0Yorum

Midye Sever Misiniz?

Çocukluğumdan beri midyeyi çok severim. Doğanın insanlara sunduğu en ucuz protein kaynağı. Hatta birazcık emek sarf ederseniz bedavadır. Çakakkale’de midye tarlalarına elimi uzatıp, deniz suyunu doldurduğum tenekenin içinde pişirdiğim midyelerin tadını ve keyfini en lüks lokantalara değişmem. Akıntılı, temiz bölgelerden topladığım midyeler bende hiçbir zaman civa korkusu oluşturmadı ve bu yaşıma kadar da tahlillerimde hiçbir ize rastlamadım.

Ülkemizde ön yargılar nedeniyle kabuklu deniz ürünlerinden yeterince yararlanamıyoruz. Marsilya limanında Miramar’da “Moules mariniere” yemeği, Hollanda Zeeland’ta sırıklarda üretildikten sonra envai çeşitle sunulan midyeler, Brüksel’de Grand Plaza çarşısında sıra sıra dükkanlarda yapılan midye çorbaları, Venedik Lagünü’nden çıkarılan midyelerin taze sosla yenmesi… Bu alışkanlıklar bizde hiç yok. Varsa yoksa içine sıkıştırılmış pirinçten yapılan en yaygın olan midye dolması. Ama onun bile yıllık tüketimi kişi başı 27 gramı geçemiyor.

ÇANAKKALE’DE YALOVA RESTORAN

18 Mart’ta TV çekimleri için gittiğim Çanakkale’de kabuklu lezzetlerin cenneti Yalova Restoran’a uğramadan dönemezdim. Bozcaada’ya şube açan restoranın sahibi Ertuğrul Sürgit ve zarif eşi Didem Hanım, sabahın erken saatlerinden mekan kapanıncaya kadar işin başındalar. Taptaze balıklar ve canlı deniz kabukluları, yosun ve iyot kokusu ile birleşince sıra dışı oluyor. Deniz kulağı ülkemizde hiç tanınmayan tek kabuklu deniz ürünü. Kulağa benzeyen yapısı ile kabuğun içi sedefli, dışı pürtüklü, kahverengi veya yeşildir. Çiğ olarak yenilebildiği gibi etini küçük küçük doğrayıp çorba da yapabilirsiniz. Çift kabuklu deniz tarağını çiğ olarak taptaze yerseniz damak çatlatır. Etini çıkarıp üzerine zeytinyağı ve ufalanmış bayat ekmek gezdirerek fırında pişirebilirsiniz. Midyeyi tava şeklinde veya haşlayıp zeytinyağında servis edebilirsiniz.

ALIŞMAK MI VAZGEÇMEK Mİ?

Güzellik ve aşk tanrısı Venüs’ten sonra adlandırılmış, dünyaca ünlü lezzet, çift kabuklu vongoledir. Yine aynı familyadan etinin rengi biraz daha beyaz olan akivades, vongoleye göre daha küçüktür. Çanakkale’ye yolunuz düşerse Yalova Restoran’da Boğaz’dan geçen gemileri izleyerek ve deniz kokusunu içinize çekerek, başka bir yerde rastlayamayacağınız kabuklu lezzet şölenine katılın. Denizden uzak yerlerde kabukluları tüketirken çiğ yerine pişirerek yemeyi her zaman tercih edin. Alışmak zor olabilir ilk deneyenler için ama vazgeçmek daha zor.

Avrupa’da yıllık kişi başı ortalamalar kilolarla ölçülürken, Türkiye’de siyah midye hariç 1 gram bile değil.

Başlamak için en geç en erkendir diyelim.

Yorum Yazın