiroz yapılınca da her mevsimde sofralarınıza zenginlik katar uskumru balığı. Sardalye gibi omega 3 deposudur. 1967 yılında sürüler halinde kıstırıp neslini tüketmeye çalıştığımız uskumru bu yıl çaparicilerin yüzünü güldürdü. Bir kez daha bize şans verdi. Kıymetini bilelim, hunharca avlanmayalım.

Sağlıklı yiyeceklerin en iyi antidepresan olduğuna dair bilimsel bulgular mevcut. Özellikle mutluluk veren bu balıkların kalp ve damar rahatsızlıklarından yüksek tansiyona kadar pek çok iyileştirici özelliği var. Dünyanın en kaliteli hayvansal proteinine sahip olan balıklarımız mutluluğun yanı sıra insana hayat veriyor, kaliteli yaşam sürecimize katkıda bulunuyor.

İşte mutluluk veren üç yerli balığımız. Üçünü de mevsiminde sofralarınızdan eksik etmeyin. Mutluluk katsayınızın artmasına yardım etsinler.

Yorum Yazın