0Yorum

Aşk Balıkları Kefaller

İki hafta önce yumurtasından müthiş bir yiyecek olan bottarga yapılan kefali tanıtmak için aşk ayı şubatı bekledim özellikle. Denizin dibinde sevgilisiyle birlikte dolaşan kırlangıç balıklarını geçen yıl anlatmıştım. Kefal de aşk yüzünden kıyamete sürüklenen bir balıktır.

DENİZLERİMİZDE ÇOK BULUNUR

Her denizimizde bol miktarda bulunan kefal balığına karşı da hep mesafeli kaldık. Yunanlı şair Oppianos balıkların lezzetinden çok davranışlarını değerlendirirdi. Ne birbirlerine ne de diğer balıklara zarar veren, her zaman yosun veya çamurla beslenen kefallerin denizdeki en yumuşak mizaçlı canlılar olduğunu düşünüyordu. Oppianos ayrıca kefallerin örnek teşkil eden bu davranışlarının karşılığında yavru kefallerin diğer balıklar tarafından yenilmedikleri için ödüllendirildiklerine inanıyordu. Oppianos’un kefalle ilgili düşüncelerine ben fiilen tanıklık ettim. Çocukluğumdan beri kurşunsuz misina ile oltaya ekmek takarak bu uysal balığı çok avladım.

ERKEĞİNİ TUZAĞA DÜŞÜRÜR

Aşk, kefalleri kıyamete sürükler; dalgaların içinde süzülen dişi, erkekleri baştan çıkarır. Yağlı ve güzel olan dişiyi gördüğünde, harikulade güzelliğinin etkisinde kalan sayısız erkek, onun etrafında toplanır ve onu asla terk etmezler. Fakat daha gençler bile alımlı bir dişinin yüzünü görür görmez büyük bir hayranlıkla onun güzelliğine kapılırlar, sonra her şeyi unutarak Afrodit’in kokusuyla cezbedilmiş bir şekilde büyük bir zevkle dişinin yanına gelirler. Tutkuyla üşüşen kefalleri izlemek çok ilginç davranış biçimlerine tanık olmanıza neden olur.

Sularımızda yaygın olan Altınbaş kefalinden füme yapılır. Kefal balığının buğulaması, ızgarası, tavası, pilakisi çok lezzetli olur.

Aşk yaşayan balıklar gibi sevginizi ölene kadar birbirinizden esirgemeyin. Sevgililer Günü’nüz kutlu olsun, her zaman sevgiyle kalın.

Yorum Yazın